‘Gepubliceerde ziekenhuistarieven CZ weinig zinvol’

- 0 reacties

Ziekenhuistarieven CZ

Het initiatief van zorgverzekeraar CZ om ziekenhuistarieven onder de 885 euro te publiceren, is weinig zinvol en maakt de zorg alleen maar duurder. Dat schrijven Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink, beiden hoogleraar gezondheidseconomie, in een column op Zorgvisie.nl.

Positief

Veel consumentenorganisaties, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Consumentenbond reageerden juist verheugd op de bekendmaking van de tarieven door CZ. Ze geven aan dat een flink deel van de behandelingen vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering. ‘Met transparante tarieven kunnen patiënten beter inschatten wat een behandeling gaat kosten en of het in een ander ziekenhuis misschien wel goedkoper kan’.

CZ publiceert behandeltarief per ziekenhuis

Groot en Maassen uitten felle kritiek op het initiatief van CZ en kunnen zich dan ook helemaal niet vinden in de uitlatingen van de consumentenorganisaties.

Niet praktisch

De hoogleraren geven allereerst aan dat het voor patiënten niet praktisch zal zijn om de kosten van de behandeling op te zoeken. Daarvoor moet de patiënt namelijk eerst beschikken over een declaratiecode en die kan alleen bij het ziekenhuis worden opgevraagd. Het probleem is dat de behandeling (of het traject van behandelingen) pas bekend is als de arts of specialist een diagnose stelt.

De patiënt moet dus aan de arts vragen welke declaratiecode er bij de behandeling hoort en vervolgens thuis alle tarieven gaan vergelijken om uit te zoeken welk ziekenhuis het goedkoopste is. Daarbovenop moet de patiënt met de oorspronkelijke arts en het ziekenhuis gaan regelen dat hij/zij toch liever in een ander, goedkoper ziekenhuis behandeld wilt worden. Het is niet waarschijnlijk en logisch dat het zo zal gaan lopen.

885 euro

Een ander punt is dat – volgens gegevens van ZorgWijzer.nl – slechts elf procent van de verzekerden, vooral jonge, gezonde verzekerden, een eigen risico hebben van 885 euro. Het overgrote merendeel heeft het minimale eigen risico van 385 euro. Daarnaast bestaat de groep die ziekenhuiszorg nodig heeft vaak uit ouderen en chronisch zieken waarbij het volledige eigen risico vaak al opgaat aan andere behandelingen of medicijnen. Voor hen zijn de behandeltarieven onbelangrijk.

De ziekenhuisprijzen die CZ publiceerde, dekken bovendien slechts 0,6 procent van alle behandelingen en zijn daarmee dus maar voor een klein deel van de verzekerden van belang.

Duurder

De grootste kritiek van Groot en Maassen is echter dat de zorgkosten juist zullen stijgen door de publicatie tarievenlijst. Veel patiënten zijn in de meeste gevallen namelijk niet op zoek naar de goedkoopste behandeling, maar naar de beste.  Consumenten zullen een hogere prijs koppelen aan een hogere kwaliteit van de behandeling. Zeker als het eigen risico al is opgemaakt, zal de verzekerde daarom veel sneller kiezen voor een ziekenhuis met een duurdere behandeling, omdat die in zijn/haar ogen van betere kwaliteit is.

Interessant feit is verder dat het soms juist loont om de behandeling niet in het ziekenhuis te laten uitvoeren, maar bij de huisarts.

Kortom, het nut van de bekendgemaakte lijst met behandelingen en tarieven is gering: ze zijn slechts van toepassing op een selecte groep verzekerden en maken de zorg alleen maar duurder.

Recht voor consumenten

Aan de andere kant zou je ook kunnen concluderen dat de Groot en Maassen wat kort door de bocht gaan. Is het namelijk niet het recht van de patiënt om te weten wat een behandeling kost, ongeacht of deze nu wel of niet onder het eigen risico valt? Kritische patiënten, media-aandacht en transparante ziekenhuisprijzen kunnen de marktmacht van ziekenhuizen misschien zelfs beperken, wordt door sommigen gedacht.

De verwachting is dat de overige grote zorgverzekeraars (Achmea, VGZ en Menzis) ook hun ziekenhuistarieven openbaar gaan maken.

0 reacties op: “‘Gepubliceerde ziekenhuistarieven CZ weinig zinvol’”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.