‘Zorgtoeslag afschaffen voor lager eigen risico’

- Reacties 3

Zorgtoeslag‘Schaf de zorgtoeslag af en het geld dat dan vrijkomt kan gebruikt worden voor vrijstellingen van de zorgpremie of het eigen risico voor verzekerden met een laag inkomen.’ Dat is volgens Ruben Wenselaar – bestuursvoorzitter van Menzis – de oplossing voor de hoge zorgkosten, meldt De Telegraaf.

Veel politieke partijen pleiten voor de afschaffing – of in ieder geval een verlaging – van het eigen risico. Maar er is nog geen duidelijk plan over wie of hoe dit bekostigd gaat worden. Er is berekend dat wanneer het eigen risico van de zorgverzekering afgeschaft zou worden, de premie per verzekerde 284 euro omhoog zou gaan.

Ingewikkeld

Volgens Wenselaar is het huidige zorgtoeslag systeem een ingewikkelde regeling en dient het niet zijn doel op dit moment. De zorgtoeslag is namelijk in het leven geroepen om de hoge zorgkosten enigszins te compenseren voor Nederlanders met een relatief laag inkomen. Het is een niet-transparant systeem, waarbij de zorgtoeslag lang niet altijd gebruikt wordt voor de bekostiging van de zorgpremie.

Op dit moment en ook volgend jaar bedraagt het eigen risico 385 euro. Dat is een fors bedrag, maar om voor bepaalde inkomensgroepen dit te verlagen moet het geld wel ergens anders vandaan worden gehaald. Door de zorgtoeslag af te schaffen, kan het eigen risico inkomensafhankelijk gemaakt worden. In dat geval wordt er in ieder geval wel gegarandeerd dat de toeslag gebruikt wordt waarvoor het in eerste instantie in het leven is geroepen.

Inkomensafhankelijk

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat bijna twee op de drie Nederlanders een inkomensafhankelijk eigen risico wel ziet zitten. En dat lijkt mogelijk wanneer het geld van de zorgtoeslag naar het eigen risico toe gaat.

LEES OOK
'Inkomensafhankelijk eigen risico van 100 tot 450 euro?'

Het eigen risico is voor veel Nederlanders een financieel probleem, is de oplossing het inkomensafhankelijk maken van dit bedrag?

Zorgtoeslag 2017

Tijdens Prinsjesdag zijn de plannen voor de zorgtoeslag in 2017 al bekend gemaakt. Eenpersoonshuishoudens met een laag inkomen krijgen er volgend jaar 20 euro bij en 42 euro voor meerpersoonshuishoudens.

2016 2017 Verschil
Maximale zorgtoeslag eenpersoonshuishoudens 998 euro 1018 euro + 20 euro
Maximale zorgtoeslag meerpersoonshuishoudens 1905 euro 1947 euro + 42 euro

Echter is dit op dit moment nog een indicatie van de Rijksoverheid, omdat het uiteindelijke bedrag afhangt van de premies die de zorgverzekeraars gaan hanteren voor 2017. Op 19 november moeten alle verzekeraars de nieuwe premies bekend hebben gemaakt voor hun huidige klanten.

LEES OOK
Prinsjesdag: belangrijkste veranderingen voor zorgverzekering 2017

De wijzigingen van de zorgverzekering voor 2017 zijn bekend gemaakt door het kabinet. Wat verandert er aan de zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag?

3 reacties op ‘Zorgtoeslag afschaffen voor lager eigen risico’

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

 • F. Beekman

  Schaf zorgtoeslag en eigen bijdrage af. Waarom zorgtoeslag als je niet ziek bent!!! Geen enkele politieke partij durft de toeslag af te schaffen, dan verliezen ze stemmen. Eigen belang dus.

  Je reageert op F. Beekman

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Lucy

  eigen risico niet meer op te hoesten voor ouderen en cronischzieken De grote bazen hebben genoeg geld,mensen met een lage uitkering kunnen dit niet betalen! we worden extra gestraft in Nederland als je ZIEK ben?
  overal gaat geld naar toe voor hulp? en wij dan? wat een regering het water staat aan onze lippen hebben we een keus? of gaan we maar niet meer naar de specialisten en of apotheek ? ik overweeg het en zie wel hoe het dan afloop Nederland oooh Nederland waar ben je ? ook onze Koning? waar ben je als zovelen u steun nodig hebben? de minister helpt ons niet belooft van alles ook de 1000 euro omdat het zo goed zou gaan! weet niet waar het heen gaat maar zoals velen WANHOPIG met tranen in onze ogenj

  Je reageert op Lucy

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Bezorgd

  De preferente medicijnen van vrijwel alle zorgverzekeraars zijn helaas zo slecht geworden van kwaliteit dat ik nu zelf de medicijnen betaal terwijl eigenlijk de zorgverzekeraar het moet betalen. Als er ergens in India een grote fabriek een grote voorraad medicijnen heeft, dan wordt dat via een container schip in de gloeiende hitte bijvoorbeeld vervoerd. Gevolg, medicijnen die als kruimels uit de verpakking komen. En van sommige medicijnen willen ze geen verpakking meer bij doen, dat wil zeggen je moet met een eigen potje/doosje bij de apotheek bij laten vullen waar ze het met de hand 1 voor 1 tellen zonder handschoentjes door een snip verkouden medewerkster. Dat was het punt waarop ik zei ‘Dit is onverantwoord’. Kijk maar eens waarom sommige medicijnen plotseling ‘veel’ goedkoper zijn. Het gaat om tijdelijke overschotten die gedumpt worden. Wettelijk toegestaan maar steeds meer het gevoel met drugsdealers te maken te hebben. Andere medicijnen waaronder die van mij daar kreeg ik steeds een ander merk van, en het is vertraagde afgifte, dan krijg je pijn bij het hart bij overstappen, en helaas is iedere maand een ander medicijn preferent. En daarom betaal ik nu al mijn medicijnen zelf. Zal wel moeten, want lichamelijk kan ik het niet aan steeds te veranderen van merk. Denk maar eens wat de hete zon doet met zo’n grote lading gedumpte medicijnen op een containerschip waar de containers gegast worden met insecticide. En het zijn nu net je astma medicijnen die uit zo’n container komen. Dan kan er op de verpakking staan wat er wil, maar ik werd er doodziek van. En toen zag ik een aflevering op youtube van de fabrikant in India hoe het gemaakt wordt, NOOIT MEER!

  Je reageert op Bezorgd

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Houten schreef op

  "Tja en niemand wederom doet niets.wij de gewone Nederlander moeten alles financieren. Zorgverzekering,eigen risico ,inkomensafhankelijke bijdrage, whk ( terugkeren op…"

  Lees meer
 • m.caanen schreef op

  "ter aanvulling op vorige reactie; dus bijna 400 euro per maand aan zorgverzekering mijn solidarititeit met de minderbedeelden houd…"

  Lees meer
 • Ulrike Johanna Marie Kahlstorf-Kristelijn schreef op

  "Alweer de premie omhoog. Hoe lang gaat dit nog zo?! Zo ga ik niet meer naar de doctors? Onmogelijk is…"

  Lees meer
 • m.caanen schreef op

  "Schandalig; pensioen niet geindexeerd bruto hetzelfde ga dus 0,25% xtra betalen aan ZVW (=135 euro), zorgpremie omhoog met pakweg 10…"

  Lees meer