Toegang tot Wet langdurige zorg (Wlz) lastig

Toegang tot Wet langdurige zorg (Wlz) lastig

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Toegang tot Wet langdurige zorg (Wlz) lastig


Opname in een verzorgingstehuis of zorginstelling is een stuk lastiger dan vroeger. Alleen bij een zware zorgvraag komt men daarvoor nog in aanmerking. Op 1 januari 2015 werd de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen door een aantal nieuwe en bestaande zorgwetten.

Voor langdurige en intensieve zorg, zoals verzorging en verpleging met verblijf in een zorginstelling, is dat de Wet langdurige zorg (Wlz).

Lees ook: Wat is de Wet langdurige zorg?

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is de poortwachter van de Wlz en bekijkt of mensen in aanmerking komen voor zorg in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Zo bekijkt het CIZ of de cliënt permanent toezicht en/of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig heeft. De instantie volgt de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) op. Met de hervorming van de AWBZ zijn deze richtlijnen echter veranderd. Het doel is dat ouderen, chronisch zieken en kwetsbaren zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Strengere indicatie

Er zijn signalen dat het CIZ strenger indiceert en minder snel goedkeuring geeft voor opname in een zorginstelling. In plaats van zorg in een instelling, krijgt men zorg en hulp aan huis via de zorgverzekeraar of de gemeente. Op die manier wordt er bespaard op de hoge uitgaven voor de langdurige en intensieve zorg. De vraag is of dit nu niet te ver doorschiet.

Uit cijfers van brancheorganisatie ActiZ blijkt dat er in de maand juli van 2014, nog voor de hervorming van de AWBZ, meer dan 10.000 ouderen toegang kregen tot zorg in een instelling. In januari 2015 waren dat er nog maar een kleine 6800. Doordat er minder mensen toegang krijgen tot zorg uit de Wet langdurige zorg wordt de druk op de gemeente en de wijkverpleging (bekostigd door de zorgverzekeraar) groter. Je kunt je daarom afvragen hoeverre de besparingen in de langdurige zorg effect hebben, want de uitgaven voor zorgverzekeraars en gemeente gaan omhoog.

Kastje naar de muur

Verder merken voor zorgbehoevenden dat zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Na afwijzing van langdurige zorg bij het CIZ moeten ze opnieuw een indicatie aanvragen via de zorgverzekeraar of bij de gemeente. Als blijkt dat de geleverde zorg dan niet voldoende is, moet men wederom bij het CIZ aankloppen. Een frustrerend proces waar veel zorgvragers mee te maken kunnen krijgen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.