14 dagen bedenktijd bij online overstap zorgverzekering

- 0 reacties

Twijfel je nog om nu al over te stappen van zorgverzekering voor 2018? Er geldt een bedenktijd van 14 dagen voor iedereen die online een nieuwe zorgverzekering aanvraagt. Dat kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als je de keuze voor een bepaalde zorgpolis iets te snel hebt gemaakt of als er een andere verzekering is die beter bij je huidige situatie past.

De overheid heeft speciale regels gemaakt voor de aankoop van goederen en diensten op afstand. De 14 dagen bedenktijd, ook wel de zichttermijn genoemd, is een onderdeel hiervan. Maak je gebruik van de bedenktijd na het overstappen van een zorgverzekering? Dan kan de aanvraag kosteloos worden geannuleerd.

Hoe werkt het?

Het onderstaande stappenplan laat zien hoe de 14 dagen bedenktijd in de praktijk werkt:

Aanvragen

1. Je vraagt via een vergelijkingssite of online een zorgverzekering aan. Dit kan een basisverzekering zijn en/of een aanvullende polis.
2. Je maakt automatisch gebruik van de overstapservice: de nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering op.

Bedenktijd

3. Na een aantal dagen besef je dat je spijt hebt van je overstap.
4. Je hebt 14 dagen bedenktijd na het aanvragen van de verzekering. Binnen deze periode kun je de aanvraag annuleren.

Annuleren

5. Neem via de mail of telefonisch contact op met de nieuwe verzekeraar en geef aan dat je de aanvraag wilt annuleren. Indien je een mail stuurt, is het raadzaam de volgende gegevens te vermelden:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Postcode en huisnummer

Vraag ook om een bevestiging zodra de aanvraag is stopgezet.

Herstel

6. De verzekeraar zal je per mail of per post een ‘bewijs van uitschrijving’ sturen of een andere bevestiging waarin staat dat de aanvraag van de verzekering is stopgezet/geannuleerd.

7. Je oude zorgverzekering wordt automatisch hersteld. Je kunt immers bij wet niet onverzekerd zijn.

Let op:

In de praktijk blijkt dat het herstellen van je oude zorgpolis wel eens fout gaat. Het kan daarom geen kwaad om even te bellen met je oude verzekeraar om te bevestigen dat de verzekering weer is hersteld.

Alsnog overstappen?

Wil je niet terug naar je oude verzekeraar, maar overstappen naar een andere zorgverzekering? Dat kan. Sluit simpelweg opnieuw een zorgverzekering online af. Je hebt dan wederom recht op 14 nieuwe dagen bedenktijd. Dat geldt onder meer voor alle polissen op de Zorgvergelijker 2018.

Als je een tweede keer overstapt en deze polis opnieuw annuleert, is er meestal geen garantie dat de oude zorgverzekering weer wordt hersteld. Het is dan sterk aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar waar je jezelf wilt verzekeren.

0 reacties op: “14 dagen bedenktijd bij online overstap zorgverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.