Eigen risico stijgt niet in 2017

Eigen risico stijgt niet in 2017

Artikel door: Bart Koenraadt - 15 reacties

Eigen risico stijgt niet in 2017

Eigen risicoHet eigen risico van de zorgverzekering blijft in 2017 gelijk aan het huidige jaar, namelijk 385 euro. Het is voor het eerst sinds de invoering van het eigen risico dat de hoogte van het bedrag gelijk blijft. Dat melden Haagse bronnen dinsdag aan De Telegraaf.

De verwachting bestond dat het eigen risico weer zou gaan stijgen. Er werd zelfs gesproken over een bedrag van 500 euro, maar dit blijkt dus complete onzin te zijn. Doordat de kosten van de zorg op dit moment onder controle zijn, hoeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid het bedrag niet verder te verhogen.

Afschaffen

Afgelopen maandag schaarde GroenLinks zich bij het rijtje van politieke partijen die het eigen risico van de zorgverzekering willen afschaffen. Ook de PVV en 50Plus gaan dit opnemen in hun verkiezingsprogramma van 2017. De SP wil naast het afschaffen van het eigen risico ook een centrale zorgverzekering, genaamd het Nationaal Zorgfonds.

Deze partijen noemen de huidige 385 euro aan eigen kosten een boete op ziek zijn. Echter is berekend dat het afschaffen van het eigen risico rond de 3,7 miljard euro zou gaan kosten.

Stijging

Een aantal jaar geleden schoot het eigen risico fors omhoog van 220 naar 350 euro in 2013. Dat was een flinke doorn in het oog voor veel patiënten, maar de verhoging was noodzakelijk door de snel stijgende zorgkosten. Sindsdien is het jaarlijks met ongeveer 10 euro omhoog gegaan.

Eigen-risico-zorg-2017
Het eigen risico is in 2008 ingevoerd, toen het huidige zorgverzekeringsstelsel werd geïntroduceerd. Met als belangrijkste reden om mensen meer bewust te maken van de kosten die zorg met zich meebrengt. De eerste 385 euro aan bijvoorbeeld ziekenhuiskosten, voorgeschreven medicijnen of bloedonderzoeken moeten verzekerden uit eigen zak betalen. Daarna wordt de zorg vergoed uit de basisverzekering door de verzekeraar. Onder andere een bezoek aan de huisarts en kraamzorg zijn beide uitgesloten van het eigen risico.

Eigen risico

Prinsjesdag

Op dinsdag 20 september tijdens Prinsjesdag wordt definitieve samenstelling van de zorgverzekering in 2017 door het kabinet bekendgemaakt. Zo wordt de inhoud van het basispakket en de hoogte van de zorgpremie vastgesteld.

Eerder meldde Haagse bronnen al dat de zorgtoeslag volgend jaar in ieder geval voor de laagste inkomens omhoog gaat. Met hoeveel en voor welke inkomensschaal dit geldt, is op dit moment nog niet bekend.15 reacties

 • TT.Rietman

  Uit de brief van informateur G. Zalm wordt er een spoedprocedure opgezet om de wets veranderingen voor 1 oktober rond te hebben. Er is nog geen uitspraak gedaan over de wet rondom de hoogte van het eigen risico, er wordt zelfs nog gedebateerd (Vanavond tussen 17:00&23:00) over de wetgeving om het eigen risico hoger, lager of te bevriezen. De meningen in de Tweede kamer zijn nogal verdeeld over de hoogte van eigen risico.

  Kort om, de zekerheid om te kunnen zeggen of het eigen risico in 2017 zal stijgen of dalen ect. is nog niet 100%.
  Persoonlijk vind ik dat er nog niet gezegd mag worden of het eigen risico hetzelfde blijft, omdat ik heb vernomen dat er nog steeds gediscusseerd word over een stijging van het eigen risico tussen de 10 en 15 euro.

  Nog nader te onderzoeken.

  Bron: tweedekamer.nl

 • GGinette

  Ik ben een van de velen die tegenwoordig niet durft (!) naar de huisarts te gaan of enkele ziektekosten te maken, omdat er geen ruimte voor is. Het is een gedwongen(!) beslissing, want vroeger voor de “eigen risico” zou ik gewoon zijn gegaan. En dit terwijl ik heel weinig tot zeer weinig (om niet nooit te zeggen) per jaar mijn huisarts bezocht. Het enige dat ik moet aanschaffen is 2 a 3 keer per jaar naproxen voor tegen migraines die ik krijg. Zo dat is mijn ziektebeeld.

  Wat ik denk over dit systeem? Ik vind het goed om samen als natie de ziektekosten te dragen. Maar dan tot zeker een punt! Er zijn mensen die BEWUST een ongezond leven leiden, ik denk dan aan rokers en mensen die ongezond omgaan met alcohol. Ik denk aan mensen die drugs gebruiken.

  Nu, ik begrijp dat er mensen zijn die kanker krijgen en andere ziektes die levensbedreigend zijn. En velen hebben hun leven lang gezond geleefd, bijvoorbeeld veel sporten, gezond eten etc. En deze mensen levensbedreigende ziektes krijgen, dan ben ik zeker bereidwillig om te willen bijdragen aan het bekostigen aan de behandelingen waar zij moeten ondergaan.

  Echter, degenen die bewust en zelfs trots op zijn en echt van mening zijn dat het hen een gegeven recht is om hun hele leven lang te mogen roken (en anderen ook nog mee te belasten), daar heb ik een probleem mee. Dus, jij vindt dat je van beide wallen mag genieten, jezelf ziek maken en dan ook nog geholpen worden met je dure(!) behandelingen….

  Ik vraag mij af, hoeveel van die mensen alsnog zouden roken (of andere vorm van ongezond leven voeren) als zij te horen zouden krijgen, dat dat zij zélf ergens in de toekomst voor de miljoenen moeten opdraaien voor de behandelingen waaronder zij zouden moeten gaan. En dat het niet bepaald een pretje is en dat het zeer pijnlijk is.

  En dit is dus mijn mening: samen bijdragen in ziektekosten ja, mits de ontstane ziekte is ontstaan door een bewuste keuze voor een gezond leven.

  De kosten voor de gezondheidszorg zullen drastisch dalen!

  • GGinette

   En dit is dus mijn mening: samen bijdragen in ziektekosten ja, mits de ontstane ziekte is ontstaan door een bewuste keuze voor een ONgezond leven.

   Ik ben echt van mening dat de ziektekosten zullen dalen, want wie heeft nou miljoenen om longkanker oid te bestrijden…?

 • LLucas

  Dit is niet normaal. veel mensen gaan niet naar de dokter omdat ze geen geld hebben !!

  als je met de uitkering blijf of heb je minimaal salaris da ga je dood omdat je kan niet voor je ziekenhuis betalen of ga je naar gevangenis .

 • JJaap Kokmeijer

  Eigen risico niet omhoog,dan maar de zorgpremie ,484 euro per jaar,weet waar op je moet stemmen in 2017,dus niet PVDA en VVD

 • KKlaas Janssen

  Eigen risico blijft gelijk maar premie stijgt met liefst 42 euro per jaar !! Als chronisch zieke ben je zowiezo 385 euro per jaar kwijt aan eigen risico van de ziektekosten en daar komt naast de ziektekostenpremie van 1250 euro per jaar dus nog eens een stijging van 42 euro extra bij. Als je daarbij ook nog eens de belastingdrempel bijrekent van enkele honderden euro’s voor je uberhaupt recht hebt op teruggave van niet verzekerde ziektekosten ben je dus als oudere en chronisch zieke flink de sigaar.

 • RRoy Snabilié

  Wij moesten van VVDer Hoogervorst het veelgeprezen ziekenfonds afschaffen. Er kwam een nieuw systeem. Daarna kwam de eigen risico. De zorgverzekeraars halen buitengewone winsten. Weg met de eigen risico. Een buitengewoon oneerlijk systeem van de VVD.

  • GGottfried

   Het was niet alleen de VVD, maar ook het CDA was erg voor !
   Maar neemt niet weg dat Hoogervorst in de kamer zei;”Er gaat niemand op achteruit”……

   Hou er met stemmen in maart rekening mee.

 • LLiesbeth

  Het eigen risico helemaal afschaffen is niet realistisch, maar het moet wel in stapjes omlaag. Er moet meer gedaan worden om zorgkosten te minderen.

  • RRoy Snabilié

   Liesbeth, ik ben het met je eens hoor, maar dan net zo snel als dat die vermaledijde eigen risico is gestegen.

 • DDave

  zorgverzekering inkomensafhankelijk maken?, nee daar trapt de VVD niet in en de PvdA loopt wel mee.
  en zo zijn er nog wel meer partijen die hier niet aan mee doen. Kortom, gewoon doorgaan om zieken zwakken en zij die misselijk zijn onder ons te laten boeten. Stel je voor dat de VVD stemmers iets meer moeten betalen, hoebedoellu de kloof tussen arm en de wat beteren onder ons

  • MM.

   Wat jij volgens mij vergeet Dave, is dat ons belastingstelsel al inkomensafhankelijk is. De mensen met een hoog inkomen betalen al bijna de helft van hun inkomsten aan belasting. Is dat nog niet genoeg… Het moet ergens anders vandaan komen.

 • MMarjon

  Eindelijk wat positief nieuws! En in 2018 afschaffen die handel

  • CCarla

   Vind je ja? Ik vind 385 euro nog steeds veeuuul te veeuuul geld

  • EEdith

   Inderdaad. het wordt allemaal te duur

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.