Aanvullende zorgpremie leeftijdsafhankelijk: hoe kan dat?

- 2 reacties

Als je ouder bent, betaal je soms meer zorgpremie dan een jonger persoon voor exact dezelfde zorgverzekering. Dat komt omdat je te maken hebt met een zogenoemde leeftijdsafhankelijke premie.

Voor de basisverzekering is een leeftijdsgebonden premie verboden: verzekeraars moeten iedereen tegen dezelfde voorwaarden en premie accepteren (collectieve kortingen daargelaten). Maar voor aanvullende- en tandartsverzekeringen geldt deze regel niet. Verzekeraars hebben dan ‘vrij spel’ en mogen zelf beslissen of een bepaalde verzekering duurder/goedkoper is voor bepaalde leeftijdsgroepen.

20 euro verschil

Bij een enkel aanvullend pakket is er zelfs bijna 20 euro per maand verschil in premie. Iemand van 27 jaar betaalt 50,50 euro per maand voor deze verzekering, terwijl iemand van 52 jaar bijna 70 euro per maand moet neertellen voor exact dezelfde dekking. Dit betreft wel een aanvullend pakket met een zeer ruime dekking voor onder meer fysiotherapie.

Een zorgverzekering vergelijken zonder het invoeren van de geboortedatum kan daarom nogal verwarrend zijn. Aangezien de getoonde premie dan mogelijk lager uitvalt dan in werkelijkheid is af te sluiten voor een oudere leeftijdscategorie.

Wat is een leeftijdsafhankelijke premie?

Een leeftijdsgebonden premie kan twee dingen betekenen:

 • Een bepaalde polis wordt duurder naarmate iemand ouder wordt. Dit komt met name omdat ouderen relatief meer gebruik maken van zorg dan jongeren. Het is voor een verzekeraar dus duurder om een ouder persoon te verzekeren, omdat deze gemiddeld meer declareert.
 • Een bepaalde polis wordt goedkoper naarmate iemand ouder wordt. Dit geldt met name voor verzekeringen met dekkingen die meer worden gebruikt door relatief jonge mensen, zoals kraamzorg, anticonceptie en de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling.

Doorgaans hanteren verzekeraars twee tot vier leeftijdscategorieën waarbij de premie per categorie verschilt.

Voorbeeld leeftijdsgebonden premie
Naam pakket Leeftijdscategorie Premie
AVStart 18 t/m 30 € 9,95
31 t/m 45 € 12,95
46 t/m 100 € 15,00
AV Extra 18 t/m 30 € 17,95
31 t/m 45 € 19,95
46 t/m 100 € 23,50

Voor wie geldt het?

Ongeveer 13 van de 40 verzekeraars in Nederland hanteren een leeftijdsgebonden premie voor de aanvullende verzekering. Bij sommigen geldt de leeftijdsafhankelijke premie voor alle aanvullende- en tandartsverzekeringen. Bij andere verzekeraars bijvoorbeeld alleen voor de tandartsverzekeringen.

Verzekeraars met leeftijdsafhankelijke premie

Waarom bestaat dit?

Een leeftijdsafhankelijke premie is een middel die door verzekeraars wordt gebruikt om de premie voor verschillende groepen betaalbaar te maken. Andere middelen zijn een medische acceptatie of wachttijd.

Er is veel discussie gaande over de leeftijdsgebonden premies bij verzekeraars. Voorstanders beweren dat een leeftijdsafhankelijke premie logisch is: ouderen declareren nu eenmaal meer dus kunnen best een beetje meer betalen. Verder hebben jongeren een minder brede portemonnee.

Tegenstanders van een leeftijdsgebonden premie vinden dat deze manier van werken afbreuk doet aan de solidariteit in Nederland. Voor diensten die in gemeenschap gebruikt worden, zou juist moeten gelden dat iedereen evenveel betaalt, ongeacht hoe vaak iemand van de dienst gebruik maakt.

2 reacties op: “Aanvullende zorgpremie leeftijdsafhankelijk: hoe kan dat?”

 • Dit is gewoon logisch. Ouderen gebruiken nou eenmaal meer zorg en dan is een leeftijdsafhankelijke premie niet meer dan normaal.

  Er moet altijd wat te zeuren zijn he door mensen.

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Om die reden dit jaar weggegaan bij Zilveren kruis. Boevenpraktijken, gelukkig doen ze er niet allemaal aan.

  Lorenzo von M. -

  Schrijf een reactie op: Lorenzo von M.

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.