Zorgtoeslag 2017 stijgt niet mee met premie

Zorgtoeslag 2017 stijgt niet mee met premie

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Zorgtoeslag 2017 stijgt niet mee met premie

zorgtoeslagDe zorgtoeslag gaat in 2017 met 5 euro omhoog voor alleenstaanden met een minimuminkomen. Dit betekent een stijging van 83 naar 88 euro per maand. Dit is echter niet genoeg om de duurder geworden zorgverzekering (premiestijging van gemiddeld: 7,65 euro per maand) te compenseren. Bij sommige verzekeraars stijgt de premie zelfs met 12 euro per maand. Burgers met een laag inkomen zijn het kind van de rekening. Hun maandelijkse netto-uitgaven zullen fors stijgen.

Tijdens Prinsjesdag werd voor de stijging van de zorgtoeslag nog uitgegaan van een stijging van slechts 1,67 euro voor alleenstaanden en 3,50 euro voor meerpersoonshuishoudens, maar toen werd ook berekend dat de zorgpremie met slechts 3,50 euro per maand zou stijgen.

Zorgtoeslag

Alleenstaanden

Een alleenstaande met een inkomen tot 20.190 euro krijgt er volgend jaar 5 euro per maand bij. Sommige inkomens gaan er zelfs met 10 euro op vooruit. Hieronder staat een grafiek die de zorgtoeslag voor 2016 en 2017 in kaart brengt voor verschillende inkomens.

zorgtoeslag-2017

Grensinkomen

Voor alleenstaanden stijgt het grensinkomen van 27.012 euro in 2016 naar 27.857 euro volgend jaar. Dit is het hoogste inkomen waarop je nog net zorgtoeslag ontvangt.

Meerpersoonshuishoudens

Voor meerpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag tot maximaal 170 euro. Voor de laagste inkomens betekent dat een stijging van 12 euro per maand.

zorgtoeslag-2017-meerpersoons

Grensinkomen

Voor meerpersoonshuishoudens stijgt het grensinkomen van 33.765 euro in 2016 naar 35.116 euro volgend jaar.

Berekenen en aanvragen

Om je zorgtoeslag in jouw persoonlijke situatie te berekenen, ga je naar de website van de belastingdienst. Die bepaalt aan de hand van vragen ook of je recht hebt op zorgtoeslag. Je dient bijvoorbeeld 18 jaar en ouder te zijn, te beschikken over een basisverzekering en niet te veel inkomen of vermogen te hebben.

Via de belastingdienst kun de zorgtoeslag gratis aanvragen.

Toetsingsinkomen

De belastingdienst rekent met het toetsingsinkomen. Dit komt neer op het bedrag dat tijdens de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend (box 1, 2 en 3). Hier zit onder andere: het brutoloon, aftrekregelingen, pensioen en uitkeringen in verrekend.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.