Uitbreidingen basispakket voor zorgverzekering in 2017

Bart Koenraadt 4 reacties

Basispakket 2017Tijdens Prinsjesdag van dit jaar worden de wijzigingen van het basispakket voor de zorgverzekering in 2017 bekend gemaakt. Ieder jaar bepaald minister Edith Schippers van Volksgezondheid welke dekkingen  uit de basisverzekering worden geschrapt en welke er bij komen. Zo verdwijnt volgend jaar de werelddekking, maar pleiten zorgverzekeraars nog bij de minister om dit voorstel tegen te gaan. Echter wordt de standaard dekking vanuit de zorgverzekering in 2017 ook uitgebreid, zo blijkt uit stukken van de Rijksoverheid.

Lees ook: ‘Werelddekking moet in basispakket blijven’

Uitbreiding basispakket

De volgende dekkingen worden toegevoegd aan het basispakket:

 • 36 fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (tweede fase)
 • Kortdurend verblijf in een zorginstelling na ontslag ziekenhuis
 • Kunsttanden worden vergoed tot aan 23 jaar (i.p.v. 18 jaar)
 • Vergoedingen zonder eigen risico is uitgebreid

Fysiotherapie bij etalagebenen (tweede fase)

Voor mensen die pijn hebben door vernauwde bloedvaten in de benen, de zogenoemde etalagebenen in de tweede fase, komen er vergoedingsmogelijkheden in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft onderzoek gedaan naar het effectief behandelen van etalagebenen en geconcludeerd dat oefentherapie in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie.

Deze patiënten hebben vanaf 2017 de mogelijkheid om 37 fysiotherapiebehandelingen per jaar vergoed te krijgen, waarbij de eerste 20 behandelingen ook niet betaald hoeven te worden.

Hiermee wordt de zorg verschoven van het ziekenhuis naar de fysiotherapeut, waarmee de zorgverzekeraars rekening moeten houden bij de inkoop voor volgend jaar.

Kortdurend verblijf na ontslag ziekenhuis

Na ontslagen te zijn uit het ziekenhuis kan het zijn dat het nog te vroeg is om naar huis te gaan. Dan is een kortdurend verblijf in een zorginstelling een optie. De kosten die hierbij komen kijken worden per 2017 net als ziekenhuiskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Het voordeel is dat eventuele kosten voor spoedeisende hulp voorkomen kunnen worden, wanneer men toch te vroeg naar huis is gestuurd.

Kunsttanden vergoed tot en met 23 jaar

Tot op heden worden kunsttanden in geval van geen blijvende tanden of bij sprake van een ongeluk vergoed vanuit de zorgverzekering tot en met 18 jaar. Aangezien de kaken op die leeftijd nog niet zijn volgroeid, werd er maar weinig gebruik gemaakt van deze vergoeding volgens het ministerie van Volksgezondheid.

In 2017 wordt daarom de vergoeding voor kunsttanden verhoogd naar 23 jaar.

Vergoedingen zonder eigen risico uitgebreid

Sommige zorg is vrij van het verplichte eigen risico, zoals een huisartsenbezoek. Aan dit lijstje worden hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer een tweetal vergoedingen toegevoegd.

Lees ook: Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Enkele innoverende zorgprogramma’s die bijdragen aan een gezondere levensstijl en waarmee gezondheidsklachten mee voorkomen kunnen worden vallen per 2017 buiten het eigen risico. Enkele voorbeelden zijn programma’s voor overgewicht, diabetes en rookproblemen.

Hetzelfde geldt voor dieetvoeding die is voorgeschreven door een diëtist of arts.

4 reacties

 • Vvera baks

  Hallo Bart,
  Ik vraag me af of het al duidelijk is of borstvergroting in het basispakket komt en wie er dan voor in aanmerking komen mijn dochter wacht al 2 jaar voor ze 18 wordt in december maar mocht het nu vergoed worden dan wachten we tot januari 2017 weet jij hier al iets meer over?vr groeten V Baks

 • Bbepje

  en komt de borstprothese nou terug voor vrouwen die geen borstontwikkeling hebben

  • Ppeggy

   en komt het alleen terug voor mensen zonder borstontwikkeling of met weinig ontwikkeling? dit zou namelijk eerst het geval zijn….??

 • Aaaj verhulst

  ik blijf graag op de hoogte van de nieuwe zorgverzekering

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.