Onbeperkte fysiotherapie in 2017: wie vergoedt het nog?

Koen Kuijper 24 reacties

Update 12 november: Welke zorgverzekeraars vergoeden onbeperkt fysiotherapie in 2018?

Een zorgverzekering met een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie blijft zeldzaam in 2017. Nog maar acht van de ruim 40 verzekeraars bieden een dergelijke dekking, waarbij er bij de helft van de verzekeraars géén sprake is van een medische acceptatieprocedure.

Naast het schaarse zorgaanbod worden de bestaande aanvullende verzekeringen ook steeds duurder. De gemiddelde premie ligt inmiddels op exact 80,50 euro per maand. Dit terwijl er in 2014 nog gemiddeld 71,29 euro werd betaald voor volledige vergoeding van alle fysiotherapiebehandelingen. Vooral de verzekeringspakketten zonder medische selectie (die dus voor iedereen toegankelijk zijn) zijn erg duur: gemiddeld 90,88 euro.

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen vergoeding fysiotherapie

 • Nog maar acht verzekeraars bieden in 2017 een verzekering aan met onbeperkte fysiotherapie. Dat is er één minder dan vorig jaar. In 2014 waren er nog 12 verzekeraars die onbeperkte fysiotherapie vergoeden.
 • Van de acht verzekeraars die fysiotherapie nog wel volledig vergoeden, hanteren er vier een medische selectie.
 • Bij de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis is het al langer niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten met een volledige vergoeding voor fysiotherapie.

Overzicht zorgverzekeraars

Hieronder een overzicht van de zorgverzekeraars en bijbehorende aanvullende verzekeringen die fysiotherapie nog onbeperkt vergoeden (in 2016 en/of 2017).

VerzekeraarVerzekeringPremie 2016Premie 2017VerschilSelectie*
Avero AchmeaExcellent€ 47,00€ 49,25+ € 2,25Ja
De FrieslandAV Optimaal**€ 38,95€ 42,95+ € 4,00Nee
Delta LloydTop€ 133,02€ 133,02€ 0,00Nee
IZZExtra 3€ 97,00€ 97,00€ 0,00Nee
FNV MenzisFNV Zorg 4€ 89,55€ 89,55€ 0,00Nee
PNOzorgCompleet€ 63,55€ 66,75+ € 3,20Ja
ONVZTopFit€ 56,73€ 56,73€ 0,00Ja
ONVZSuperfit€ 110,67€ 110,67€ 0,00Ja
VvAATop€ 54,90€ 54,90€ 0,00Ja
VvAAExcellent€ 112,50€ 112,50€ 0,00Ja
Gemiddelde premie:€ 80,78€ 82,00

* Bij een (medische) selectie worden er aanvullende gezondheidsvragen gesteld, alvorens de verzekerde recht heeft op een vergoeding voor onbeperkte fysiotherapie.

** (vanaf 37e of 51e behandeling op aanvraag)

Rectificatie 

Zorg en Zekerheid biedt in 2017 geen vergoeding meer voor onbeperkte fysiotherapie. In 2016 was er wel sprake van volledige vergoeding, maar was er voor vergoeding van meer dan 40 behandelingen wel vooraf toestemming nodig.

Duurder

De bovenstaande polissen met medische selectie zijn weliswaar goedkoper, maar zijn voor patiënten met een aandoening aan het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld reuma, vaak niet af te sluiten. Dit komt omdat de zorgverzekeraar het ‘te verzekeren risico’ te groot vindt, gezien de gezondheidssituatie van de aspirant-verzekerde. Deze groep patiënten wordt daarom vaak, op grond van een medische selectieprocedure, geweigerd voor de volledige dekking. Dit is een problematische ontwikkeling aangezien dit juist een groep is die veel baat heeft bij volledige dekking voor fysiotherapie.

Voor hen rest nu de keuze uit slechts vijf duurdere aanvullende verzekeringen zonder medische selectie. De gemiddelde premie komt bij deze polissen echter uit op een bijna onbetaalbare 92 euro per maand. Steeds meer verzekerden oriënteren zich daarom op aanvullende verzekeringen met een ruime dekking voor fysiotherapie, bijvoorbeeld 36 of 40 behandelingen op jaarbasis.

Zorgverzekeringen vergelijken met onbeperkte fysiotherapie

Hieronder een overzicht van de premieontwikkelingen voor verzekeringen met onbeperkte fysiotherapie in de afgelopen jaren:

onbeperkte-fysiotherapie-2014-tot-2016

Dekking basispakket

Voor aandoeningen die op de ‘lijst chronische aandoeningen’ staan, biedt de basisverzekering vergoeding voor alle nodige behandelingen fysiotherapie. Het gaat hier echter enkel om aangeboren of ernstige aandoeningen waarbij fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen in de gezondheid van de patiënt. Voorbeelden zijn: een Frozen Shoulder, Multipele Sclerose of een ruggenmergaandoening.

Nadat de verzekerde de eerste 20 behandelingen fysiotherapie zelf heeft betaald, zal de zorgverzekeraar overgaan tot een volledige vergoeding van de overige benodigde behandelingen. Hoewel het eigen risico (385 euro in 2017) nog wel eerst wordt aangesproken.

Alle vergoedingen voor fysiotherapie

24 reacties

 • MMarcel Peereboom

  Het maand bedrag bij IZZ is geen 99 euro maar 69,50 Vorig jaar was het wel 99 euro. Een kennis heeft deze verzekering, omdat wij hebben berekend, dat dit het goedkoopst is, als je bij een niet gecontracteerde zorgverlener bent. Het positieve is bovendien, dat de fysiokosten 100 procent worden vergoed bij een restitutie basisverzekering ipv 80 procent bij een natura.

  • MMarcel Peereboom

   Graag wil ik mijzelf gedeeltelijk corrigeren. Voor mensen die NIET in de zorg werken geldt WEL het bedrag van 99 (of 97) euro. 69,50 Euro geldt alleen voor mensen die WEL in de zorg werken.

 • Ppeter

  Blijkbaar is het wel of niet volledig vergoeden van fysio een financiele kwestie voor de zorgverzekeraars en geen medische kwestie. Begin me steeds meer te verbazen over de macht van de zogenaamde zorgverzekeraars die liever gaan voor de winst als voor de zorg. Hier kan naar mijn mening alleen maar een halt toegeroepen worden door alle zorgverzekeraars weer te nationaliseren en dit door de overheid te laten regelen.

 • HHelen

  Heb 5 verschillende aandoeningen en ben extra aanvullend verzekerd. Heb nu voor alle aandoeningen al 2 jaar het hele jaar door dus fysio. Blijft dat zo. Ook bij zilverenkruis?

 • VVeld

  Mijn vader (06-05-1938) is ongeneselijk ziek (longkanker) en mijn moeder (05-12-1939) heeft ook een zorgindicatie. Mijn vader kan en wil zich niet meer laten behandelen. Hij krijgt op dit moment zorghulp (alleen s ochtend met aankleden en wassen). Mijn moeder moet iedere week naar fysiotherapie. Kunt u mij vertellen welk pakket en welke maatschappij voor hen beide het beste en voordeligste is. Op dit moment hebben ze niet het meest uitgebreide pakket (bij Menzis) en moeten ze constant bijbetalen. Hierdoor komen ze iedere maand in de problemen (geldtekort). In afwachting van uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet, Ebo Veld Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 • EEric Senders

  Dag Koen,

  Ik kan mij geheel aansluiten bij bij een aantal eerdere reacties: Een lijst met tarieven bij contractvrije fysiotherapie, met daarbij of een verwijsbrief al dan niet een voorwaarde is. Dat zou zeer welkom zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Eric Senders

  • KKoen

   Beste Eric,

   Dank voor je reactie. Helaas beschikken we op dit moment niet over zo’n lijst. We gaan je suggestie wel meenemen.

 • PPeter van Veen

  Dag Koen,
  Onderstaande vragen leven kennelijk breder; zo ook bij ons.
  Wij willen graag onze klanten goed kunnen informeren over vergoedingen op contract vrije basis.
  Waar vind ik die informatie? Jullie beschikken over prachtige link met heldere informatie voor klanten als praktijken een contract hebben, en in de bijzin wordt iets verteld over v50-80%, deel van marktconform tarief…maar is er geen helder overzicht??

  We horen graag.

  Groet Peter van Veen

  • KKoen

   Beste Peter,

   We merken inderdaad dat hier meer vragen over zijn. Deze tarieven staan in elk geval op de website van de betreffende verzekeraars. Mogelijk volgt dit jaar of volgend jaar een helder overzicht van de contractvrije tarieven/vergoedingen voor fysiotherapie. We gaan er in elk geval naar kijken. Bedankt voor de tip.

 • GGeert van Pruissen

  Beste Koen
  Ik sluit me aan bij de vraag van Corenne Boeve. Stilletjes aan zijn er toch steeds meer fysiotherapeuten die geen contract meer tekenen met de zorgverzekeraars. Welke zorgverzekeraars kunnen deze therapeuten hun klanten adviseren?

 • Ccorenne boeve

  hoi Koen,

  heb jij ook de informatie van de zorgverzekeraars met betrekking tot de contrcatvrije tarieven ? Dus wat ontvangt een patiënt van de zorg verzekeraar als de therapeut geen contract heeft met die zorg verzekeraar ?

  • EEls Booij

   Ook ik zou graag de contractvrije tarieven van de zorgverzekeraars willen weten.

  • KKoen

   Beste Corenne en Els,

   Dank voor jullie reactie. Zie mijn reactie aan Peter en Eric (hierboven).

 • KKees Schilder

  Ik ben fysio-manueel therapeut en ik adviseer iedereen die bij mij onder behandeling is om GEEN onbeperkte Fysio aanvullende verzekering te nemen omdat ik absoluut niet van plan ben om deze personen onbeperkt te gaan behandelen. I.v.m. de behandel index toestanden. ZEER veel fysiotherapeuten delen mijn mening. Voor mij geen geld spekkerij meer voor de zorgverzekeraars

 • CCees

  onbeperkte fysiotherapie gaat voor vrijwel geen enkele verzekeraar meer op. De grote 4 ( VGZ, Menzis, Achmea en CZ )hebben in de contracten met de fysiotherapeuten opgenomen dat de fysiotherapeuten zich aan een behandelindex moeten houden. Zie de site van het KNGF

 • Eed

  De vergoedingen zijn misschien ruim maar niet elke zorgaanbieder wil/kan een patiënt zolang behandelen wegens “behandelindexen” en omzet plafonds maw afspraken die de zorgverlener moet met maken om een contract te krijgen….Het is handig om dit na te vragen voor dat je met de behandeling begint

 • MMarijke marijnissen

  In april 2015 benik begonnen met fysiotherapie na polsbreuk en operatie. Per 1januari overgestapt van VGZ naar FBTO. Behandelingen zijn doorgegaan tot 1april 2016. Nu wil de verzekering weer opnieuw mijn eigen risicolaten betalen. Ik ging er vanuit dat dit een aansluitend traject was. Dus nu moet ik 2 keer mijn eigen risico aanspreken. Klopt dat
  Vriendelijke groet,
  Marijke Marijnissen

  • MMarianne

   Goedemiddag Marijke,

   Jouw “probleem” is iets wat wij jaarlijks meemaken in onze praktijk en wat ik heel graag uit wil leggen: Je ben in april 2015 gestart met fysiotherapie. De eerste 20 behandelingen zijn uit je aanvullende pakket gegaan en vanaf de 21e nam de basisverzekering het over. De basisverzekering betaalt je consulten tot het einde van de machtiging dus tot april 2016. Aan de basisverzekering hangt een eigen risico van minimaal € 385,–. Als je dat nog niet op had toen de 21e behandeling begon, werden de vervolg consulten in 2015 uit je eigen risico vergoed tot het wèl op was. Je behandelingen (nog steeds in de basisverzekering!) liepen door in 2016 en in januari is je eigen voor dat jaar opnieuw begonnen waardoor je consulten helaas weer uit dat potje vergoed worden tot het op is….
   Het is een ingewikkeld verhaal en als het nog niet duidelijk is, mag je me gerust een mailtje sturen!

 • Pp.keda

  dit is gewoon genaaid worden en door de overheid met je eigen risico van 385 euro en ook nog eens door de ziekenfondsen. echt niet normaal.

 • Aa.sweeris

  de Friesland zou volledig vergoeden volgens zorgwijzer. Volgens polis en tel inf.. 36 vergoedingen

  • FFemke

   Ze vergoeden ook volledig, maar na een x-aantal behandelingen moet er toestemming aangevraagd worden. Lees ik hier en op de site van De Friesland.

  • JJanet

   Slechts een enkeling krijgt daadwerkelijk toestemming van De Friesland om meer dan 36 behandelingen vergoedt te krijgen.
   En als “oud” De Friesland-klant heb je geen enkele kans op terugkeer bij hen, als ze weten dat je in het verleden veel fysiotherapie hebt gebruikt. Terugkeer bij de basisverzekering kunnen ze wettelijk niet tegenhouden maar voor bijv. de AV Optimaal wel, en DAT doen ze dus ook.

  • AAdrie

   Klopt! Niemand wordt geaccepteerd en dat geld voor meer verzekeringen . 36 x of 40 x noemen ze onbeperkt.

  • JJeanne

   Ik heb tot nu toe 36 behandelingen vergoed gekregen. Nu gaat mijn fysio emigreren en ben ik op zoek naar een andere fysio die niet aan een index vastzit in de omgeving Houten. De fysio van mijn geeft al aan dat hij zo’n contract heeft en daar heb ik dus niks aan. Ik heb reuma en gebruik ook de 36 behandelingen per jaar. Misschien dat een van jullie iemand weet die nuet aan zo’n wurgcontract vastzit.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.