Lastminute checklist: zorgverzekeringen vergelijken 2017

Overweeg je om te wisselen van zorgverzekeraar, bijvoorbeeld omdat de premie van je huidige zorgverzekering te hoog is geworden of omdat je zorgbehoeften zijn veranderd? Door grondig te vergelijken, kom je tot de keuze van een zorgverzekering die echt bij je past.

Gebruik dan de onderstaande checklist om niets over het hoofd te zien bij het vergelijken en overstappen. De zaken waar je op moet letten zijn stapsgewijs onderverdeeld in verschillende categorieën. Je hebt nog 2 dagen om over te stappen (tot 31 december).

Dekkingen

Zoek uit of het voordelig is om je te verzekeren voor bepaalde zorgkosten of deze uit eigen zak te betalen:

 • Ga na welke zorgkosten je volgend jaar verwacht te maken en of deze kosten vallen onder de dekking van de basisverzekering.
 • Vallen de kosten niet onder de basisverzekering? Ga dan na hoeveel zorgkosten je verwacht te maken, bijvoorbeeld qua fysiotherapie, een bril, de tandarts of alternatieve geneeswijzen.
 • Ga na of het aan de hand van de verwachte kosten interessant is om hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit kun je controleren door de premie van deze verzekering die je op jaarbasis betaalt, af te trekken van het totaal van vergoedingen die je verwacht te ontvangen van de verzekeraar op basis van je zorgverbruik (bijvoorbeeld de fysio of tandarts).

Soms blijkt het voordeliger om bepaalde zorgkosten uit eigen zak te betalen in plaats van deze te verzekeren. Het kan ook zijn dat je al beschikt over een uitgebreid aanvullend pakket, maar dat je maar beperkt gebruik maakt van de dekkingen die hierin zijn opgenomen. Het is dan zonde om een hoge premie te betalen.

Vergelijk en stap eenvoudig over

Ziekenhuizen en zorgverleners

Voorkom dat je moet bijbetalen voor planbare zorg uit de basisverzekering, fysiotherapie en andere zorgvormen:

 • Controleer of de ziekenhuizen in jouw omgeving door de zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Dan hoef je niet bij te betalen bij behandeling in deze ziekenhuizen. Bij zorgpolissen met vrije zorgkeuze zijn alle ziekenhuizen gedekt. Op de website van de verzekeraar staat precies aangegeven welke ziekenhuizen wel en niet zijn gecontracteerd. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van een nieuwe verzekering. Zo voorkom je namelijk dat je volgend jaar voor verrassingen komt te staan.
 • Controleer of andere zorgverleners waar je (wel eens) naartoe gaat een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar van je keuze. Denk aan fysiotherapeuten, en behandelaars van alternatieve geneeswijzen. Gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Voor niet-gecontracteerde zorg betaal je soms een deel van de rekening zelf.

Eigen risico

Bij een hoger eigen risico betaal je maandelijks veel minder premie. Zoek uit of het in jouw situatie gunstig is om je eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit kun je doen door:

 • Te kijken naar het ‘verbruik’ van je eigen risico in het afgelopen jaar.
 • Te kijken naar de zorgkosten die je komend jaar verwacht en of het eigen risico voor deze kosten van toepassing is.
 • Controleer welke korting je krijgt bij het verhogen van het eigen risico.
 • Controleer of je 885 euro in één keer kan betalen, mocht dat nodig zijn.
Eigen risico vrijwillig verhogen

Klantbeoordeling

Zoek een zorgverzekeraar met een goede klantbeoordeling:

 • Bekijk wat de ervaringen zijn met een bepaalde verzekeraar en hoe deze gemiddeld wordt beoordeeld op basis van premie, service, zorgkeuze en aanvullende zorg. In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl zijn deze zaken inzichtelijk gemaakt.

Afsluiten

Bij het afsluiten zijn er een aantal punten van aandacht:

 • Het is voordeliger om apart een polis af te sluiten voor jezelf en je partner. De kans is namelijk klein dat jij en je partner dezelfde zorgbehoeften hebben.
 • Als je kinderen (onder 18 jaar) hebt, is het voordeliger om hen op de polis te zetten van de ouder met de beste verzekeringsvoorwaarden en dekking. Kinderen onder 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Zij betalen geen premie of eigen risico.
 • Overweeg om de premie in één keer te betalen. Je krijgt dan een extra korting die kan oplopen tot 3 procent op de totale premie.

Belangrijke data overstappen

Houdt hier rekening mee:

 • Je kunt nog een paar dagen (tot en met 31 december 2016) overstappen naar een andere zorgverzekering. Je oude zorgpolis wordt dan automatisch voor je opgezegd. Verder heb je recht op 14 dagen bedenktijd.
 • Je kunt tot 31 januari 2017 nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je moet er dan wel voor zorgen dat je huidige polis vóór 1 januari 2017 is opgezegd.
Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

1 reacties Lastminute checklist: zorgverzekeringen vergelijken 2017
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Anneke
  Schreef op om 19:14

  Dag Koen,

  Mijn dochter is 18 geworden in april.
  Is het voor haar verplicht om een eigen verzekering af te sluiten?

  Ze heeft jeugdreuma.
  Daarvoor krijgt ze ongeveer 2 keer per jaar injecties in het ziekenhuis.

  Ik las dat medicatie tegen reuma mogelijk niet meer in de basisverzekering zit.
  Ze is nu (met mij) verzekerd bij Menzis (Extra verzorgd 2).

  Graag hoor ik van u.

  Vriendelijke groet,
  Anneke Pool

  Je reageert op
  Anneke Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Vrije zorgkeuze


Het laatste nieuws