Laatste kans: overstappen van zorgverzekering

Laaste kans overstappen van zorgverzekeringNederlanders betalen volgend jaar ruim 9 euro per maand meer aan zorgpremie. Toch is het aantal overstappers tot dusver nog beperkt gebleven. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z bij grote zorgverzekeraars en vergelijkingssites.

Hoe dat komt is de vraag. Mogelijk wachten veel mensen tot het laatste moment met overstappen of omdat alle verzekeringen duurder zijn geworden, denkt men dat er weinig te besparen valt. Het tegendeel blijkt waar.

Veel te besparen

Uit een analyse van ZorgWijzer.nl blijkt dat er dit jaar opnieuw veel te besparen is op de zorgverzekering. Roy van Wensen van ZorgWijzer licht toe:

Hoewel alle zorgverzekeringen duurder zijn geworden, zijn de verschillen tussen de basis- en aanvullende premie alleen maar groter worden. Het is daarom opvallend dat veel mensen nog steeds blijven zitten bij de huidige verzekeraar. Gelukkig zien we de laatste paar dagen in december een forse toename in het aantal overstappers. De consument heeft dus wel door dat er iets te besparen valt. Deze boodschap moet echter nog bij veel mensen binnenkomen.”

Overstappen tot de jaarwisseling

Je kunt nog tot de jaarwisseling (dus tot 31 december om 23:59) wisselen van zorgverzekeraar. Je oude polis wordt dan automatisch voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar. Bovendien behoud je ook bij een late overstap het recht op 14 dagen bedenktijd. Dat houdt in dat je de overstap naar de nieuwe zorgverzekering ook volgend jaar nog kan annuleren en kan terugkeren bij je oude zorgverzekering en verzekeraar.

Vergelijk en bespaar eenvoudig op je zorgverzekering

Spannend

Vergelijken van zorgverzekeringen en overstappen naar een andere verzekeraar is voor veel mensen een spannende bezigheid.

Bij veel mensen bestaat de angst dat ze niet geaccepteerd worden door de nieuwe zorgverzekeraar of dat zij na een overstap niet meer terecht kunnen bij hun eigen huisarts of het ziekenhuis in de buurt. Anderen durven niet te wisselen van verzekeraar omdat ze op het moment een medische behandeling ondergaan in het ziekenhuis.

Die angst zorgt er onterecht voor dat mensen stil blijven zitten en verzekerd blijven bij de huidige zorgverzekeraar. Wellicht helpt de onderstaande informatie als je twijfelt over het overstappen van zorgverzekering:

 • De nieuwe zorgverzekeraar moet iedereen accepteren voor de basisverzekering. Er geldt een acceptatieplicht. Ook voor het gros van de aanvullende en tandartsverzekeringen wordt je direct geaccepteerd door de zorgverzekeraar
 • Bij een overstap kun je verder altijd je eigen huisarts behouden, ongeacht de voorwaarden in je zorgpolis.
 • De meeste verzekeraars die natura- en restitutiepolissen (ruime of vrije zorgkeuze) aanbieden, hebben (vrijwel) alle ziekenhuizen gecontracteerd. Dat wil zeggen dat je in deze ziekenhuizen de zorg en behandeling volledig vergoed krijgt. Je hoeft dan niet bij te betalen. Via de website van de verzekeraar lees je exact terug welke ziekenhuizen en andere zorgaanbieders zijn gecontracteerd.
 • Als je een medische behandeling in het ziekenhuis ondergaat en wisselt van zorgverzekeraar zal de nieuwe zorgverzekeraar vanaf de ingangsdatum verantwoordelijk worden voor het vergoeden van zorgkosten die gemaakt worden. Omdat de dekking van specialistische behandeling onder het basispakket valt, hoef je hier bij het overstappen dus geen zorgen over te maken. Belangrijk is alleen dat het ziekenhuis waar je de behandeling ondergaat wel een contract heeft met je nieuwe zorgverzekeraar. Dit kun je eenvoudig controleren.

Brave Nederlanders

60 procent van de Nederlanders stapt nooit over en blijft braaf bij zijn/haar huidige zorgverzekeraar zitten. Deze groep is grotendeels collectief verzekerd bij één van de grote vier zorgverzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis. Er wordt door collectief verzekerden vaak onterecht gedacht dat zij het beste af zijn met een collectieve zorgverzekering die via de werkgever wordt geregeld.

Het tegendeel blijkt echter waar. Ondanks een forse collectiviteitskorting betalen collectief verzekerden gemiddeld tot 150 euro op jaarbasis te veel aan premie, zo blijkt uit een onderzoek. In een groot aantal gevallen is een individuele zorgpolis met vergelijkbare voorwaarden goedkoper dan een collectieve polis.

Het is dan ook geen verrassing dat minister Schippers van Volksgezondheid (VWS) wil stoppen met collectieve zorgverzekeringen als deze er inhoudelijk niet op vooruit gaan. Je kunt ook zelf het initiatief nemen door je collectieve verzekering op te zeggen en over te stappen naar een zorgverzekeraar die een voordelige individuele polis aanbiedt. Het loont dus zeker de moeite om even te vergelijken.

'Onnodig dure premie met collectieve zorgverzekering'

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl houd ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

2 reacties Laatste kans: overstappen van zorgverzekering
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Zuyd Hollandsche Leeuw
  Schreef op om 16:58

  Hallo. Zal ‘t zo kort/helder mogelijk houden: De nogal dominante ponering ’31 december is laatste over
  stap-kans/-dag, -iedereen lijkt erin stinken-; hoe komt dit? Men heeft wetsrechtelijk sinds 2006 tot eind
  van Januari v.h. net-ingegane jaar, dus ‘n hele maand extra de ”tijd” om -na tijdige opzegging ‘per’ 31-12
  en mits geen premiebetaal-achterstand-.. de overstap op/naar ‘n andere zorg-dekker, te doen – wat dan
  zogeheten ‘terugwerkend’ tot 1 jan. vh ‘lopende’ jaar van start gaat. Zo is de echte wet, sinds Klink die in
  voerde.
  Ikzelf heb er wiw (weliswaar) 3x probleem mee gehad, d.i. dat verzekeraar a. de overstap naar b. poogde belemmeren, zelfs 1-maal is er daarbij ‘de’ ggz-maatsch.werk te pas geweest (de overstap-client zou een ‘psychische gesteldheid’ (inferieur) hebben enz. edoch 3x op rij, (CZ, FBTO.Salland/Eno) zijn er overstap-trubbels die op conto geschreven staan (zwartboek ja) van de verzekeraar(s) resp. branchegedrag.
  Ter ad interim, p.s. ik ga deze week pas overstappen. de ‘vorig’ verzekeraar is al 312-12 opgezegd –
  na overigens 3 jaar weigeren de max. vrw. eigen risico toe-te-passen. Zie ook video-clip consumenten-
  bond over de MILJARDEN -teveel aan premie-geincasseerd: wie vordert de miljarden saken met mij terug ?!

  Je reageert op
  Zuyd Hollandsche Leeuw Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • E.P.J Souhuwat
  Schreef op om 20:36

  Ik ben zelf al lid van de Zilveren Kruis .
  mijn dochter wil overstappen van CZ naar de ZK.
  Haar naam is: Deinira Sara Lea Souhuwat
  Geboren 19-09-1997
  adres is : Roggeveenstraat 13 A
  4812 EP Breda

  Je reageert op
  E.P.J Souhuwat Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Vrije zorgkeuze


Het laatste nieuws