Minister Schippers: Zorgverzekeraars hebben voldoende reserves

Koen Kuijper geen reacties

Tweede KamerZorgverzekeraars kunnen net als vorig jaar weer 2 miljard euro aan reserves inzetten om de zorgpremie enigszins betaalbaar te houden. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VWS). Volgens de minister moet er volgens de eisen van De Nederlandsche Bank (DNB) een minimale buffer worden aangehouden van 6,3 miljard euro. Op dit moment is er voor de basisverzekering een buffer van 9,9 miljard euro.

Er zou dus genoeg ruimte zijn om in te kunnen spelen op onverwachte zorgkosten, wanneer er voor 2017 2 miljard euro uit reserves wordt geput om de premiestijging tegen te gaan.

Kamervragen

Minister Schippers antwoordde dat woensdag op vragen van Kamerleden na aanleiding van de onverwacht hoge zorgpremie van DSW. De zorgverzekeraar verhoogt de basisverzekering volgend jaar namelijk met 9,25 euro per maand. Het ministerie van VWS raamde tijdens Prinsjesdag nog een stijging van maandelijks ‘slechts’ 3,50 euro.

Zorgverzekeraars zelf hebben al aangegeven dat dit potje niet oneindig is en dat zij niet jaarlijks de premie kunnen compenseren met een dergelijk bedrag. Zo legt DSW voor 2017 94 euro per verzekerde opzij om de premie te drukken.

Wat gebeurt er met de winsten van zorgverzekeraars?

Schippers vindt het overigens nog steeds te vroeg om conclusies te trekken na de bekendmaking van DSW. De zorgverzekeraars, zoals Achmea, VGZ, CZ en Menzis moeten allen hun premies nog onthullen. Zij hebben daar nog tot 19 november voor.

Compensatie

De lagere inkomens worden in 2017 zo goed als volledig gecompenseerd voor de stijgende premie middels de zorgtoeslag. Maar dat geldt overigens niet voor de midden- en hogere inkomens.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft duidelijk gemaakt dat het kabinet niet van plan is om de koopkrachtverliezen te compenseren als blijkt dat de zorgverzekering in 2017 een tientje duurder gaat worden.

Bang

Oppositiepartijen zijn bang dat de grote zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW gaan volgen. In een eerste reactie laten topmannen van Zilveren Kruis, CZ en Menzis al doorschemeren dat zij de premie meer gaan laten stijgen dan het ministerie van VWS heeft berekend.

'Premie Zilveren Kruis, CZ en Menzis stijgt ook harder in 2017'

Dijsselbloem houdt de hoop dat DSW de uitzondering op de regel is en dat de overige verzekeraars lager gaan inzetten voor volgend jaar. Het is nou eenmaal zo dat de ene partij meer reserves heeft of wilt teruggeven aan de verzekerde dan de andere.

Het is een feit dat DSW de laatste jaren explosief is gegroeid in het aantal klanten. Mogelijk dat het voor 2017 een andere strategie gaat hanteren, waardoor het mogelijk minder nieuwe klanten zal trekken om de financiële buffers weer op orde te krijgen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.