CZ publiceert behandeltarief per ziekenhuis

CZ publiceert behandeltarief per ziekenhuis

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

CZ publiceert behandeltarief per ziekenhuis

CZ heeft als eerste Nederlandse zorgverzekeraar de behandeltarieven bekend gemaakt van alle gecontracteerde ziekenhuizen. Dit zijn behandelingen die kunnen vallen onder het verplichte en vrijwillige eigen risico van de zorgverzekering, ofwel met een kostprijs van 885 euro of minder.

Met het openbaar maken van de tarieven komt verzekeraar CZ tegemoet aan de wens van veel verzekerden en consumentenorganisaties. Omdat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar onderhandelen, kan er per ziekenhuis een aanzienlijk verschil ontstaan in de prijs die voor een bepaalde behandeling in rekening wordt gebracht.

Behandelkosten vooraf inzien

Patiënten die bij CZ verzekerd zijn, kunnen vanaf heden vooraf inzien hoeveel een bepaalde behandeling kost in een ziekenhuis en hoe deze prijs zich verhoudt tot andere ziekenhuizen. Met het oog op het verplichte eigen risico (385 euro) en het vrijwillige eigen risico (maximaal 500 euro) kan de verzekerde veel geld besparen als hij/zij zich laat behandelen in een ziekenhuis waar de behandeling goedkoper is.

Alle Nederlanders hebben een zorgverzekering met ten minste een eigen risico van 385 euro. Dat bedrag moet eerst betaald worden, voordat de verzekeraar de behandelingen vergoed.

Eigen risico zorgverzekering

Grote prijsverschillen

Een korte vergelijking, uitgevoerd door de NOS, leverde aanzienlijke prijsverschillen op. Zo zou het aanbrengen van gips op een knie in het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam ‘slechts’ 349 euro kosten, terwijl diezelfde behandeling het Zeeuwse Admiraal de Ruyter ziekenhuis maar liefst 747 euro kost. Dat is meer dan dubbel zoveel.

Voor het aanbrengen van een spiraaltje (een anticonceptiemiddel) zijn de verschillen nog groter. In het bovengenoemde Zeeuwse ziekenhuis kost deze kleine ingreep 156 euro, maar in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft wordt bijna vier keer zo veel in rekening gebracht, namelijk 580 euro.

Bij de zogenaamde kruisproef, een korte test die nodig is bij transplantaties, is de goedkoopste behandeling slechts 2,60 euro, terwijl een ander ziekenhuis een prijs van 117,69 euro rekent. Het gaat om een verschil van meer dan 4000 procent.

Het kan dus zeker lonen om vooraf de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar te vergelijken.

Concurrentie

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) geeft aan niet blij te zijn met de publicatie van CZ en vreest dat de prijzen hierdoor nu juist omhoog gaan.

Tarievenlijst

De tarieven per behandeling en per ziekenhuis zijn via de website van CZ op te vragen. De tarievenlijst is echter niet eenvoudig te gebruiken, zo waarschuwt een woordvoerder van CZ. Het is handig als de patiënt de DBC (Diagnose Behandel Combinatie) van de behandeling weet. CZ geeft verder aan dat de tarievenlijst nog gebruiksvriendelijker zal worden voor verzekerden.

Het is nog niet bekend of andere zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ gaan volgen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.