Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Ben je van plan te gaan backpacken of een lange reis te maken? Dan is het slim om even je zorgverzekering te checken. Als je voor langere tijd uit Nederland wegblijft, kan dit namelijk gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering.

Al dit soort zaken worden besproken in dit artikel. Zo vind je informatie over de gevolgen voor je zorgverzekering als je langdurig op reis gaat en informatie over buitenland- en reisverzekeringen.

Verder geven we informatie over vaccinaties en zetten we een aantal reizigers tips voor je op een rij.

Gevolgen voor je zorgverzekering

Als je lang wegblijft uit Nederland (en gaat backpacken) kan dit bepaalde gevolgen hebben voor je zorgverzekering.

Daarin zijn drie dingen belangrijk:

  1. Hoe lang ga je op reis?
  2. Waar ga je naartoe?
  3. Ga je tijdens je reis ook werken? En hoe lang?

Meldt deze gegevens vooraf aan je zorgverzekeraar. Die kan je helpen bepalen of jouw zorgverzekering wel of niet wordt stopgezet.

Zorgverzekeringslijn

Als je twijfelt, kun je ook ook bellen met de zorgverzekeringslijn via: 0800 – 64 64 644 (gratis).

Korter dan één jaar op reis?

Als je minder dan drie jaar op reis gaat, blijf je doorgaans gewoon in Nederland verzekerd voor ten minste de basisverzekering. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen aan jouw Nederlandse verzekeraar, ook al sta je niet langer bij de gemeente ingeschreven. Als je gaat werken in het buitenland kan dit de zaak echter veranderen.

Langer dan één jaar op reis?

Als je Nederland voor ten minste één jaar gaat verlaten, kan dit soms ook betekenen dat niet meer in Nederland verzekerd kunt zijn. Dit hangt sterk van je situatie af. Neem daarom contact op met je huidige verzekeraar of Zorgverzekeringslijn.nl.

Ga je langer dan drie jaar op reis? Dan kun je een een verklaring niet-WLZ verzekerd aanvragen bij de Sociale verzekeringsbank (SVB).

Ga je werken?

Ga je werken in het buitenland, bijvoorbeeld als Au pair? Dan heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor je zorgverzekering in Nederland.

Wel is de vraag waar je gaat werken, bijvoorbeeld binnen de EU, EER, een verdragsland of juist een niet-verdragsland. Ook hoe lang je gaat werken in het buitenland, is van belang.

EU/EER of verdragsland

  • Als je stage gaat lopen of werken (en belasting betaalt) in een EU/EER land, Zwitserland of een verdragsland moet je jezelf waarschijnlijk verzekeren voor ziektekosten in het land waar je gaat werken op de dag dat je start met je werkzaamheden. Neem hiervoor contact op met de sociale zekerheidsinstantie in het land waar je gaat werken. Ook de SVB kan je helpen om te bepalen of je in Nederland verzekerd blijft voor de Wlz.

Buiten EU/EER of verdragsland 

  • Ga je werken buiten de EU/EER, maar korter dan drie maanden (inclusief ziekte en verlof)? Dan kun je verzekerd blijven in Nederland en blijf je premie betalen.
  • Ga je langer dan drie maanden (inclusief ziekte en verlof) aaneengesloten werken in een niet-verdragsland (buiten de EU/EER)? Dan ben je niet langer verzekerd via je Nederlandse zorgverzekeraar en kun je de zorgverzekering opzeggen. Daarvoor dien je een verklaring te hebben van de ambassade uit het land waar je gaat werken. Bij terugkeer in Nederland toon je deze verklaring, inclusief je arbeidscontract en salarisstroken bij jouw oude zorgverzekeraar. Zonder deze gegevens is de kans groot dat je alsnog zorgpremie moet betalen voor de periode waarin je hebt ‘gewerkt’.

Ga je niet werken?

Ga je niet werken in het buitenland? Dan heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland op basis van je European Health Insurance Card (EHIC). Eventueel kun je de dekking uitbreiden door middel van een reisverzekering.

Weet je voordat je op reis gaat al dat je langer dan drie maanden gaat werken in een niet-verdragsland? Dan kun je jouw zorgverzekering al opzeggen op het moment dat je vertrekt. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Zorg bij voorkeur wel dat je in het buitenland verzekerd blijft voor medische kosten als je nog geen nieuwe buitenlandse verzekering hebt. Dit kan eventueel met een Allianz Globetrotter verzekering.

Schrijf je binnen vier maanden na terugkeer in Nederland weer in bij een zorgverzekeraar naar keuze.  Je dient daarvoor wel eerst bij een gemeente ingeschreven te staan.

Infographic

Hieronder een handige infographic waarmee je rekening moet houden voor je zorgverzekering als je minder dan drie jaar op reis gaat.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Zorgverzekering en backpacken

Niet-verdragslanden zijn alle landen die niet vallen binnen EU-EER of waarmee afspraken zijn gemaakt op het gebied van sociale zekerheid (Australië, Canada, Chili, Egypte, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Uruguay, de Verenigde Staten of Zuid-Korea en Zwitserland). 

Backpacken in Australië?

Als je gaat backpacken in Australië is het niet altijd nodig om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Dit kan met de zorgverzekeraar in Nederland worden besproken.

Australië heeft speciale afspraken gemaakt met Nederland op het gebied van medische zorg. Tijdens je reis kan men bijvoorbeeld gebruik maken van de EHIC (Europese zorgpas). Met deze EHIC pas kun je een Australische medicare-pas bemachtigen waardoor je recht hebt op medisch noodzakelijke zorg in Australië. Vraag de EHIC pas aan op ehic.nl.

Let op: het bovenstaande geldt alleen als je tijdens je verblijf niet gaat werken. Ga je wel werken? Dan komt er per direct een einde aan de Nederlandse sociale verzekeringen, waaronder de basisverzekering, zoals beschreven in de Zorgverzekeringswet. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld voor werknemers die naar Australië worden gedetacheerd, uitgezonden ambtenaren en diplomaten.

Zorgverzekering opzeggen in Nederland

Hoewel het opzeggen van je zorgverzekering niet altijd nodig is, kan dit voor veel backpackers die langer op reis gaan toch financieel voordelig zijn. De wet staat toe dat je jouw Nederlandse zorgverzekering opzegt. Hiervoor gelden echter wel een aantal voorwaarden:

  • Je verblijft binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland. Deze periode hoeft niet perse aaneengesloten te zijn.
  • Je schrijft jezelf uit bij de gemeentelijke basis administratie (GBA).
  • Als je geen Nederlandse zorgverzekering hebt, zal je bepaalde toeslagen niet langer ontvangen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Het voordeel is uiteraard dat je geen zorgpremie meer hoeft te betalen. Zorg uiteraard wel voor een vervangende verzekering in het buitenland, zoals een buitenlandse zorgverzekering of speciale reisverzekering.
  • Je kunt je uitschrijven als je verder geen financiële of rechtmatige obstakels hebt, zoals een huis via de gemeente of als je kinderbijslag op je rekening ontvangt. Zoek hierover contact op met jouw zorgverzekeraar. Leg jouw situatie uit en vertel dat je jouw zorgverzekering wilt opzeggen in verband met een langdurig vertrek naar het buitenland. Informeer ook naar jouw polis en de bijbehorende voorwaarden.  Let erop dat sommige zorgverzekeraars je alsnog een jaar lang premie laten betalen, ook al emigreer je naar het buitenland.

De praktijk heeft aangetoond dat het opzeggen van de zorgverzekering bij langdurig vertrek naar het buitenland vooral voordelig kan zijn voor studenten of afgestudeerden die nog geen vaste baan, vast huis of kinderen hebben. Het kan verstandig zijn om met jouw zorgverzekeraar te bespreken of opzeggen mogelijk is en wat de voorwaarden zijn. Ook de zorgverzekeringslijn kan hierbij advies geven.

Langer dan drie jaar op reis?

Als je langer dan drie jaar op reis gaat, ben je sowieso niet meer verplicht jezelf te verzekeren voor zorg in Nederland. Je zorgverzekeraar laat je zorgverzekering in Nederland stopzetten.

Neem wel even contact op met de sociale verzekeringsbank (SVB) en je zorgverzekeraar. Zij kunnen je helpen bij specifieke vragen rondom je verzekeringsstatus.

Een buitenland- of reisverzekering afsluiten

Als je voor een korte periode (enkele maanden tot een jaar) op reis gaat kun je in principe de Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Daarnaast kan je doorlopende reisverzekering afsluiten met dekking voor geneeskundige kosten. De verzekeraar dekt dan alle spoedeisende medische kosten in het buitenland, ook als de behandeling veel duurder is dan in Nederland.

Verder kan een reisverzekering andere kosten vergoeden, zoals vervoer van stoffelijk overschot bij overlijden of extra kosten die je moet maken als je door ernstige omstandigheden moet terugkeren naar Nederland. Je denkt er liever niet over na, maar het is goed om te weten dat het mogelijk is. Ook zijn de persoonlijke eigendommen die je meeneemt voor een bepaald bedrag verzekerd.

Let er wel op dat de meeste standaard reisverzekeringen slechts dekking bieden tussen de 30 en 60 aaneengesloten dagen. De uitgebreidere reisverzekeringen bieden dekking voor 365 aaneengesloten dagen.

Reizen langer dan een jaar

Bij reizen langer dan een jaar is het nodig om dan een andere, speciale reisverzekering af te sluiten. Deze is speciaal bedoeld voor backpackers en wereldreizigers waardoor je (wanneer nodig) tot maximaal 5 jaar verzekerd bent in het buitenland. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de Allianz Globetrotter Verzekering.

Vaccinaties

De kans is groot dat je tijdens je reis een land bezoekt waarbij een vaccinatie sterk wordt aangeraden (of in sommige gevallen zelfs verplicht is). Het is dan goed om te weten voor welk land je welke vaccinatie(s) moet halen en wat er door je zorgverzekeraar wel en niet wordt vergoed. Hieromtrent is al eerder een uitgebreid artikel gepubliceerd, waarbij ook een vaccinatie wereldkaart staat, die je hieronder nogmaals vindt.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Let op: deze infographic is voor het laatst bijgewerkt in 2018. Check daarom hier of je een vaccinatie nodig hebt en welke.

Aanvullende dekking

De meeste zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering een dekking voor reizigersvaccinaties.

Informeer bij je zorgverzekeraar of alle vaccinaties die je nodig hebt, worden vergoed.

Tips

Tot slot zetten we nog wat dingen op een rij die je moet regelen voor vertrek en bij terugkeer van je reis:

Regelen voor vertrek

Meldt aan jouw zorgverzekeraar dat je gaat backpacken, waar je naartoe gaat en hoe lang je wegblijft. Jouw zorgverzekeraar beslist vervolgens of je ingeschreven blijft of dat je uitgeschreven mag worden. Als de zorgverzekeraar geen uitsluitsel geeft, kan de SVB je hierover informeren.

Regelen bij terugkeer

Geef bij je verzekeraar aan dat je terug bent in Nederland en meld je binnen vier maanden opnieuw aan bij een zorgverzekeraar. Regel wel eerst dat je bij een gemeente bent ingeschreven. Anders kan je geen nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.