Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Nederland opnieuw beste zorgstelsel Europa

Onderzoek gezondheidszorg EuropaNederland heeft ook in 2015 het beste zorgstelsel van Europa. Dat blijkt uit een analyse van de 2015 Euro Health Consumer Index (EHCI) die op 2 februari 2016 is gepubliceerd door de onderzoeksinstantie Health Consumer Powerhouse (HCP). De Zweedse organisatie is met het EHCI-onderzoek de standaard voor onderzoek naar de kwaliteit van gezondheidszorg in 35 Europese landen.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de gezondheidszorg in Europa is verbeterd ondanks de vergrijzing, migratie en bezuinigingsmaatregelen in het kader van de financiële crisis.

Het onderzoek

Bij de EHCI-analyse wordt er gekeken naar 48 verschillende kwaliteitsindicatoren binnen de gezondheidszorg, zoals patiëntenrecht, informatievoorziening, toegankelijkheid, uitkomsten (effectiviteit) van behandelingen, kwaliteit van ziekenhuiszorg, preventie en medicijngebruik.

Het onderzoek naar de gezondheidszorg in Europa werd al in 2005 opgestart door Professor Arne Björnberg, hoofd van het onderzoeksinstituut. Verschillende overheden, maar ook de Europese Commissie maken al jaren gebruik van de onderzoeksresultaten die door HCP naar voren worden gebracht.

Score Nederland

In totaal kan een land op basis van alle indicatoren maximaal 1000 punten scoren. Op dit moment is Nederland met 916 punten het best scorende land qua gezondheidszorg in Europa en bovendien het enige land met meer dan 900 punten. Posities 2 en 3 worden ingenomen door Zwitserland (894 punten) en Noorwegen (854 punten).

De scores en conclusies van het onderzoek verbazen menig Kamerlid, zeker gezien de kritiek die ons zorgstelsel vaak krijgt. Zo wordt vaak de suggestie gewekt dat ons oude publieke zorgstelsel veel beter werkte, maar het tegendeel is waar, stelt Björnberg. Publieke zorgstelsels in Europa zijn aantoonbaar slechter, beweert de Zweedse Professor. Neem een voorbeeld aan Verenigd Koninkrijk (score van 736).

Ook prof. dr. Wynand van der Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering, concludeert: “Nederland heeft, onder de sluier van onwetendheid, het beste zorgstelsel”. Onder die sluier schuilt een fraai en solidair zorgstelsel waarin elke Nederlander – ongeacht leeftijd en gezondheidsstatus – verzekerd is van kwalitatief goede zorg.”

Hieronder een overzicht van alle scores van de verschillende Europese landen.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

EHCI_2015_scores

Bron: HCP

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de kwaliteit van gezondheidszorg in Nederland is verbeterd in vergelijking met 2014. Toen scoorde ons land nog 898 van de 1000 punten. Verder opvallend: het aanzienlijke verschil in score tussen Nederland en landen in Oost Europa, zoals Polen, Albanië en Montenegro.

Lees ook: Nederlands zorgverzekeringsstelsel beste van Europa

In de tabel hieronder vind je de scores van de beste landen per discipline. Alle genoemde landen behaalden de genoemde score.

Beste landen Discipline Score Maximale score
Nederland

Noorwegen

Patientenrecht en informatievoorziening 146 150
België

Zwitserland

Toegankelijkheid van de zorg 225 225
IJsland

Nederland

Noorwegen

Uitkomsten (effectiviteit) van ziekenhuisbehandelingen 240 250
Finland

Nederland

Zweden

Toegankelijkheid van de zorg 144 150
Noorwegen Preventie 113 125
Finland

Duitsland

Ierland

Nederland

Groot Brittannië

Medicijnen 86 100

Verbeterde gezondheidszorg Europa

Vanuit het oogpunt van de patiënt blijkt dat de gezondheidszorg over het algemeen in alle Europese landen is verbeterd. Acht van de 35 landen scoren voor het eerst meer dan 800 punten en ook in de minder welvarende landen in Europa worden verbeteringen geconstateerd. Kanker wordt gemiddeld vaker overleefd en ook de kindersterfte neemt af, zelfs in de Baltische staten waar de kindersterfte vroeger erg hoog lag.

Tien jaar evaluatie door HCP heeft de Europese Commissie doen besluiten om nu een eigen onderzoek te starten. Ditmaal naar de kostenefficiëntie van de zorgstelsels per lidstaat.

Bronnen:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.