‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Artikel door: Bart Koenraadt - 598 reacties

‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Eigen risico 2017Volgens de SP wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de VVD het eigen risico in 2017 fors gaan verhogen naar 500 euro. Dat zou een stijging betekenen van 115 euro ten opzichte van dit jaar. Het verplichte eigen risico bedraagt op dit moment 385 euro.

Echter blijkt nu dat het om een lange termijn berekening ging, zoals ook te lezen is in onderstaande update.2021

Update 25 april: De stijging van het eigen risico naar 500 euro blijkt niet op te gaan voor het jaar 2017, maar voor 2021. “Het Centraal Plan Bureau (CPB) rekende onlangs voor dat bij ongewijzigd beleid de zorgkosten tussen 2018 en 2021 jaarlijks met zo’n 3,4 procent groeien.”

Jaarlijkse stijging

Sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel is de hoogte van het eigen risico jaarlijks gestegen. In 2008 was dit bedrag nog 150 euro en is in 8 jaar tijd gestegen naar 385 euro (zie illustratie). Nu wil minister Schippers de kosten dus in een jaar fors ophogen. 

Eigen-risico-zorgverzekering-2017

Ziekenfonds

De VVD was zo’n 10 jaar ook mede verantwoordelijk voor de afschaffing van het ziekenfonds, omdat de partij het onrechtvaardig vond dat mensen met een hoger inkomen ook meer zorgkosten moesten betalen. Toen werd het zorgverzekeringsstelsel geprivatiseerd met als doel om de zorg goedkoper te maken. Over de vraag of dit ook gelukt is, zijn de meningen verdeeld.

Eigen risico afschaffen

De SP wil op hun beurt juist het eigen risico van de zorgverzekering volledig afschaffen en dus terugbrengen naar 0 euro. Met als argument dat al meer dan een half miljoen Nederlanders op dit moment zorg mijden, doordat zij het eigen risico niet kunnen betalen. Laat staan bij een bedrag van 500 euro, die dus in eerste instantie uit de eigen zak betaald moet worden als een verzekerde bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt. 

De politieke partij komt met een eigen initiatief, namelijk het Nationaal Zorgfonds. En is vergelijkbaar met het ‘oude’ ziekenfonds, waarbij er een nationale zorgverzekering komt zonder eigen risico. Het Zorgfonds zou centraal door de overheid geregeld moet worden, maar er kleven nogal wat nadelen aan dit idee.

'Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden'

Ook pleit de SP voor het afschaffen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Hierdoor ontvangt de verzekerde een premiekorting die op kan lopen tot 25 euro per maand. De politieke partij vindt dat de solidariteit tussen gezond en ziek verder wordt doorbroken op deze manier. De gezonde/jonge mensen betalen immers een lagere premie en de (chronisch) zieken zijn hiervan de dupe.

598 reacties

 • Kk van der heiden

  A sociaal wat deze mevr Shippers wil gaan doen maar ja voor alle asiel zoekers moeten wij nu gaan betalen Dit word voor vele mensen onbetaalbaar Mijnheer Hogervorst riep jaren geleden jullie worden allemaal wijzer van dit nieuwe systeem En dan een paar dagen geleden zou het kabenet hebben

 • Vvan den Bosch

  Helemaal gestoord . Kunnen ze nog meer winst maken want dat doen ze. Niet zeggen dat de verzekering verlies maken . en op teletekst staat op dezelfde dag dat ze miljarden in kas hebben.
  Ze maken ons maar wat wijs.

 • AAlex

  Waar halen ze de onbeschoftheid vandaan. Hoe moet je als gewoon hardwerkende Nederlander dit nog betalen.

 • JJ.groen

  Het wordt nog onbetaalbaar als je ziek word,het moet een keer stoppen.

 • LLeon

  Waarom betaal ik dan nog lekker mensen de schulden in later draaien steletje mongolen wat denken jullie wel niet dan zelf kunnen ze alles betalen maakt het hun niks uit de wet de regering koningshuis wat een onzin zeg bah bah afschaffen niemand kan het straks meer betalen steletje plukers van kalle kippen kun je niet plukken na denken hebben ze ook nog nooit van gehoord wat een land zeg btw eigen risico alsnje maar betaald

 • JJohan

  Ach ja niet ziek worden is ook een opties of om elke scheet naar de doctor the rennen is ook een oplossing. Dood gaan we allemaal. Dus stop met bang zijn. En leef. Gezond leven heb je zelf in de hand. Of je verhuis naar belgie die doen doen het voor 100 euro per jaar. Dus kies maar.

  • JJen

   Doe toch eens normaal. Mijn vader is gezond. Sport en eet volgens de schijf van vijf. Heeft een keurig gewicht maar kreeg ook op zijn 46ste kanker. Heeft nu een stoma en betaald dus de rest van zijn leven het volledig eigen risico. Ziek worden is geen keuze, is iets wat je in vele gevallen ook niet kan vermijden. Je hebt het over naar de dokter rennen maar dat kost gelukkig (nog) geen eigen risico.

  • LLiane

   Het gaat erom dat we al rond de €130 per maand betalen. Maar we krijgen er eigenlijk niets voor. Behalve wanneer het uit de aanvullende verzekering komt. Dus nu vangen ze dubbel.

  • MMam

   Nou johan je moet niet zo belachelijk praten je moet maar eens een chronische ziekte hebben dan piep je anders

  • CC.Jansen

   Wat een onzin gezondheid heb je niet zelf in de hand,en lees het ziektekosten beleid maar eens goed hoe het in Belgie zit ,moet je ook voor veel dingen apart verzekeren

 • RRonald

  Ik hoop dat wat ik nu lees niet waar is. Wat wil deze regering nou. Nog meer armoe in nederland. Weejt je wel hoeveel mensen hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen. ? Mw schippers is echt de weg kwijt. Hopelijk krijgen we gauw een andere regering. Straks met de verkiezingen pfff neem een voorbeeld aan belgie .

 • AAstrid Hemmes

  Het is belachelijk het eigen risico te verhogen, het moet juist worden afgeschaft. De ziekenfondsen hebben genoeg extra geld in kas, wat ze niet uitgeven

 • WWie?

  Als het eigen risico elk jaar met 3,4% stijgt dan bedraagt deze in 2021 toch nog geen € 500,-???

  • Ddanielle

   Niet het eigen risico stijgt met 3,4% per jaar maar de gehele ziektenkosten, dit komt natuurlijk door de graaicultuur en niet door de zieke mensen. Ze moeten eens kijken hoe ze het in België doen

 • PPauline

  Wanneer wordt het inkomensafhankelijk?
  Ik neem aan de hand van dit bericht gemakshalve namelijk aan dat minister Schippers deze 500 euro makkelijk kan betalen, waar sommige (vele) gezinnen van 500 euro sowieso 2 a 3 maanden boodschappen kan doen.

  Bespottelijk !

 • DDavud

  Het lijkt me handiger om de verzekeraars, brokers, er tussen uit te halen, markt werking me neus, alles word duurder ipv goedkoper. Ziek zijn is geen line of business we zijn geen patienten maar klanten? Het hele zorgstelsel is nu een puinhoop maar er zijn mensen die hier flink aan verdienen

 • Mmartijn hoogkamer

  Of valt het allemaal straks wel mee. We worden in ieder geval nu gek van. En dat is niet goed. We hebben dus te kort. We hebben ook te kort voedsel. De zee is leeg en ik kan het weten. In mijn beleid: 1kind is genoeg. Het kan niet anders. En anders voedsel oorlog.

 • Mmartijn hoogkamer

  Als ze te ver gaan weten ze wat er gaat gebeuren.

 • LLea Lim

  Eerst de zorgverzekering en verplicht eigen risico betalen.
  Dan de vaste lasten
  En op de ALLERLAATSTE plaats…….ETEN !!!!

  • Aalice

   Precies…zo gaat dat idd. Als je mazzel hebt dan heb je nog net een beetje geld over om basisdingen te kopen. En dan willen ze dat je gezond eet. Moeten we gaan stelen ofzo om gezond te eten. Dit kabinet vvd pvda moet echt NIET meer op gestemd worden. Zy halen ons hele land om zeep en wy mogen doodvallen.!!! Ik hoop echt dat wy Nederlanders niet meer in de mooie verkiezingspraatjes trappen van vvd en pvda want dan is ons land helemaal finaal kapot met een hoop burgers erby!!!

 • MmJanssen Reneerkens

  we zijn bejaarden mensen het een eigen woning , we kregen er niets bij alles blijft stijgen belastingen , eten enz , waar moeten we dit van gaan betalen , want dan houden wij niets meer over om te eten en waar blijft het einde als dit zo doorgaat , dit kan echt niet meer ze zijn er doorgedraait bij deVVD en PVDA dit kan echt niet meer sorry , vrgr maria janssen

 • RRosanna

  Volgens mij was vorig jaar ook het hele internet volgespuugd maar het heeft niks uitgehaald!

 • HHarma

  Niet grappig meer. Dat wordt dus voor 2 volwassenen en een studerende dochter van 18, 1500 euro plus de maandelijkse premie ruim 400 euro. Kassa, ruim 6300 per jaar. Absurd. Om boos en verdrietig van te worden.

 • Ssinie koggel

  wij zijn allebei chronisch ziek, mijn man is straks met pensioen, hoe moeten we dat betalen?????

  • Hhannelore

   Het is vreselijk, daar denken ze niet aan.
   veel sterkte in elk geval

 • FFem

  Ik word hier echt verdrietig van, mijn beide kinderen studeren en hebben een bijbaan.De zorgverzekering betalen zij met behulp van toeslag zelf maar het eigen risico is zeker voor studenten niet op te hoesten, dat wil dus zeggen dat ik en mijn man jaarlijks 2000,- euro moeten betalen..ik krijg er een knoop van in mijn maag.

 • CCaro

  te belachelijk voor woorden! dat is toch niet meer op te brengen!? Dat zou dus voor mij en mijn partner betekenen dat we een extra 1000 euro kwijt zijn per jaar! Dit kan écht niet!!

  • RRosanna

   Nou ga je dan mee?

 • RRosanna

  Ga je mee
  Ga je mee naar Rome of Parijs
  Maar eerst maar naar Den Haag
  Dat wil ik dan zo graag
  Ga je mee -eh-eh-eee
  Nu eens even demonstreren
  Om ons te verweren
  Want het is nu wel genoeg
  Ik heb dan wel een hele reis voor de boeg
  Maar ik heb het er wel voor over
  Ga je mee
  Ga je mee-eh-eh-eee
  Want alleen maar praatjes
  Vullen helaas geen gaatjes

 • Rrudy

  €500,- is voor dat veel en veel te riante salaris van minister Schippers natuurlijk geen enkel probleem. Wanneer gaat dat mens zich eens realiseren dat niet iedere Nederlander €8000,- per maand krijgt bijgeschreven? Van Haar salaris leven 10 bijstandsouders.

 • Iilona Uijleman

  Het lijkt wel of heel Nederland vergeet dat we OOK nog ZORGVERZEKERINGSWET betalen .De meeste mensen per maand ,ik als freelancer sinds Januari 2016 per maand .BELACHELIJK!!
  Weer een aantal procenten van mijn zuurverdiende centen naar de regering en waar is dat eigenlijk voor.Ik zie er niks voor terug ,behalve dat elk jaar alles stijgt.Zo schaamtelijk dit en zo Nederlands.

 • Mmilou

  waarom moeten mensen die echt iets mankeren, dus ook minder werken of zelfs arbeidsongeschikt zijn, zo gestraft worden voor hun ziekte. Ze komen financieel helemaal klem op deze manier. vergeten wordt zeker hoe hoog de maandpremie al is.

 • TTruus

  Die hele VVD is alleen maar bezig om zichzelf te verrijken. Dat rijkeren meer betaalden voor zorg is in mijn ogen niet zo schokkend. Maar het moest en zou aangepast worden en nu lijden de modalen en alles wat daaronder zit hieronder. UItgaande van een premie van 140 per maand en eigen risico van 400 euro is dat voor iemand die 100.000 verdient per jaar een schijntje (2%), voor iemand die modaal verdient (38.000) meer dan 5% van het inkomen…. maar gelukkig is de 3e vakantie van de rijkeren veilig gesteld met deze maatregel.

  • JJeroen

   Je sentiment deel ik (deels) Truus, maar er zit nogal een gat tussen 38K en 100K he. Het is de groep van tussen de 40 en 50K die steeds extra mogen betalen om op hetzelfde uit te komen uiteindelijk als mensen die dus op 38K zitten…die van 100K lachen sowieso wel in hun vuistje

 • SSandra

  Verschrikkelijk dat ze dat willen we hebben nu al veel armoe zieke mensen kunnen straks geen medicatie meer halen het is een schande

 • JJolanda

  ik kan het als minima en chronisch zieke nu al niet inlopen. Laat staan die 500 volgend jaar! Er was beloofd dat het nooit verhoogd zou worden. Moet je nu zien. Ze pakken de oude en zieken (minima) hier het hardst. En ik ga al zo min mogelijk naar artsen maar ik heb helaas mijn jaarlijkse controles nodig. Ik wordt hier zo boos om. Laten ze eens bezuinigen aan geld wat ze naar het buitenland storten en eens meer aan ons Nederlanders denken!

 • RRenate

  Vroeger was echt alles beter geregeld voor Nederlanders.
  ik vraag mij wel eens af, waar is het toch misgegaan?
  Wij als werkende ouders van 2 kinderen kunnen maar net rondkomen.
  Er is niks extra’s meer bij en als er een grote uitgave gedaan moet worden dan komen we al snel in de problemen.
  Sparen, wat is dat?
  Dat kunnen we al jaren niet meer.
  Een verjaardag, een uitje met je kinderen, alles is gewoon te duur geworden.
  En dat komt voor ons dat er anno 2016 te weinig over blijft
  Dit is diep triest,we werken alleen nog maar om ons hoofd boven water te kunnen houden.
  Ontspanning is er al jaren niet meer bij.
  Hierdoor wordt je ziek, het is een grote vieze leugenachtige sfeer en corruptie in de tweede kamer.
  Stemmen ? Pfff wat heeft het voor zin?
  Ze zijn allemaal gek op hun eigen portemonee en hier meten ze ook naar en maken de verkeerde beslissingen.

  • HHenja Timmermans

   Ik kan best begrijpen dat U niet meer wilt stemmen maar dan denk ik dat U VVD,PVDA en alle andere eurofiele partijen in de kaart speelt.U kan bv. ook op SP,PVV,PvdD,CU stemmen.Zij zijn veel minder europees gezind en meer gericht op het eigen volk.

 • MMarco Strampel

  dit is toch ronduit schandalig!!! je wordt gestraft als je wat krijgt met je gezondheid,en dan kun je het hele jaar betalen,ze hebben toch genoeg geld in de kas zitten,miljarden!! gebruik dat geld daar dan ook voor en niet op deze manier verder gaan,zo zit iedereen straks diep in de shit…

 • KKoos

  Bespottelijk, wederom worden de armlastingen opnieuw gepakt
  Betalen nu al het meeste van de E U
  moeten we ook voor gelukzoekers mee betalen ?

 • CClaudia Noeken

  Ik vraag me af waar gaan we heen? Ik val onder de chronisch zieken. Zit al hoger in de aanvullende verzekering. Betaal daarnaast 100% de eigen bijdrage. Dan krijg je ook nog eens ondanks een goede verzekering tandartskosten er bovenop. En als klap op de vuurpijl betaal ik ook nog een eigen bijdrage voor een dagbestedingsplek.
  Gelukkig heb ik een man die werkt waardoor ik de kosten nu nog kan betalen. Maar hoe lang nog.
  Er wordt gezegt dat er een zorgstaat zijn. Maar dit geldt alleen als je gezond ben.

  • KKyra

   Ik zit in die situatie maar heb een bijstandsuitkering en moet verhuizen omdat de wmo geen trapliften plaatst in huurwoning en moet verhuiskosten zelf betalen die hoog zijn omdat ik dingen niet meer zelf kan.

  • PPetra de Wit

   Wij hebben gewoon via de WMO een traplift in een huurwoning. Sinds kort l wordt dat via de MEE of de WIJ geregeld. Ik zou toch maar eens informeren of dat het juridisch klopt

 • MM.E.ter veer

  Het word tijd voor een andere regering vind het onbegrijpelijk dat dit allemaal kan.
  Laat iedereen standaard €100 betalen .

 • PPeter de leeuw

  Geheel afschaffen dat ieder een zorg kan nemen als dat nodig is

 • Aanita

  dan kunnen wij beter dood gaan dit is voor een aow”er niet meer te betalen

 • NNia Crooij

  Ik dacht al: dit is een (misplaatste) grap!!!

 • Sschrijver

  dit is niet meer te betalen voor de mensen ze moeten de hogen heren maar eens aan pakken die op het binnen hof zitten die kunnen dit bedrag wel betalen dus maar niet jan de arbeider ik vind het schadelijk

 • Wwies

  Volgende verkiezingen..zeker niet op de VVD gaan stemmen.

 • Mmattie

  zolang er nog Nederlanders zijn die het heel redelijk vinden dat zij een salaris van 5 tot 10x modaal krijgen zal ook de zorg duur blijven

 • DDingemans

  Er wordt echt niet nagedacht. Door de beleidmakers zo zeg ik het nog netjes. Dit is niet op te brengen door de groep ouderen zieken mensen gronische invalide ga maar door .
  Men heeft niet gevraagd om ziek en hulpbehoevend te worden. Dus buiten dat er elke maand 120€ betaald moet worden dit eigen risico . Dit moet tot een stop geroepen worden . Alle uitkeringen beslissers zitten bij de gemeentes en deze bezuinige en bezuinige in opdracht van de regering . Als je niet meer functioneerd in de maatschappij en kunt werken kun je beter opruimen dan krijg je een samenleving die alleen maar plus brengen als economische eenheid . Hoezo komen de mensen in opspraak

 • Hhenk zuurveld

  De VVD mag dus genocide plegen zonder ervoor vervolgd te worden. Dat wordt de realiteit en die managers maar feest vieren. Een grof schandaal. De toplui verzieken het al voor de gewone Nederland, dus mogen ze ook wel een extra steentje bijdragen aan de extra kosten. Dit kabinet maakt alleen maar fouten en ze komen ermee weg. Criminelen zijn het.

 • HHolthuijsen

  Is gewoon schadelijke de rijken worden rijker en de armen armer waar wil wij het van doen zo krijgen de meeste mensen schulden

 • Ffrank

  ike hoop dat dan heel nederland uit de verzorgverzekering gaat het wort veel en veen de duur voor ons

 • AA versloot

  Ongelofelijk dit ? Waar moeten de minima maar ook de midden groepen dit van betalen.
  Kijken ze in den haag alleen maar wat ze zelf elke maand gestort krijgen,nou wordt dan maar wakker want bijna alle Nederlanders hebben dat niet.
  Kijk nu is naar het Belgische systeem eigen bijdrage nog nooit van gehoord? Waarom kan het daar wel en bij ons niet? Ik weet wel dat je zelf steeds minder kan gaan doen omdat je 2 X 500 op moet hoesten voor mijn zelf en me man dat houd dus ook in veel minder doen en kopen en dat raakt toch ook in den haag.
  Die minister schepers moet maar is een weekje bij mij komen en zien hoe het werkelijk er aan toe gaat in een gewoon gezin? Ik hoop zo dat er nu is een regering komt die weten wat er speelt in Nederland en dat de zorg voor veel mensen nu al niet te betalen is?
  Ben alleen bang dat straks met de verkiezingen de meeste mensen dit weer vergeten zijn.
  En de zelfde club gewoon weer aan het roer staan.

 • Mmarian Coense

  ik vind de kosten voor de eigen risico niet normaal wij zijn beide chronische ziek en betalen in januari al meteen het volle bedrag ik ben genoodtzaakt dan te stoppen met mijn medicijnen en behandelingen om mijn man met zijn zware copd ziekte en diabetis en wat hij nog meer heeft zijn medicijnen telaten gebruiken , duz ben ik de pineut zal ik met zware artrose klacten zonder medicijnen verder moeten , en ik heb niks tegen vluchtelingen maar ik snap niet waarom wij nederlanders op moeten komen voor de medische kosten van deze mensen mijn zit in de aow en ik in de wao en redden het maar net ,dus weg met de eigen risico

 • MM de Wildt

  Logisch dat de zorg steeds duurder wordt, als mensen steeds langer wachten om naar dokter, tandarts of specialist te gaan ivm kosten wordt de kwaal erger en duurder. Wordt tijd dat preventie weer eens wat meer in beeld komt ipv hoe melken wij ons volk steeds meer leeg.

 • JJan te Lindert

  dat mens is niet goed wijs Edith om het eigen risco te verhogen

 • TTheo

  Het is echt schandalig dat ze zo geld van de burgers willen los kloppen, ziekenfonds is bijna niet meer te betalen laat staan eigen risico . Vind je het gek dat mensen niet meer na het ziekenhuis gaan alleen maar voor het eigen risico echt schandalig laten ze maar weer het ziekenfonds in voeren en voor de groot verdieners particuliere verzekering ik wordt er erg misselijk van bah

 • WW woortman

  Het is zo langzaam tijd dat de nederlanders wakker worden en een einde maakt aan de graai praktijken van den haag bah ik word er misselijk van

 • JJohan van Vugt

  Winstbejag uit de zorg is te triet voor woorden

 • SSietsedevos

  Mee eens sp heeft gelijk 500 euro wordt mij ook te veel ik werk bij sw bedrijf lonen niet hoog dus ga ik niet betalen lukt dus maart 217 sp maar winnen

  • DDunja

   Het afschaffen van het ziekenfonds hebben we te danken aan Hoogervorst toentertijd minister VVD-er. En dankzij de VVD is het eigen risico ook zo opgelopen.
   Veelverdieners maakt het immers niet uit! Maar juist de ouderen en gehandicaptem die toch al niet veel te verteren hebben, kunnen straks hun medicijnen niet meer betalen.zij zullen ze niet meer kunnen ophalen en slikken, en dat is nou precies de bedoeling.
   Vlug doodgaan lost veel problemen op in deze aso-maatschappij!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.