DSW zorgverzekering 111 euro duurder in 2017

Bart Koenraadt 12 reacties

DSW zorgpremie 2017Nederlanders gaan in 2017 toch veel meer betalen voor hun zorgverzekering. DSW maakt als eerste de zorgpremie bekend en deze stijgt veel harder dan de 3,50 euro per maand die het kabinet voorspiegelde.

De premie van zorgverzekeraar DSW stijgt volgend jaar van 98,75 euro naar 108 euro per maand bij een minimaal eigen risico van 385 euro. Dat is een percentuele stijging van 9,4 procent(!).

Geen verrassing

DSW maakt traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend. Hiermee zet DSW-topman Chris Oomen meestal de toon voor wat de overige  zorgverzekeraars gaan doen met hun premies. Een stijging van bijna tien procent had wellicht niemand verwacht, maar werd door Oomen min of meer al wel aangekondigd enkele weken geleden. Hij noemde de berekening van het kabinet namelijk veel te rooskleurig en waarschuwde dat er een hogere premiestijging aan zou komen.

Premie DSW

zorgpremie-dsw-2017

Zorgverzekeraar DSW is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig en heeft er veel nieuwe verzekerden bijgekregen. Huidige klanten met een basisverzekering gaan in 2017 dus 111 euro meer betalen dan in 2016. Dat komt neer op 9,25 euro per maand. Voor de minima is deze stijging aanzienlijk. Een gezin van vier (allen boven de 18) gaat er op basis van deze cijfers volgend jaar bijna 450 euro op achteruit.

DSW

Redenen

Chris Oomen geeft aan dat er meerdere redenen zijn waarom de zorgpremie in 2017 zo veel harder gaat stijgen dan in voorgaande jaren het geval was:

 • Meer gebruik van dure innovatieve medicijnen
 • Uitbreiding van het basispakket
 • Hogere kosten voor wijkverpleging
 • Lagere reserves

Reserves

Verder is een belangrijke oorzaak dat DSW en ook andere verzekeraars hun miljardenreserves zien slinken en niet meer zoveel kunnen teruggeven aan hun klanten. Zo stopt DSW volgend jaar 94 euro per verzekerde van hun reserve terug in de premie. Dat bedrag lag in 2016 nog op 145 euro.

Volgens Oomen zijn de reserves nog wel hoger dan de grens die minimaal aangehouden moet worden door De Nederlandsche Bank (DNB), maar moet de verzekeraar een buffer aanhouden in geval dat er onverwachte zorgkosten zijn.

In totaal hebben de zorgverzekeraars bij elkaar 2 miljard euro aan reserves gebruikt om de premie van de zorgverzekering dit jaar enigszins betaalbaar te houden. Dat bedrag zal voor 2017 een stuk lager komen te liggen.

Meer zorgtoeslag

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën geeft in een reactie aan dat de lagere inkomens niet de dupe mogen worden van de hogere premies voor de basisverzekering. De zorgtoeslag zal daarom gaan stijgen voor de lagere inkomensgroepen. Door deze compensatie houdt de minister al wel rekening met een financiële tegenvaller voor de schatkist van volgend jaar.

Modale en hogere inkomens, die niet in aanmerking komen voor zorgtoeslag, worden niet gecompenseerd en gaan er juist fors op achteruit.

Geen restitutie

DSW biedt maar één type polis aan, maar zal volgend jaar onder de noemer combinatiepolis vallen en dus niet meer een restitutiepolis genoemd mogen worden. Dat komt door nieuwe regels die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn opgesteld. De verzekeraar vergoedt namelijk zorgaanbieders zonder contract niet meer dan het gemiddelde gecontracteerde tarief. In de ogen van de NZa heeft DSW daarom geen restitutie, maar een combinatiepolis.

Een restitutieverzekeraar bij alle zorgaanbieders ongeacht contract de behandeling vergoeden, tot een ‘excessief tarief’. Dat tarief kan veel hoger liggen dan gemiddeld.

Volgens Chris Oomen legt de NZa de term restitutiepolis verkeerd uit en is het te gek voor woorden dat DSW daar de dupe van is.

19 november

De toon is in ieder geval gezet door DSW, die een premiestijging gaat doorvoeren van bijna tien procent voor de basisverzekering. De premies voor de aanvullende verzekeringen worden later bekend gemaakt.

Het is nu wachten op de overige 40 zorgverzekeraars die nog tot uiterlijk 19 november hebben met de bekendmaking van de premies. Meestal wordt er gewacht tot de laatste week voor de deadline, om zodoende net goedkoper te kunnen zijn dan de concurrent.

Iedere verzekeraar is vrij om reserves in te zetten om de zorgpremie in te perken en het kan zijn dat grote partijen als Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis meer geld kunnen inbrengen om hun klanten te ontzien.

Veranderingen

Tijdens Prinsjesdag zijn de belangrijkste veranderingen voor de zorgverzekering, het eigen risico, zorgtoeslag en de inkomensafhankelijke bijdragen bekend gemaakt. In onderstaand artikel worden deze wijzigingen uitgebreid besproken.

Prinsjesdag: belangrijkste veranderingen voor zorgverzekering 2017

12 reacties

 • Jjoke van beugen

  dat wordt een nieuwe zorgverzekering zoeken !!

 • AAlexander Blaak

  Ik vraag me af wat het totaal aan zorgkosten in Nederland vorig jaar was……..als je daar dan 10% van neemt hoeveel is dat dan? De verzekeraars compenseren hun uitgaven met hogere premies……betekend dit dan dat de borgkosten vorig jaar met 10% zijn gestegen? Dit terwijl de overheid er zogenaamd alles aan doet om de zorgkosten te laten dalen……Dit hele verhaal klinkt ongeloofwaardig, steeds hogere eigen risico’s, steeds meer premieverhoging, maar wel topsalarissen en managementlagen toestaan? Hoe efficient is de zorgketen eigenlijk als het over geld gaat?

 • Jjos vleugels

  grote dieven zijn het,
  ze hebben meer dan genoeg in kas, daar men de goedkoopste medicatie verstrekken, en nog op inkoop besparen!
  dieventuig!!het is dat men niet zonder kan, anders gooide ik ze acuut eruit.
  gr.jos

 • YYdea

  Ik zou snel wisselen van verzekering….. wel even zoeken wat je wilt

 • AAndré Derks

  Waarom vermelden de zorgverzekeraars niet dat ze in 2017 ook verschillende behandelingen in de basis gedeeltelijk door de verzekeringsnemer laten betalen.

 • SSjaak Giezenaar

  DSW kan dan wel een gedeelte van zijn salaris uitdelen maar met een salaris van 300.000 euro in 2011 en slechts 480.000 deelnemer in verhouding met de directeur van VGZ die 10 maal zoveel klanten hebben (4200.000) heeft naar verhouding aanzienlijk minder al is 400.000 euro ook ver boven de Balkenende-norm .

 • LLanghenkel

  Te hoge stijging, bijna 10%! Ben zo weg bij DSW! Nog even de andere zorgverzekeraars in de gaten houden en dan….weg bij DSW

 • OOei

  Dat gaat dsw veel klantjes kosten….

  • YYdea

   Zeker weten

 • WWillem Marcelis

  Inkomensafhankelijk maken. Verdien genoeg om dit als basis te nemen. En vooral voor mensen boven de norm van € 75000 als basis voor een goed leven. Daarboven heeft hoger bedrag geen toegevoegde waarde,. Waarom dan meer dan miljoenen uitkeren aan het kleinste deel van de mensheid. Zie dit niet terug.

 • SSanne

  Nou dat wordt weer weg bij DSW dan. Belachelijk!

  • WWieke

   Sanne, ik hoop dat veel mensen dit doen, weggaan, de verzekeringen krijgen vrijbrief om mensen steeds verder van zorg af te weren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.