Wat vergoedt de zorgverzekering tijdens je wintersport?

Wat vergoedt de zorgverzekering tijdens je wintersport?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Wat vergoedt de zorgverzekering tijdens je wintersport?

Als je op wintersport gaat, wil je er zeker van zijn dat je goed bent verzekerd als jou iets overkomt. Zorg daarom voor een verzekering met de juiste dekkingen tegen onverwachte kosten bij een ongeval. De standaard basisverzekering dekt namelijk lang niet alles, zoals de kosten die komen kijken bij een reddingsactie op de piste.

Welke onvoorziene kosten kunnen er komen als je op wintersport gaat en onverhoopt een ongeluk krijgt? En belangrijker nog: kun je deze kosten verzekeren, bijvoorbeeld middels een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering? Dat wordt in dit artikel besproken.

Medische kosten

Vanuit het basispakket hebben alle verzekerden recht op vergoeding van spoedeisende medische kosten in het buitenland. De basisvergoeding is echter niet altijd genoeg om de rekening te volledig dekken. Dat komt omdat zorgverzekeraars slechts vergoeden tot aan het Nederlandse tarief. Op wintersportlocaties, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland kan het tarief wel eens hoger uitvallen. Zeker in zogenaamde privéklinieken. Met alleen een basisverzekering betaal je dan een fors bedrag bij. Met een aanvullende verzekering met buitenlanddekking krijg je de medische kosten ruimer of volledig vergoed. Bij een reisverzekering is het ook mogelijk om een module af te sluiten met een ruimere vergoeding voor geneeskundige kosten.

Lees ook: Zorgverzekering met buitenlanddeking

Een reisverzekering met een speciale wintersportdekking biedt nog meer dekkingsmogelijkheden. Een dergelijke verzekering dekt namelijk nog andere onverwachte kosten die kunnen komen kijken bij je skivakantie, zoals een reddingsactie op de piste en vervoer met de banaan of helikopter naar het ziekenhuis.

Repatriëring (gipsvlucht)

Repatriëring, ofwel een gipsvlucht terug naar Nederland wordt niet gedekt in de basisverzekering. Dat is belangrijk om te weten, want het is een vrij prijzige bedoening. Alleen met een aanvullende verzekering met dekking voor repatriëring heb je recht op vergoeding van de kosten. De meeste reisverzekeringen bieden ook een dekking voor repatriëring.

Andere wintersportdekkingen

Een aanvullende- of reisverzekering met wintersportdekking dekt vrijwel altijd ook de volgende kosten:

  • Een reddingsactie op de piste (met de banaan of traumahelikopter)
  • Vervoer met de helikopter naar het ziekenhuis na een ongeval op de piste
  • Verblijfskosten die je maakt vanwege ziekte of een ongeluk.
  • Bagagedekking: kosten die je maakt bij verlies, beschadiging of diefstal van bagage. Hier zit vaak een maximumbedrag aan.
  • Kosten van gehuurd skimateriaal, skipassen en skilessen waar je vanwege een ongeval geen gebruik meer van kunt maken.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van de dekkingen in de polisvoorwaarden van de verzekering. Je kunt ook contact opnemen met je zorg- of reisverzekeraar. Ga ook na hoe lang je aaneensluitend in het buitenland bent gedekt via de verzekering. Er zijn namelijk kortlopende en doorlopende reisverzekeringen.

Geen dekking

Bepaalde kosten worden doorgaans niet gedekt door een aanvullende- of reisverzekering:

  • Off-piste skiën: bij off-piste skiën is het risico op een valpartij of lawine veel groter dan op de reguliere piste. De meeste zorg- en reisverzekeraars vergoeden dan ook niet de kosten van een ongeval als gevolg van off-piste skiën.
  • Schade aan ski-materiaal: schade aan skischoenen, skistokken, ski’s of bindingen zijn meestal niet gedekt door de reisverzekering
  • Gevaarlijke activiteiten: de meeste reisverzekeraars verzekeren geen relatief gevaarlijke activiteiten tijdens je wintersportvakantie, zoals schansspringen, bobsleen of ijsklimmen.

EHIC

Als je naar het buitenland gaat, is het altijd handig om je European Health Insurance Card (EHIC) mee te nemen. Zorgverleners kunnen je door middel van deze kaart eenvoudig identificeren en herkennen dat je bent verzekerd voor medische zorg. Ook het declareren van zorgkosten werkt een stuk gemakkelijker als de zorgaanbieders je verzekeringsgegevens bij de hand hebben. De EHIC staat meestal al op de achterkant je huidige zorgverzekeringspass. Zo niet? Dan kun je deze eenvoudig via jouw verzekeraar aanvragen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.