Recordaantal overweegt overstap zorgverzekering in 2017

- 2 reacties

zorgwijzer peilingKomende november en december overwegen 1,5 miljoen Nederlanders om van zorgverzekering over te stappen. Dit komt neer op 8,9 procent van de verzekerden, wat een recordaantal zou betekenen. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 2195 respondenten.

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar 2 miljard euro geput uit reserves om de premies te drukken. Volgend jaar wordt de zorgverzekering opnieuw duurder en zal de consument weer afhankelijk zijn van de financiële buffers die verzekeraars gaan inzetten. Doordat er per concern veel verschil zit in de hoogte van de reserves, kan het premieverschil onderling voor 2017 erg uiteen gaan lopen.

DSW

Enkele weken geleden zorgde DSW voor opschudding, door na Prinsjesdag bekend te maken dat hun basisverzekering volgend jaar bijna tien procent duurder wordt. De angst die gelijk ontstond was dat alle zorgverzekeraars hun premies fors gaan verhogen in 2017. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid is dat nog te voorbarig en is het aan iedere verzekeraar om te bepalen hoeveel reserves er worden gebruikt om de premie laag te houden.

De reden dat bijna negen procent heeft aangegeven volgend jaar over te stappen van zorgverzekering lijkt direct met de berichtgeving van DSW te maken hebben.

Verwacht aantal overstappers in 2017

Bron cijfers: marktscan NZa (verwachting op basis van peiling ZorgWijzer.nl)

Premiestijging

Andere zorgverzekeraars, zoals Achmea, CZ en Menzis hebben inmiddels in een reactie al laten weten dat de premie volgend jaar ook bij hen omhoog gaat. En dan mogelijk meer dan de 3,50 euro per maand die het kabinet heeft begroot.

'Premie Zilveren Kruis, CZ en Menzis stijgt ook harder in 2017'

Overstappers en besparing

Uit de cijfers van de marktscan zorgverzekeringsmarkt 2016 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is 6,9 procent van de bevolking in 2016 overgestapt van zorgverzekering. Dat komt neer op 1,17 miljoen verzekerden. Dit is echter wel minder dan een jaar geleden toen er 1,22 miljoen mensen zijn gewisseld van zorgverzekeraar (7,3 procent).

Dit jaar is 2,9 procent overgestapt naar een individuele zorgverzekering en de overige vier procent naar een verzekering met een bepaalde collectiviteitskorting. Dat kan zijn via de werkgever, vereniging, stichting of andere collectiviteit.

Doordat 1,17 miljoen mensen eind vorig jaar zijn overgestapt, is er in totaal 30,5 miljoen euro aan premiegelden op de basisverzekering bespaard.

Overstappen: waarom wel of niet?

Uit onderzoek van Nivel (2016) blijkt waarom Nederlanders wel of niet zijn veranderd van zorgverzekering in het afgelopen jaar. Hieronder worden de drie belangrijkste redenen opgenoemd:

Redenen wel overstappen

Wel

 • 26 procent kiest voor een nieuwe zorgverzekering gelet op de hoogte van de totale premie
 • 13 procent verwacht dat zijn/haar zorggebruik wijzigt
 • 11 procent kiest voor een nieuwe zorgverzekering gelet op de hoogte van de basispremie

Redenen niet overstappen

Niet

 • 51 procent is tevreden over de dekking van de totale polis
 • 31 procent is al heel lang bij dezelfde zorgverzekeraar
 • 20 procent is tevreden over de service van de huidige zorgverzekeraar

Gemakkelijker

Voor 2017 wordt het gemakkelijker gemaakt om over te stappen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft namelijk een actieplan opgesteld, waardoor zorgverzekeraars hun polisaanbod en informatie transparanter moeten communiceren. Aan de huidige onduidelijkheid rondom de voorwaarden van zorgverzekeringen komt een einde. Bij elke basisverzekering voor 2017 moeten de kleine lettertjes in één oogopslag helder zijn voor de consument.

De verzekeraars moeten voor volgend jaar een speciale bijsluiter op hun website plaatsen bij iedere polis die zij aanbieden. In die bijsluiter moet staan welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd, hoe hoog de vergoeding en hoe groot de keuzevrijheid is.

Tevens opent de NZa tijdens de maanden november en december een speciaal loket, waar vragen gesteld kunnen worden over het vergelijken en overstappen.

2 reacties op: “Recordaantal overweegt overstap zorgverzekering in 2017”

 • Jeetje wat een hoop overstappers. Zijn dat random respondenten of komen die uit jullie eigen database?

  Johanna -

  Schrijf een reactie op: Johanna

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Random respondenten Johanna

   Bart -

   Schrijf een reactie op: Bart

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.