Marktverdeling zorgverzekeraars in Nederland (infographic)

Bart Koenraadt geen reacties

icon-largeHet Nederlandse zorgstelsel kent vandaag de dag 9 verschillende concerns die allen een of meerdere zelfstandige zorgverzekeraars en volmachten herbergen.  De vier grootste (Achmea, CZ, VGZ en Menzis) hebben ruim 88 procent van de verzekerden als klant. Dat percentage lag op 91 procent ten tijde van de invoering van het huidige stelsel in 2006.

De overige vijf concerns winnen langzaam aan marktaandeel, maar lopen nog mijlen ver achter op de grote vier.

Verdeling

Eind vorig jaar zijn er weer ruim 1 miljoen Nederlanders gewisseld van zorgverzekeraar en dat heeft geresulteerd in een kleine verschuiving van de marktaandelen, zoals te zien is in onderstaande vernieuwde infographic van ZorgWijzer.nl.

 

Winnaars en verliezers

De concerns die eind vorig jaar de meeste nieuwe klanten hebben verwelkomd zijn Menzis en DSW met respectievelijk een marktaandeelstijging van 0,7 en 0,4 procent.

Marktleider Achmea levert dit jaar 0,8 procent in en blijft steken op 30,4 procent van alle verzekerden in Nederland. VGZ geeft 0,7 procent toe. Zorgverzekeraar CZ stijgt lichtelijk met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook: Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?

Keuze

In totaal zijn er ruim 50 zorgverzekeraars op dit moment waaruit gekozen kan worden, maar de laatste jaren wordt dit aantal langzamerhand ingekort. Dat heeft deels te maken met de regels van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die stelt dat er wel aantoonbaar verschil moet zijn tussen twee zorgverzekeraars met dezelfde ‘eigenaar’. Anderzijds ook met kostenbesparing. Zo gaat VGZ op termijn stoppen met een aantal volmachten.

Volmachten zijn geen zorgverzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen voeren voor rekening en risico van een zorgverzekeraar.

In 2017 verdwijnt onder meer Turien & Co en Caresco als VGZ volmacht. Via laatstgenoemde lopen de bekende labels Promovendum, National Academic en Besured. Zij moeten op zoek gaan naar een nieuwe risicodrager, anders houden deze verzekeraars op te bestaan.

Opmerking: IAK heeft in een reactie – naar aanleiding van dit artikel – aangegeven door te gaan met de volmachten Achmea en ASR en zal in de komende jaren actief blijven als volmacht.  Ook blijft de volmacht van IAK-VGZ bestaan in 2017.

Nieuwe speler

Het is al decennia geleden dat er een nieuw concern is toegetreden tot de zorgverzekeringenmarkt. Enkele jaren probeerde Anno12 het, maar te weinig kozen voor deze verzekeraar tijdens de overstapmaanden november en december. Voor 2017 gaat Zorgeloos Care proberen te starten met een nieuwe zorgverzekering, waarbij het motto is: zorg boven geld.

Lees ook: ‘Zorgeloos Care start in 2017 met lage premie’

Eind vorig jaar is Zorgeloos al een wervingsactie gestart en inmiddels hebben meer dan 13.000 Nederlanders aangegeven wel heil te zien in een dergelijke – naar eigen zeggen – menselijkere zorgverzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.