Het grootste deel van de Nederlanders heeft naast de basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering afgesloten. In veel gevallen blijkt dat bijna alle zorgkosten die in het jaar worden gemaakt gewoon door de basisverzekering worden gedekt. Ook in het consumentenprogramma Radar (uitzending op 28 november) is deze kwestie aan de kaak gesteld.
Overbodig verzekerd
Het blijkt dat we in Nederland bijna even veel geld uitgeven aan verzekeringen als in Zwitserland, het rijkste land in Europa. We houden nu eenmaal niet van risico’s, zeker als het gaat om de gezondheid. Veel verzekerden kiezen er daarom voor om risico’s af te dekken met een ‘dure’ aanvullende verzekering.
In de praktijk blijkt echter dat er amper of geen gebruik van wordt gemaakt, omdat de voor hen essentiële zorg gewoon uit de basisverzekering wordt vergoed. Voor velen zal een aanvullende verzekering dus veel onnodige extra’s bevatten.
Maar welke zorg wordt nu gedekt door de basisverzekering en is een aanvullende verzekering soms toch een nuttige toevoeging? Een belangrijke vraag, zeker gezien het feit dat de premies in 2017 structureel met bijna 100 euro omhoog zijn gegaan.
Wat dekt de basisverzekering?
Het basispakket dekt gezondheidsrisico’s die je niet zelf kunt dragen, zoals een dure hartoperatie, kankermedicijnen of een heupprothese. Maar ook een bezoek aan de huisarts valt onder de standaard dekking van de zorgverzekering. Hieronder een overzicht van belangrijke vergoedingen uit de basisverzekeringen:
- Huisarts
- Medisch specialistische zorg in het ziekenhuis
- Spoedeisende zorg
- Ziekenvervoer en opname in het ziekenhuis
- Geneesmiddelen, bijvoorbeeld antibiotica en ontstekingsremmers
- Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
- Spoedeisende zorg in het buitenland (tot aan het in Nederland gebruikelijke tarief)
- Tandheelkundige zorg voor jongeren
- Verloskundige zorg en kraamzorg
- Fysiotherapie bij bepaalde chronische afwijkingen
Wat is de basisverzekering?
Is een aanvullende verzekering nodig?
Een aanvullende verzekering kan interessant zijn voor mensen die daadwerkelijk gebruik maken van aanvullende zorg, zoals:
- Fysiotherapie voor niet-chronisch zieken
- Alternatieve geneeswijzen
- Brillen en lenzen
- Bevalling- en kraamzorg
- Orthodontie
- Tandheelkunde (meestal via een tandartsverzekering)
Bekijk ook: overzicht van alle aanvullende vergoedingen
De premie voor dit soort verzekeringen kan sterk verschillen van enkele euro’s tot meer dan 100 euro per maand. De duurste aanvullende verzekering is lang niet altijd de beste, omdat je meer premie betaalt dan je vergoed krijgt. Het is dus slim om voor jezelf na te gaan of een aanvullende verzekering voor jou interessant is. Vraag jezelf af of de premie die je betaalt voor je aanvullende polis opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Soms blijkt het voordeliger om bepaalde zorg uit eigen zak te betalen.
Een voorbeeld:
Je wil volgend jaar een nieuwe bril van 150 euro uitzoeken en besluit een aanvullende verzekering af te sluiten van 15 euro per maand met een dekking voor brillen en lenzen (150 euro per 2 jaar). Is dat slim?
Nee, de premie die je op jaarbasis betaalt (14,95 x 12 = 180 euro) is hoger dan de vergoeding die je krijgt. Een aanvullende verzekering is dan niet gunstig.
Nog een voorbeeld:
Je hebt een tandartsverzekering van 13,50 euro per maand die 250 euro per jaar vergoedt aan tandartskosten. Je gaat gemiddeld 2 keer per jaar op controle naar de tandarts met 5 minuten gebitsreiniging en één röntgenfoto. Totale kosten: 70 euro op jaarbasis.
Jaarlijks betaal je (13,50 x 12 = 162 euro) aan premie, terwijl je maar 70 euro declareert en vergoed krijgt. Het is dan veel goedkoper om je tandartskosten zelf te betalen, zelfs als je tandarts kosten jaarlijks oplopen tot meer dan 150 euro. Netto loop je op grond van deze tandartspolis risico voor (250 – 162 = 88 euro).
Instelling of verpleeghuis
Ook voor mensen die in een zorginstelling of verpleeghuis wonen, blijkt de aanvullende verzekering vaak overbodig. Veel van de voor hen nodige zorg wordt namelijk door de basisverzekering of Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed. Een aanvullende verzekering voegt voor hen meestal niets toe.
Deze groep kan dus mogelijk besparen door over te stappen naar een basispolis.
Vergelijken
Tot 31 december is het mogelijk om van zorgpolis te wisselen voor het jaar. Via onderstaande zorgvergelijker kun je op een snelle en laagdrempelige manier zien of jij niet teveel betaalt voor de zorgpremie.
Zorgverzekering vergelijken (basis & aanvullend)