‘Cosmetische chirurgie terug in basispakket 2017’

- 3 reacties

Plastische chirurgieEen aantal noodzakelijke cosmetische operaties komen weer terug in de dekking van het basispakket, tenminste als het aan het Zorginstituut Nederland (ZiN) ligt. Het ZiN heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) namelijk geadviseerd om een aantal cosmetische ingrepen weer op te nemen in het basisverzekering.

Het gaat om een ooglidcorrectie voor mensen met beperkt zicht, een besnijdenis bij infecties en borstimplantaten voor mensen met een aangeboren afwijking. Op dit moment worden deze operaties alleen door bepaalde aanvullende verzekeringen gedekt.

Lees ook: vergoedingen aanvullende verzekering

Behandelingen die vanuit religieuze of cosmetische overwegingen worden uitgevoerd, zullen in ieder geval niet worden vergoed vanuit het basispakket. Soms is er wel een aanvullende dekking beschikbaar.

Positief advies

Inmiddels is het voorstel van het Zorginstituut beoordeeld door de Adviescommissie Pakket. Deze commissie bekijkt of zorg effectief, betaalbaar en uitvoerbaar is en daarmee zou moeten worden opgenomen in het basispakket. Voor de genoemde noodzakelijke cosmetische ingrepen is een positief advies uitgebracht aan het ministerie van. Minister Schippers zal op korte termijn besluiten of ze het advies opvolgt.

Bij goedkeuring zal Minister Schippers hoogstwaarschijnlijk besluiten de cosmetisch chirurgische behandelingen toe te voegen aan de basisverzekering.

Misbruik

Tien jaar geleden werden vrijwel alle medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen uit het basispakket gehaald. Er zou te vaak misbruik worden gemaakt, omdat de grens tussen een noodzakelijke en niet-noodzakelijke behandeling niet duidelijk zou zijn. In het verleden werd daarom veel geopereerd terwijl daarvoor geen duidelijke medische aanleiding was.

Jaarlijks betalen vele duizenden patiënten hun cosmetische operatie zelf of zien er, vanwege de hoge kosten, vanaf. Voor deze groep mensen is er dus erg goed nieuws.

3 reacties op: “‘Cosmetische chirurgie terug in basispakket 2017’”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Beste Bart, heb jij enig inzicht wanneer deze beslissing van eventuele terugkomst zal worden genomen?

  Angelique -

  Schrijf een reactie op: Angelique

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Pas een afwijzing gekregen voor een ooglidcorrectie, die door de verzekering niet gezien werd als cosmetisch.
  Heb veel last met lezen, continue met opgetrokken wenkbrauwen lezen en zeer moede ogen. 2 Oogartsen hebben de operatie aanbevolen. Maar helaas. Nu mijn hoop gevestigd op 2017.
  Mvg. Tineke Aardse (77jaar).

  Tineke.aardse@gmail.com -

  Schrijf een reactie op: Tineke.aardse@gmail.com

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Ik zou er neit op hopen. Net afgewezen door CZ. De oogarts maakt uit of je aan de eisen voor de verzekering voldoet. je moet zo ongeveer half blind zijn om in aanmerking te komen. De wettelijke eisen zij streng dat bijna niemand in aanmerking voor vergoedong komt. Mooie politiek windowdressing dus waar niemand wat aan heeft.

   Leon van den Berg -

   Schrijf een reactie op: Leon van den Berg

   Het e-mailadres blijft prive.