Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Artikel door: Koen Kuijper - 5 reacties

Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Onderzoek gezondheidszorg EuropaNederland heeft ook in 2015 het beste zorgstelsel van Europa. Dat blijkt uit een analyse van de 2015 Euro Health Consumer Index (EHCI) die op 2 februari 2016 is gepubliceerd door de onderzoeksinstantie Health Consumer Powerhouse (HCP). De Zweedse organisatie is met het EHCI-onderzoek de standaard voor onderzoek naar de kwaliteit van gezondheidszorg in 35 Europese landen.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de gezondheidszorg in Europa is verbeterd ondanks de vergrijzing, migratie en bezuinigingsmaatregelen in het kader van de financiële crisis.

Het onderzoek

Bij de EHCI-analyse wordt er gekeken naar 48 verschillende kwaliteitsindicatoren binnen de gezondheidszorg, zoals patiëntenrecht, informatievoorziening, toegankelijkheid, uitkomsten (effectiviteit) van behandelingen, kwaliteit van ziekenhuiszorg, preventie en medicijngebruik.

Het onderzoek naar de gezondheidszorg in Europa werd al in 2005 opgestart door Professor Arne Björnberg, hoofd van het onderzoeksinstituut. Verschillende overheden, maar ook de Europese Commissie maken al jaren gebruik van de onderzoeksresultaten die door HCP naar voren worden gebracht.

Score Nederland

In totaal kan een land op basis van alle indicatoren maximaal 1000 punten scoren. Op dit moment is Nederland met 916 punten het best scorende land qua gezondheidszorg in Europa en bovendien het enige land met meer dan 900 punten. Posities 2 en 3 worden ingenomen door Zwitserland (894 punten) en Noorwegen (854 punten).

De scores en conclusies van het onderzoek verbazen menig Kamerlid, zeker gezien de kritiek die ons zorgstelsel vaak krijgt. Zo wordt vaak de suggestie gewekt dat ons oude publieke zorgstelsel veel beter werkte, maar het tegendeel is waar, stelt Björnberg. Publieke zorgstelsels in Europa zijn aantoonbaar slechter, beweert de Zweedse Professor. Neem een voorbeeld aan Verenigd Koninkrijk (score van 736).

Ook prof. dr. Wynand van der Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering, concludeert: “Nederland heeft, onder de sluier van onwetendheid, het beste zorgstelsel”. Onder die sluier schuilt een fraai en solidair zorgstelsel waarin elke Nederlander – ongeacht leeftijd en gezondheidsstatus – verzekerd is van kwalitatief goede zorg.”

Hieronder een overzicht van alle scores van de verschillende Europese landen.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

EHCI_2015_scores

Bron: HCP

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de kwaliteit van gezondheidszorg in Nederland is verbeterd in vergelijking met 2014. Toen scoorde ons land nog 898 van de 1000 punten. Verder opvallend: het aanzienlijke verschil in score tussen Nederland en landen in Oost Europa, zoals Polen, Albanië en Montenegro.

Lees ook: Nederlands zorgverzekeringsstelsel beste van Europa

In de tabel hieronder vind je de scores van de beste landen per discipline. Alle genoemde landen behaalden de genoemde score.

Beste landen Discipline Score Maximale score
Nederland

Noorwegen

Patientenrecht en informatievoorziening 146 150
België

Zwitserland

Toegankelijkheid van de zorg 225 225
IJsland

Nederland

Noorwegen

Uitkomsten (effectiviteit) van ziekenhuisbehandelingen 240 250
Finland

Nederland

Zweden

Toegankelijkheid van de zorg 144 150
Noorwegen Preventie 113 125
Finland

Duitsland

Ierland

Nederland

Groot Brittannië

Medicijnen 86 100

Verbeterde gezondheidszorg Europa

Vanuit het oogpunt van de patiënt blijkt dat de gezondheidszorg over het algemeen in alle Europese landen is verbeterd. Acht van de 35 landen scoren voor het eerst meer dan 800 punten en ook in de minder welvarende landen in Europa worden verbeteringen geconstateerd. Kanker wordt gemiddeld vaker overleefd en ook de kindersterfte neemt af, zelfs in de Baltische staten waar de kindersterfte vroeger erg hoog lag.

Tien jaar evaluatie door HCP heeft de Europese Commissie doen besluiten om nu een eigen onderzoek te starten. Ditmaal naar de kostenefficiëntie van de zorgstelsels per lidstaat.

Bronnen:

5 reacties

 • LLucca

  Bij RADAR gezien hoe ons zorgstelsel in elkaar steekt…………schandalig en eigenlijk onacceptabel . De rekening van deze roversbende word neergelegd en betaald door ons. Onze regering moest zich dood schamen om zo met het eigen (zieke) volk om te gaan.

  • HHans

   Heb het ook gezien. Dat er veel moet veranderen is duidelijk. We moeten de verspilling stoppen en de artsen belonen voor de tijd die hij/zij per patiënt besteed en niet voor het aantal behandelingen die hij/zij uitvoert.
   Teruggaan naar de oude situatie (het ziekenfonds), zoals velen gek genoeg roepen, is echter ondenkbaar en bovendien erg duur (zie onderzoek CBS). Het oude systeem vond ik (en velen met mij) overigens nog schandaliger dan het huidige systeem (ik spreek uit ervaring). Dokters stonden op de golfbaan en patiënten stonden maanden in de wachtrij voor hun behandeling. Er was op gegeven moment zelfs een luchtbrug naar de VS voor hartoperaties. Dat is pas erg! Het was wel goedkoper ja, maar wat koop je daar voor als je een levensreddende operatie nodig hebt en op de wachtlijst staat?! Dan maar fors premie en eigen risico te betalen en veel minder hebben te besteden (zoals in mijn geval). Zodra je ziek bent heb je toch echt liever dit systeem. Word je tenminste geholpen.

  • GGerrit Jan Bouwhuis

   Lucca,
   Geeft de combinatie van zo’n rapport en het verhaal van RADAR bij u nu werkelijk geen aanleiding om vragen te stellen over de media, over de representativiteit van verhalen in de media? Ik vind dat onbegrijpelijk en daarmee doet u zichzelf ook zeer tekort. Heus, dit Zweedse rapport is denk ik echt onafhankelijk en zeer feitelijk. En het verrast me niet dat ons zorgstelsel er zeer goed uitkomt. Laten we er zuinig op zijn.

 • GG K Mitrasing

  Toch weer grappig hoe zo’n onzin rapport weer ergens in de media ruimte krijgt. En dat van der Ven wortd geciteerd is maar zo. Rapport citeren?
  “the Dutch healthcare system has addressed one of its few traditional weak spots – Accessibility – by setting up 160 primary care centres which have open surgeries 24 hours a day, 7 days a week. Given the small size of the country, this should put an open clinic within easy reach for anybody.”
  Gewoon grappig…

  • RRon. P

   GK Mitrasing,

   Ik vind uw reactie nogal grappig, want u heeft kennelijk geen feitenkennis. Hoe komt u er bijvoorbeeld bij dat dit een onzinrapport is? HCP is een gerenommeerd onderzoeksinstituut en doet al 10 jaar onderzoek naar de gezondheidszorg in Europa. Het instituut heeft vele overheden (en de Europese Commissie) ingelicht en geadviseerd.

   Natuurlijk kent het Nederlandse zorgstelsel zwakke plekken, maar in vergelijking met andere Europese landen doen we het in ons land gewoon erg goed. Maar ja, Nederlanders hebben altijd wel iets te klagen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.