Bij veel zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico vooraf gespreid te betalen. Ook in 2017. Er zijn zelfs een aantal verzekeraars die deze ‘betaalregeling’ vanaf volgend jaar ook aanbieden. Dat dit mogelijk is, is niet zonder reden. Honderdduizenden Nederlanders kampen hedendaags met een betalingsachterstand voor het verplichte eigen risico.
Niet iedereen is namelijk in staat om in een keer een bedrag van 385 euro neer te tellen. Vooral chronisch zieken weten voorafgaand aan een nieuw kalenderjaar al dat zij in de eerste maanden dit bedrag al moeten gaan betalen.

10 termijnen
Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten dat door de verzekerde zelf moet worden betaald voor zorg uit de basisverzekering. De overheid heeft het verplicht eigen risico voor 2017 vastgesteld op 385 euro. Een behoorlijk bedrag en daarom bieden zorgverzekeraars aan om het eigen risico in 10 termijnen van 38,50 euro te betalen.
Elke maand wordt een vast gedeelte van het eigen risico betaald en zo komt de verzekerde niet meer voor onverwachte financiële verrassingen te staan. Als blijkt na afloop van 2017 dat er minder dan 385 euro aan zorgkosten zijn gemaakt, wordt het teveel betaalde bedrag teruggestort.
Eigen risico
Het eigen risico gespreid betalen is doorgaans alleen mogelijk wanneer de verzekerde het minimale eigen risico heeft voor diens zorgverzekering. Als er is gekozen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico (tot aan maximaal 885 euro), dan is een termijnbetaling uitgesloten. Uitzondering hierop is FBTO. Bij deze verzekeraar is het gespreid betalen van het vrijwillig eigen risico wél mogelijk.
Gespreid betalen in 2017
- Anderzorg (nieuw)
- Avéro Achmea
- Besured
- Bewuzt
- CZ
- CZdirect
- De Amersfoortse
- Delta Lloyd
- De Friesland
- Ditzo
- DSW
- FBTO
- Interpolis
- Kiemer
- Menzis (nieuw)
|
- OHRA
- PMA (nieuw)
- PNOzorg
- Pro Life
- Salland
- Stad Holland
- UnitedConsumers
- Univé
- VGZ
- ZEKUR
- Zilveren Kruis
- ZieZo
- ZorgDirect
- Zorg en Zekerheid
|
Vergelijken
In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl wordt per zorgverzekeraar de plus- en minpunten genoemd. Als voor een bepaalde zorgverzekering het mogelijk is om het eigen risico in 2017 gespreid te betalen, dan wordt dat in de vergelijking bij de pluspunten aangegeven.
Een voorbeeld van hoe dat eruit ziet (klik daarvoor op ‘meer informatie’ in de zorgvergelijker)

Zorgvergelijker 2017