Zorgpremie 2017 omhoog met 42 euro

Koen Kuijper 2 reacties

In 2017 stijgt de premie van de zorgverzekering met ongeveer 42 euro, ofwel 3,50 per maand. Dat blijkt uit berichtgeving van Haagse bronnen aan het Algemeen Dagblad. Er zou inzage zijn geweest in documenten die eigenlijk pas tijdens Prinsjesdag (op 20 september) naar voren horen te komen.

De gemiddelde zorgpremie zou daarmee uitkomen op 103 euro per maand. Dat is vergelijkbaar met het niveau in 2012. Vorig jaar steeg de premie van de zorgverzekering – volgens een berekening van het kabinet – nog met bijna maandelijks 10 euro. De verwachte stijging voor 2017 is dus relatief mild te noemen.

Nominale premie

Het betreft in dit geval echter een zogenoemde gemiddelde nominale premie die zorgverzekeraars als richtlijn dienen te gebruiken bij het bepalen van de daadwerkelijke premie voor de basisverzekering. Zij hoeven zich dus niet te houden aan de stijging van 3,50 euro, maar kunnen door de inzet van reserves de premie zelfs gelijk houden met het huidige jaar.

Nominale premie 2011 t/m 2017

nominale-gemiddelde-zorgpremie

 

Een belangrijke pijler is de bekendmaking van DSW, die traditiegetrouw enkele weken na Prinsjesdag als eerste de zorgpremie voor het volgende jaar onthuld. Als DSW bijvoorbeeld de basisverzekering gelijk weet te houden, dan kan dat een goede indicatie zijn voor wat de andere verzekeraars gaan doen.

Uiterlijk 19 november moeten alle premies en voorwaarden bekend gemaakt zijn.

Zorgtoeslag

Uit de Haagse bronnen blijkt verder dat de laagste inkomens worden gecompenseerd voor de premiestijging. Alleenstaanden krijgen er 2 euro per maand bij. Meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen kunnen rekenen op het dubbele van dat bedrag, namelijk maandelijks 4 euro.

Het is nog onbekend of de maximale inkomensgrenzen gaan veranderen in 2017.

Zorgkosten

Uit de Prinsjesdag documenten blijkt dat de premiestijging meevalt, omdat minister Schippers van Volksgezondheid maatregelen heeft genomen om de zorgkosten te beheersen. Zo is er sinds kort een rem op het maximale aantal behandelingen die ziekenhuizen, huisartsen en artsen binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) mogen uitvoeren.

Verder kan Schippers steeds vaker een acceptabele prijs bemiddelen voor peperdure medicijnen.

Doordat de zorgkosten meer beheersbaar zijn zal niet alleen de zorgpremie beperkt stijgen, maar ook het eigen risico in 2017 niet verder omhoog gaan.

Eigen risico stijgt niet in 2017

2 reacties

  • GGabriel Janssen

    Ik begrijp niet dat een verhoging van de ziektekostenpremie van €3,50 per maand als financiele meevaller wordt bestempeld. Het gaat toch om 3,5%, terwijl de inkomens maar hoogstens met 1-1,5% zullen stijgen in 2017.

  • TTom

    Dat valt inderdaad wel mee. Zou het komen door de aanstaande verkiezingen, om er goed uit te komen???

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.