‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Artikel door: Bart Koenraadt - 598 reacties

‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Eigen risico 2017Volgens de SP wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de VVD het eigen risico in 2017 fors gaan verhogen naar 500 euro. Dat zou een stijging betekenen van 115 euro ten opzichte van dit jaar. Het verplichte eigen risico bedraagt op dit moment 385 euro.

Echter blijkt nu dat het om een lange termijn berekening ging, zoals ook te lezen is in onderstaande update.2021

Update 25 april: De stijging van het eigen risico naar 500 euro blijkt niet op te gaan voor het jaar 2017, maar voor 2021. “Het Centraal Plan Bureau (CPB) rekende onlangs voor dat bij ongewijzigd beleid de zorgkosten tussen 2018 en 2021 jaarlijks met zo’n 3,4 procent groeien.”

Jaarlijkse stijging

Sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel is de hoogte van het eigen risico jaarlijks gestegen. In 2008 was dit bedrag nog 150 euro en is in 8 jaar tijd gestegen naar 385 euro (zie illustratie). Nu wil minister Schippers de kosten dus in een jaar fors ophogen. 

Eigen-risico-zorgverzekering-2017

Ziekenfonds

De VVD was zo’n 10 jaar ook mede verantwoordelijk voor de afschaffing van het ziekenfonds, omdat de partij het onrechtvaardig vond dat mensen met een hoger inkomen ook meer zorgkosten moesten betalen. Toen werd het zorgverzekeringsstelsel geprivatiseerd met als doel om de zorg goedkoper te maken. Over de vraag of dit ook gelukt is, zijn de meningen verdeeld.

Eigen risico afschaffen

De SP wil op hun beurt juist het eigen risico van de zorgverzekering volledig afschaffen en dus terugbrengen naar 0 euro. Met als argument dat al meer dan een half miljoen Nederlanders op dit moment zorg mijden, doordat zij het eigen risico niet kunnen betalen. Laat staan bij een bedrag van 500 euro, die dus in eerste instantie uit de eigen zak betaald moet worden als een verzekerde bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt. 

De politieke partij komt met een eigen initiatief, namelijk het Nationaal Zorgfonds. En is vergelijkbaar met het ‘oude’ ziekenfonds, waarbij er een nationale zorgverzekering komt zonder eigen risico. Het Zorgfonds zou centraal door de overheid geregeld moet worden, maar er kleven nogal wat nadelen aan dit idee.

'Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden'

Ook pleit de SP voor het afschaffen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Hierdoor ontvangt de verzekerde een premiekorting die op kan lopen tot 25 euro per maand. De politieke partij vindt dat de solidariteit tussen gezond en ziek verder wordt doorbroken op deze manier. De gezonde/jonge mensen betalen immers een lagere premie en de (chronisch) zieken zijn hiervan de dupe.

598 reacties

 • Hh

  ben zelf sinds aantal jaren chronisch ziek,1 keer in 3maanden spuit,(kan uiteraard verergeren),werd mij gezegt dat spuit gratis was,ik dacht ok,dat is goed.aantal weken erna kreeg ik rekening,spuit ging eerst van eigen risico af,dus verkeerd voorgelicht en aangezien ik nooit aan het bedrag uitkom van 385euro zal ik de spuit altijd zelf moeten betalen,gelukkig niet duur,maar toch.ok er zijn heel veel personen die hebben het wat dat betreft veel slechter dan mij.medicijnen horen vergoed te worden,men moet overal voor betalen,bedoel dus de diverse verzekeringen en evengoed moet je nog kosten maken als je medicijnen nodig hebt.bij de 1st volgende verkiezingen graag een compleet ander kabinet/regering,laat de partijen die nog nooit geregeerd hebben eens het land regeren en laat hun de dingen eens doen die zij steeds verkondigen,helaas zal dit nooit gebeuren.we klagen wel,maar doen er niks tegen,stem maar steeds op dezelfde partijen,dan word het nooit niks.

 • GGer vd Horst

  De chronisch zieken zijn altijd de dupe ,mijn echtgenote is chroniesch ziek en als zij haar medicijnen niet zo nemen gaat zij dood. Dus geen keus.

 • SSyl

  Terug verzekering naar inkomen, iedereen recht op zorg! 500 euro eigen risico als je 100 euro leergeld hebt per maand! Raar dat dit acceptabel is….

 • HHarrie

  Een rit met ambulance na een ongeluk wordt ook al ingehouden van het eigen risico. Of hangt dat af van de ernst van het slachtoffer?

 • HHans

  En de man van minister Schippers verteld tegen een riant salaris, hoe de zorg verzekeraars zoveel mogelijk winst kunnen behalen op de zorg. Belangen verstrengeling dus.

 • PPetra

  Dit is niet normaal meer dus kan weer niet naar de dokter als ik ziek ben toch niet normaal meer ik kan het niet betalen dus als ik ziek worden stop ermee

 • GGerrit Hoffmann

  Den Haag intereseert het echt geen sodemieter hoe hoog de eigen bijdragen is of word .
  Deze heren en damens hebben zelf een riant inkomen en lachen ons gewoon uit .

 • JJah zomer

  Nu nog afschaffen !!!

 • BBetsie

  Het is te gek voor woorden .
  Iemand die ziek is wordt nog gestraft ook !

 • AA. Gispen

  Laten we beginnen met het eigen risico te benoemen als
  BOETE OP ZIEKZIJN
  dan zie je meteen hoe onrechtvaardig dit is

 • AAns v Rooij

  Ja er kan nog meer bij gekken in Den Haag,mensen weten nu al niet hoe dat ze het betaald krijgen,en dan krijg je van je Apotheek ook nog de goedkoopste medicijnen die er te verkrijgen zijn,de zorg steeds slechter en steeds meer regeltjes ,och laat maar komen,allochtonen die gekskes in Nederland betalen wel voor jullie,maar ja het heet ook niet voor niks NEDERland,nederiger vind je ze nergens.

 • Ddinie lefers

  Ik wil weer het oude ziekenfonds terug. Iedereen gelijk

 • Aans burhenne

  Er is geld genoeg bij de zorg het miet masr eens ophouden er zijn gezinnen en ouderen die dit niet meer kunnen betalen schandalig

 • MM. Swagerman

  Schippers moet stoppen!!
  Een minima kan 385 euro al niet betalen, last staan 500 euro!! Stop Schippers, Stop Schippers, Stop Schippers!!!!

 • GGea Hermse

  Het is genoeg geweest. Ik ben tegen verhoging van het eigen ridico!!!!!!!

 • JJose

  Schandalig, ben diabeet dus chronische zieken worden weer gestraft .

 • MMarjolein

  Het is en blijft een feit….zodra je op pluche zit, verlies je het contact met de samenleving. Wat is er mis met verhaal halen van de kosten bij overmatig drank gebruik ( comazuipen)? Of rond oud & nieuw de kosten van alle vuurwerkongelukken en de kosten van de gevolgen die eruit voortvloeien? Het niet opletten of medicijnen leverbaar zijn/ blijven, hoort bij mevr. schippers der werkzaamheden,……wie betaalt hiervan de daaruit voortvloeiende kosten?
  We mogen volgend jaar naar de stembus. We kunnen weer rekenen op de mooiste beloftes. Welke beloftes zijn uitgekomen de afgelopen periode? Wordt het niet eens tijd dat we met elkaar een vuist maken en hèèl duidelijk aan gaan geven wat we wèl willen?! Denk er eens een nachtje over na.

  • Bben het flink zat

   De uitvloeiende kosten omdat er een bepaald medicyn niet leverbaar is en je moet overstappen naar wat anders…De kosten zyn voor jezelf. Ik gebruikte dus thyrax. Die kosten horen voor edith schippers te zyn de vvd want zy heeft haar werk niet goed gedaan. Dat hele gezeur weer van bloedonderzoeken totdat de waarden weer goed zyn. Allemaal verplichte extra kosten weer dankzy schippers. Ik vind dat ze in zulke situaties niet de patient op kosten kunnen jagen. SCHANDALIG!!!

 • Ddekker

  hoe moeten mensen met een uitkering dat betalen, en toch de med omdat je kanker patient ben nodig hebben

 • Jj Bout van Dongen

  dit is echt schandalig hoe ze hier in deze regering bezig zijn naar hun eigen burgers . het word steeds gekker hier in dit land

 • HH.van Krimpen-Bakker

  Hoop als AOWer dat dit plan niet doorgaat

 • SSjack Buermans

  Laten we nou eerst verkiezingen houden en dan zien wat die coalitie uitbroedt. Ik hoop dat dit plan verhogingsplan van Schippers afgeschoten wordt. Immers zij heeft haar volgende functie bij een zorgverzekeraar veilig gesteld. Regeren is vooruitzien toch?

  • RRosanna

   Verkiezingen? Waar wil jij dan op stemmen? Op de partij van de arbeid? Dat zijn toch net geïnfiltreerde vvd’ers?

 • Ss

  schandalig dat ze het eigen risico naar 500 euro willen hebben ik kan nu maar net rondkomen en ben chronisch ziek laat staan dat het dadelijk 500 euro word dan kan ik het niet meer betalen en met mij meer mensen men heeft de zorg al op de schop gedaan kijk maar naar de GGZ maar hier komt men nog wel op terug ik hoop dat het NIET doorgaat die 500euro eigen risico is te gek voor woorden

 • TTw

  VVDers… om ziek van te worden

 • EE.Wetzelaer-Delang

  Dus dan zijn straks de mensen die kunnen genieten van een goeie gezondheid en een goed inkomen €1000 rijker per jaar dan mensen zoals wij, we zijn direct in januari al door de eigen bijdrage terwijl wij ook maar AOW hebben ,met een heel klein pensioentje, weet niet waar we het nog van moeten betalen, ook moeten we al medicijnen kopen die eerst bij het ziekenfondspakket waren en eruit zijn gehaald , dus dubbelop want medicijnen zijn ook al niet meer aftrekbaar

 • MMarina

  Waarom maken we niet een systeem dat iedereen 6.7% betaalt met een belastingkorting voor minima. Nu zit er een maximum op. Bijvoorbeeld iemand verdient 54000 bruto p.j hij betaalt 3300 euro p.j verdien je 2 miljoen bruto p.j dan betaal je ook 3300 euro van je 2 miljoen. Waarom een maximum. Voor grootverdieners.
  Of maak een staffel van inkomen. Hoe meer je verdient Hoe meer je betaalt. En stuk eerlijker. Maar politici willen zichzelf buiten schot houden.

 • MMarten

  Het was heel simpel ziekefons afgeschaft om de rijken te sponseren, wand ze zijn zielig
  privatisering van de zorg meer winst halen en dus weer de rijken te sponseren.dit onder het mom van zogenaamde concurrentie te krijgen ,
  je kan van alles verzinnen maar hier komt het op neer en niet anders,
  de verzekeraar’s hebben miljarden winst in kas ,dat hebben ze weer nodig om inversterders te kunnen uit betalen, en onze regeringen voor en nu ,werken hier graag aan mee.
  wandt schippers heeft al een mooi baantje hier aan over gehouden.
  zo als vele in de regering.
  zelfs dokters chirurgen geven zelf al aan dat ze dingen moeten schrijven om meer winsten te maken,
  onderzoeken moeten doen die niet nodig zijn,
  medicijnen voorschrijven wat eigenlijk niet nodig is.

 • MMarina

  Mijn nicht heeft kanker. Was ze er eerder bijbaan hadden ze haar leven kunnen redden. Ze had klachten maar ging niet naar een arts vwg eigen risico. De VVD heeft een hoop doden op hun geweten. Zouden ze dat beseffen als ze elke dag naar bed gaan en weer opstaan dat dankzij hun beleid er mensen doodgaan.

 • JJohn

  Is het niet belachelijk dat iemand als alleen verdiener van een gezin met een minimum inkomen zijn vakantiegeld moet reserveren voor de eigen zorgbijdrage terwijl iemand die tonnen per jaar verdient dit als een kleine uitgave ziet de eigen bijdrage moet in % van je inkomen worden berekent iemand met een laag inkomen lage eigenbijdrage en iemand met een hoog inkomen een hoge eigen bijdrage dan voelt de last voor eenieder even zwaar. Is toch niet zo moeilijk maar bij dit kabinet waarschijnlijk wel.
  John

 • --Ron

  Als dit waar is wat hier beschreven is zullen nog meer mensen gigantisch in de problemen komen.
  Vele mensen zullen van de zorg af zien of uitstellen waardoor mensen zieker worden waardoor de kosten voor herstel langduriger zal duren maar ook de kosten zullen stijgen.
  Voor dit bedrag mag de tandarts ook wel weer terug in de ziekenfonds ook dit is voor vele onbetaalbaar waarom wordt de tandarts niet gerekend als zorg en is dit alleen voor de rijken?
  Vele gehandicapten/c.q. oudere die het financieel al zeer moeilijk hebben doordat ze niet meer aan een baan komen is dit gewoon schandalig naar deze doelgroep die juist zorg nodig hebben.
  Geheel schrapen dat eigen risico dit kost vele mensen de kop.
  Waarom hoort men niks over de overvollen potten bij de ziekenfondsen is hier min of meer geen corruptie aan te pas?

 • YYvonne vd wellecde bruijn

  Ik vindt het belachelijk ik als ms paschend ben daar zeker de dupe van. Met al die pijn die ik al heb.

 • BBirgitta

  Belachelijk niemand kan dat betalen. Niemand

 • MM.steijger

  Ik vind ook afschaffen, krijg net weer een rekening van 78,00 binnen, heb inmiddels 380,00 betaald dit jaar. En als er nu minder gefraudeerd wordt. Mijn mondhygiëniste mag per 5 minuten e 11,00 rekenen., nog ontevreden dus gooit ze er nog niet genoten extra 5 min. Bovenop. Net als de tandarts om aan een mooi bedrag te komen schrijft hij als extra gebits controle hoezo heeft hij niet eens gedaan. En die rekening kan ik ook nog eens alleen inzien met mijn digidee. Want hij int rechtstreeks. Makkelijk frauderen zo. Bah een verrotte maatschappij

 • NNicolette Blom-Mulder

  Eigen risico zorg en eigen bijdrage zorg van awbz of cak moeten eraf Ik stem op sp en ben voor nationaal zorgfonds. Nederland gaat kapot door dure zorg en dat veel mensen hun zorg niet kunnen betalen

  • Hh.bruinsma

   Jij zoekt een 1 partij stelsel hooguit 2. 1 nationaal zorgfonds, 1 krant, 1 stem, 1 gedachtegoed. Wel erg mager… Straks 1 soort bruin brood en voor de gegoede Nederlander 1 soort kaas… Noord Korea in de maak?

  • IIKKE

   Waar heb jij het over. Het gaat alleen om zorg hier. De oude regeling was veel beter, er werd dan wel iets nuttigs met je belastingcenten gedaan. Jij weet vast niet waar je over praat. Want als je de reacties goed leest zie je dat niemand het Eigen risico kan betalen. En het wordt alleen maar duurder. Ik en mijn gezin vermijde steeds meer zorg omdat we dat niet kunnen betalen. Hier gaat het niet om bruin brood of zoiets stoms.

 • NNicolette Blom-Mulder

  Ik vind dat de eigen risico zorg 500 euro en eigen bijdrage zorg CAK echt afgeschaft moet worden Ik vind echt oneerlijk. dar de zieken gehandicapten en ouderen meer moeten betalen dan gezondn mensen Dus ik stem op sp en ben helemaal voor nationaal zorgfonds of eerlijk verdelen bij inkomensafhankelijk en eigen risico en eigen bijdrage eraf.

 • AAuke

  Ik snap wel waarom de zorg steeds duurder wordt. Als een uroloog 210 euro rekent voor een bezoek van 5 minuten en de zorgverzekeraar vindt dat normaal, dan zijn we aan de goden overgeleverd.

 • JJohn van Paassen

  Volkomen idiote volksverlakkerij door Bart. De hoge zorgkosten voor hogere inkomens is helemaal geen reden geweest om het ziekenfonds af te schaffen. De mensen die zorg mijden hebben wel een mobiele telefoon van € 35,- per maand of meer. De premie gaat bij het Nationaal Zorgfonds OMHOOG en zeker niet omlaag. Eén groot kletsverhaal. Niets klopt.

  • AArie

   Volksverlakkerij, ik denk het niet. De schrijver vertolkt alleen de standpunten van VVD en SP. Ben het overigens wel met je eens: de premie zal bij een nationaal zorgfonds waarschijnlijk alleen maar omhoog gaan, zeker als ze het eigen risico willen afschaffen en het basispakket willen uitbreiden met de fysio en tandarts.

 • EElly v d Ven

  Dit is niet normaal meer afschaffen dat eigen risico

 • MMies

  Ik snap dat €500,- per jaar voor veel mensen heel veel geld is, maar wij moeten dat PER MAAND betalen aan eigen bijdrage WMO,!!, terwijl ik in een wia uitkering zit en we, gezien ons modaal inkomen nergens recht op toeslagen of teruggave hebben. Best lastig als je al hebt bezuinigd, omdat je arbeidsongeschikt werd…. Ik kan de zorg misschien komend half jaar betalen, daarna moet alles maar in het honderd lopen: kunnen ze me opnemen.
  Dus even 3x nadenken voor je klaagt over geld dat ten goede komt aan je eigen gezondheid

 • Dde heer jw hagen

  nederland is met se zorg veels te duur edn om perzoonlyk en om menselyk de heer jw hagen nederland moet in de leer in duitsland en gelgie luxenbourg

 • MMartin

  Hallo NL word eens wakker de ziektekosten omhoog zo dat ouderen het niet meer kunnen betalen en dan geen zorg gebruiken de pensioen kas is leeg ook een leugen. Van Den Haag,dan sterven de ouderen en zieken. Den Haag denkt dan opgeruimd scheelt weer geld voor het pensioen zelf ben ik in de WAO 2 hartinfarcten en 5 bypass ,,suikerziekte aan de spuit dus twee keer per dag een vrouw met COPD Jan eigen bijdrage weg hoe moet dat . Dus sterven mag je Dank Den Haag

 • Aalie heersmink

  Als iedereen 25% van zijn inkomen betaald kunnen ze in Den Haag er alles van betalen. Ook wegen belasting , kinderopvang enz. Idereen blij. Volgens mij doe ze dit ook in Denemarken of Noorwegen.

 • MMarcel

  Jullie zijn gewoon idioot, ik heb geen baan, plus ik ben handicapte. Wajong uitkering zo laag 600 euro per maand. 500 euro aan ziektekosten wtf!!!!! 100 euro per maand over voor gas, stroom, water, eten etc WTF????? Jullie gaan een dure ziekenhuis bouwen. Geldklopperij

 • FFred Snijder

  Schaamteloos hoe lang blijven wij de stomme ollanders dit nemen. De verzekeraars houden elk jaar een dot geld over. En volgend jaar maar weer op de V.V.D. Stemmen hoor

  • PPetra

   Beste Fred,
   Helemaal mee eens. Net als jij steun in het Nationaal Zorgfonds wel, net als al 97.000 andere Nederlanders. En ik stem op de SP.

 • Mmarjo van eck

  Hoe lang gaat men nog door met ons uit te kleden? Verlaging pensioen, verhoging eigen risico etc. Willen ze ons allemaal aan de bedelstaf hebben?

 • WW.G.Burgers

  Naar 1 Nationaal Zorgfonds boor Iedereen gelijk.

 • EErich Noppen

  Als de eigen risico naar € 500 gaat dan storneer ik de betaling van het eigen risico.
  Als de VVD het onrechtvaardig vindt dat degene met hogere inkomens meer zorgkosten moet betalen is nu omgedraaid. de mensen met de laagste inkomens moeten steeds meer zelf betalen, zodat de rijkeren (de Kakkers) onder ons vaker met vakantie kunnen gaan en steeds duurdere huizen kunnen kopen en vergeet niet de kampers die je rond ziet rijden. DE EERLIJKSTE MANIER VOOR DE ZORGKOSTEN IS BETALEN NAAR JE INKOMEN, NIET ZOALS DE ZZW PREMIE (GAAT TOT MAXIMAAL € 53.000) MAAR OVERE JE GEHELE INKOMEN. ik zie veel personen die niet meer naar de huisarts gaan omdat ze de zorgkosten niet kunnen opbrengen. Wanneer neemt iemand het recht in eigen hand om die blonde muts van Schippers een kopje kleiner te maken. Met de VVD is en wordt het armoede. Een bommetje zal niet misstaan.

 • HHendrik

  Niet normaal dat dit gaat gebeuren er word voor de rest niks meer vergoed voor mij dus ik kap in jan 2017 helemaal met de zorg verzekering

  • NNelleke

   Zouden we allemaal moeten doen Hendrik!

  • RRon

   En dan na een half jaar niet betalen , haalt het CJIB het netjes bij jullie op via incasso en beslaglegging op loon / uitkering
   Waar je normaal niet meer uitkomt dan

 • LLouwerse

  Is toch te gek voor woorden winst maken en maar omhoog met dat eigen risico
  Ik ga al niet eens meer naar de dokter als ik door verwezen moet want dat is nu al niet te betalen voor de normale inkomens

 • DDaan

  IK wil niet weten wat de bedragen zijn in 2030. 1000e eigen risico en waarschijnlijk een basispremie van meer dan 200e per maand. Met erover zeuren en klagen bereik je niets…

 • EERIC DE VRIES

  Lekkerdan. Er is al geen zorgverzekeraar die mijn medicatie vergoed en dan ook nog eigen risico omhoog

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.