Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Artikel door: Roy van Wensen - 20 reacties

Backpacken of lang op reis? Denk aan je zorgverzekering!

Ben je van plan te gaan backpacken of een lange reis te maken? Dan is het slim om even je zorgverzekering te checken. Als je voor langere tijd uit Nederland wegblijft, kan dit namelijk gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering.

Al dit soort zaken worden besproken in dit artikel. Zo vind je informatie over de gevolgen voor je zorgverzekering als je langdurig op reis gaat en informatie over buitenland- en reisverzekeringen.

Verder geven we informatie over vaccinaties en zetten we een aantal reizigers tips voor je op een rij.

Gevolgen voor je zorgverzekering

Als je lang wegblijft uit Nederland (en gaat backpacken) kan dit bepaalde gevolgen hebben voor je zorgverzekering.

Daarin zijn drie dingen belangrijk:

  1. Hoe lang ga je op reis?
  2. Waar ga je naartoe?
  3. Ga je tijdens je reis ook werken? En hoe lang?

Meldt deze gegevens vooraf aan je zorgverzekeraar. Die kan je helpen bepalen of jouw zorgverzekering wel of niet wordt stopgezet.

Zorgverzekeringslijn

Als je twijfelt, kun je ook ook bellen met de zorgverzekeringslijn via: 0800 – 64 64 644 (gratis).

Korter dan één jaar op reis?

Als je minder dan drie jaar op reis gaat, blijf je doorgaans gewoon in Nederland verzekerd voor ten minste de basisverzekering. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen aan jouw Nederlandse verzekeraar, ook al sta je niet langer bij de gemeente ingeschreven. Als je gaat werken in het buitenland kan dit de zaak echter veranderen.

Langer dan één jaar op reis?

Als je Nederland voor ten minste één jaar gaat verlaten, kan dit soms ook betekenen dat niet meer in Nederland verzekerd kunt zijn. Dit hangt sterk van je situatie af. Neem daarom contact op met je huidige verzekeraar of Zorgverzekeringslijn.nl.

Ga je langer dan drie jaar op reis? Dan kun je een een verklaring niet-WLZ verzekerd aanvragen bij de Sociale verzekeringsbank (SVB).

Ga je werken?

Ga je werken in het buitenland, bijvoorbeeld als Au pair? Dan heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor je zorgverzekering in Nederland.

Wel is de vraag waar je gaat werken, bijvoorbeeld binnen de EU, EER, een verdragsland of juist een niet-verdragsland. Ook hoe lang je gaat werken in het buitenland, is van belang.

EU/EER of verdragsland

  • Als je stage gaat lopen of werken (en belasting betaalt) in een EU/EER land, Zwitserland of een verdragsland moet je jezelf waarschijnlijk verzekeren voor ziektekosten in het land waar je gaat werken op de dag dat je start met je werkzaamheden. Neem hiervoor contact op met de sociale zekerheidsinstantie in het land waar je gaat werken. Ook de SVB kan je helpen om te bepalen of je in Nederland verzekerd blijft voor de Wlz.

Buiten EU/EER of verdragsland 

  • Ga je werken buiten de EU/EER, maar korter dan drie maanden (inclusief ziekte en verlof)? Dan kun je verzekerd blijven in Nederland en blijf je premie betalen.
  • Ga je langer dan drie maanden (inclusief ziekte en verlof) aaneengesloten werken in een niet-verdragsland (buiten de EU/EER)? Dan ben je niet langer verzekerd via je Nederlandse zorgverzekeraar en kun je de zorgverzekering opzeggen. Daarvoor dien je een verklaring te hebben van de ambassade uit het land waar je gaat werken. Bij terugkeer in Nederland toon je deze verklaring, inclusief je arbeidscontract en salarisstroken bij jouw oude zorgverzekeraar. Zonder deze gegevens is de kans groot dat je alsnog zorgpremie moet betalen voor de periode waarin je hebt ‘gewerkt’.

Ga je niet werken?

Ga je niet werken in het buitenland? Dan heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland op basis van je European Health Insurance Card (EHIC). Eventueel kun je de dekking uitbreiden door middel van een reisverzekering.

Weet je voordat je op reis gaat al dat je langer dan drie maanden gaat werken in een niet-verdragsland? Dan kun je jouw zorgverzekering al opzeggen op het moment dat je vertrekt. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Zorg bij voorkeur wel dat je in het buitenland verzekerd blijft voor medische kosten als je nog geen nieuwe buitenlandse verzekering hebt. Dit kan eventueel met een Allianz Globetrotter verzekering.

Schrijf je binnen vier maanden na terugkeer in Nederland weer in bij een zorgverzekeraar naar keuze.  Je dient daarvoor wel eerst bij een gemeente ingeschreven te staan.

Infographic

Hieronder een handige infographic waarmee je rekening moet houden voor je zorgverzekering als je minder dan drie jaar op reis gaat.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Zorgverzekering en backpacken

Niet-verdragslanden zijn alle landen die niet vallen binnen EU-EER of waarmee afspraken zijn gemaakt op het gebied van sociale zekerheid (Australië, Canada, Chili, Egypte, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Uruguay, de Verenigde Staten of Zuid-Korea en Zwitserland). 

Backpacken in Australië?

Als je gaat backpacken in Australië is het niet altijd nodig om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Dit kan met de zorgverzekeraar in Nederland worden besproken.

Australië heeft speciale afspraken gemaakt met Nederland op het gebied van medische zorg. Tijdens je reis kan men bijvoorbeeld gebruik maken van de EHIC (Europese zorgpas). Met deze EHIC pas kun je een Australische medicare-pas bemachtigen waardoor je recht hebt op medisch noodzakelijke zorg in Australië. Vraag de EHIC pas aan op ehic.nl.

Let op: het bovenstaande geldt alleen als je tijdens je verblijf niet gaat werken. Ga je wel werken? Dan komt er per direct een einde aan de Nederlandse sociale verzekeringen, waaronder de basisverzekering, zoals beschreven in de Zorgverzekeringswet. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld voor werknemers die naar Australië worden gedetacheerd, uitgezonden ambtenaren en diplomaten.

Zorgverzekering opzeggen in Nederland

Hoewel het opzeggen van je zorgverzekering niet altijd nodig is, kan dit voor veel backpackers die langer op reis gaan toch financieel voordelig zijn. De wet staat toe dat je jouw Nederlandse zorgverzekering opzegt. Hiervoor gelden echter wel een aantal voorwaarden:

  • Je verblijft binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland. Deze periode hoeft niet perse aaneengesloten te zijn.
  • Je schrijft jezelf uit bij de gemeentelijke basis administratie (GBA).
  • Als je geen Nederlandse zorgverzekering hebt, zal je bepaalde toeslagen niet langer ontvangen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Het voordeel is uiteraard dat je geen zorgpremie meer hoeft te betalen. Zorg uiteraard wel voor een vervangende verzekering in het buitenland, zoals een buitenlandse zorgverzekering of speciale reisverzekering.
  • Je kunt je uitschrijven als je verder geen financiële of rechtmatige obstakels hebt, zoals een huis via de gemeente of als je kinderbijslag op je rekening ontvangt. Zoek hierover contact op met jouw zorgverzekeraar. Leg jouw situatie uit en vertel dat je jouw zorgverzekering wilt opzeggen in verband met een langdurig vertrek naar het buitenland. Informeer ook naar jouw polis en de bijbehorende voorwaarden.  Let erop dat sommige zorgverzekeraars je alsnog een jaar lang premie laten betalen, ook al emigreer je naar het buitenland.

De praktijk heeft aangetoond dat het opzeggen van de zorgverzekering bij langdurig vertrek naar het buitenland vooral voordelig kan zijn voor studenten of afgestudeerden die nog geen vaste baan, vast huis of kinderen hebben. Het kan verstandig zijn om met jouw zorgverzekeraar te bespreken of opzeggen mogelijk is en wat de voorwaarden zijn. Ook de zorgverzekeringslijn kan hierbij advies geven.

Langer dan drie jaar op reis?

Als je langer dan drie jaar op reis gaat, ben je sowieso niet meer verplicht jezelf te verzekeren voor zorg in Nederland. Je zorgverzekeraar laat je zorgverzekering in Nederland stopzetten.

Neem wel even contact op met de sociale verzekeringsbank (SVB) en je zorgverzekeraar. Zij kunnen je helpen bij specifieke vragen rondom je verzekeringsstatus.

Een buitenland- of reisverzekering afsluiten

Als je voor een korte periode (enkele maanden tot een jaar) op reis gaat kun je in principe de Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Daarnaast kan je doorlopende reisverzekering afsluiten met dekking voor geneeskundige kosten. De verzekeraar dekt dan alle spoedeisende medische kosten in het buitenland, ook als de behandeling veel duurder is dan in Nederland.

Verder kan een reisverzekering andere kosten vergoeden, zoals vervoer van stoffelijk overschot bij overlijden of extra kosten die je moet maken als je door ernstige omstandigheden moet terugkeren naar Nederland. Je denkt er liever niet over na, maar het is goed om te weten dat het mogelijk is. Ook zijn de persoonlijke eigendommen die je meeneemt voor een bepaald bedrag verzekerd.

Let er wel op dat de meeste standaard reisverzekeringen slechts dekking bieden tussen de 30 en 60 aaneengesloten dagen. De uitgebreidere reisverzekeringen bieden dekking voor 365 aaneengesloten dagen.

Reizen langer dan een jaar

Bij reizen langer dan een jaar is het nodig om dan een andere, speciale reisverzekering af te sluiten. Deze is speciaal bedoeld voor backpackers en wereldreizigers waardoor je (wanneer nodig) tot maximaal 5 jaar verzekerd bent in het buitenland. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de Allianz Globetrotter Verzekering.

Vaccinaties

De kans is groot dat je tijdens je reis een land bezoekt waarbij een vaccinatie sterk wordt aangeraden (of in sommige gevallen zelfs verplicht is). Het is dan goed om te weten voor welk land je welke vaccinatie(s) moet halen en wat er door je zorgverzekeraar wel en niet wordt vergoed. Hieromtrent is al eerder een uitgebreid artikel gepubliceerd, waarbij ook een vaccinatie wereldkaart staat, die je hieronder nogmaals vindt.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Let op: deze infographic is voor het laatst bijgewerkt in 2018. Check daarom hier of je een vaccinatie nodig hebt en welke.

Aanvullende dekking

De meeste zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering een dekking voor reizigersvaccinaties.

Informeer bij je zorgverzekeraar of alle vaccinaties die je nodig hebt, worden vergoed.

Tips

Tot slot zetten we nog wat dingen op een rij die je moet regelen voor vertrek en bij terugkeer van je reis:

Regelen voor vertrek

Meldt aan jouw zorgverzekeraar dat je gaat backpacken, waar je naartoe gaat en hoe lang je wegblijft. Jouw zorgverzekeraar beslist vervolgens of je ingeschreven blijft of dat je uitgeschreven mag worden. Als de zorgverzekeraar geen uitsluitsel geeft, kan de SVB je hierover informeren.

Regelen bij terugkeer

Geef bij je verzekeraar aan dat je terug bent in Nederland en meld je binnen vier maanden opnieuw aan bij een zorgverzekeraar. Regel wel eerst dat je bij een gemeente bent ingeschreven. Anders kan je geen nieuwe zorgverzekering afsluiten.

20 reacties

  • Ccoby tonnaer

    vraag.
    mijn zoon gaat 18 aug voor een jaar naar australie, om te werken en te reizen.
    hij wil zijn zorgverzekering stopzetten en dan via ISIS verzekeren. kan dat

  • CChrista Berrevoets

    Goedemorgen,
    Mijn zoon is nu 4 maanden in Bonaire, hij zou eigenlijk volgende maand thuiskomen maar wil nu zeker nog een half jaar blijven. Wat moeten wij nu hiervoor regelen?
    Wat kunnen wij van hieruit regelen en wat moet hij in Bonaire regelen.

  • JJan Van Huis

    Ik heb het volgende probleem. Als gepensioneerde woon ik in Nederland, maar verblijf 8 maanden bij mijn vrouw in Ha Noi, Vietnam. Is mijn individuele UMC zorgverzekering ook effectief in Vietnam? Of kan de UMC verzekeraar weigeren de ziektekosten te vergoeden? Gaarne Uw reactie.

  • JJos van Mil

    Onder het kopje “Backpacken in Australië” staat dat het niet nodig is om de NL-zorgverzekering op te zeggen, ook als je wat gaat werken “hier en daar”.
    Mijn zoon gaat enkele maanden naar Australië en gaat daar ook werken. VGZ laat heel duidelijk in een brief weten de verzekering stop te zetten tijdens zijn verblijf in Australië. Wat zijn dan die speciale afspraken met Australië (EHIC, Medicare etc) waard als een zorgverzekering alles stop zet.
    Ik heb het vermoeden dat “…wat gaat werken hier en daar” door iedereen uitgelegd wordt hoe het het beste uitkomt.
    Dit uitzoeken heeft mij al dagen surfen en enkele uren aan de telefoon gekost. SVB, Overheid, het Zorginstituur, verzekeraaars, allemaal zeggen ze iets anders.
    Tijdens een gesprek met het SVB vroeg ik wat dan de rol van de EHIC is als je hiermee in Australië een Medicare Pass krijgt, terwijl de zorgverzekeraar je zorgverzekering stopt omdat je naar Australië gaat. Je hebt dan immers geen EHIC meer. Haar antwoord was: “als u het zo goed weet, waarom belt u dan?”. En dat zijn de specialisten die ons moet helpen in dit woud van regels een juiste oplossing te vinden.
    Hoe zit het nu echt?

    • RRené van der Wissel

      In relatie tot werken in Australië is van belang dat er een verdrag over sociale zekerheid tussen Nederland en Australië is gesloten. Dit verdrag heeft gevolgen voor de verzekering(-en) van Nederlanders die daar –tijdelijk- gaan werken. Volgens het verdrag is namelijk in beginsel vanaf de eerste werkdag de Australische wetgeving exclusief op de (Nederlandse) werknemer van toepassing is. Deze exclusiviteit betekent ook per direct een einde aan de Nederlandse sociale verzekeringen, waar onder de Zorgverzekeringswet. De 3-maandstermijn is dan ook niet van toepassing in geval van het verrichten van arbeid op het grondgebied van een land waarmee een sociaal zekerheidsverdrag is gesloten. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijv. bij werknemers die naar Australië worden gedetacheerd, uitgezonden ambtenaren en diplomaten.

      René van der Wissel
      Adviseur internationale zaken
      Zorginstituut Nederland

    • Mmargaux

      Excuses René ik had uw reactie niet gelijk gezien. Ik begrijp echter niet heel goed wat nu het gevolg is voor mij. Ik ga (inderdaad 3 maanden) werken in Australië en alles bij elkaar ben ik een jaar weg (misschien met verlenging naar 2 maar zeker 1 jaar). Ik heb hiervoor een uitgebreide backpackers verzekering afgesloten. Ben ik nu niet meer verzekeringsplichting voor de Nederlandse zorgverzekering? Alle instanties zeggen inderdaad iets anders dus ik weet niet zo goed wat ik nu moet of welk antwoord telt. Aangezien ik geen zin heb in boetes bij terugkomst vraag ik me af waar ik dit kan bevestigen.

    • MMargaux

      Beste Jos, Heeft u al antwoord of duidelijkheid over deze zaak?
      Ik vertrek zelf ook binnenkort naar Australië en ik ben er na flink lang bellen en mailen ook nog steeds niet aan uit wat ik moet doen. Mocht jij me kunnen helpen dan hoor ik het graag.

    • Jjanet

      Hallo Jos. ik ben ook wel benieuwd of je hier meer duidelijkheid over hebt gekregen. Onze dochter wil haar verblijf ook verlengen na haar stage. Dus gaat ze proberen om baantje te vinden zodat ze weer verder kan. ik begrijp dat ze zorgverzekering moet stopzetten omdat ze “hier en daar”werkt maar wat dan als ze tussendoor verder trekt. Heb je dan alleen nog je reisverzekering waar je op terug kan vallen. Ik blijf het allemaal onduidelijk vinden omdat gemeente of zorgverzekeraar niet echt duidelijk zijn. Hoor het graag!

    • MMarjolein

      Beste Janet en Jos, ook wij zitten met hetzelfde probleem. Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren als je “misschien” en paar uur gaat werken tijdens het verblijf in Australië . Kennelijk moet je bij je eerst werkdag in Australië direct je ziekten kosten verzekering stop zetten. Maar daarmee zo ook je direct je reisverzekering vervallen. Ik vraag mij ook af wat daar de OSHC kan betekenen. mijn dochter gaat eerst 5 mnd studeren en daarna backpacken. Helemaal eens met jullie ervaring, elke instantie roept maar wat en niets sluit bij elkaar aan. Drama gewoon.

  • AAJ

    Beste allemaal,

    Ik woon en werk al drie jaar in het buitenland. Ik heb net mijn baan opgezegd om 6 maanden in centraal en zuid amerika te gaan reizen.

    Eind april heb ik dus officieel geen baan meer en stop automatisch mijn zorgverzekering die ik heb in de UK.

    Ik heb geen zorgverzekering, door mijn jaren verblijf en werk in het buitenland, in Nederland en ook sta ik niet ingeschreven in Nederland.

    Natuurlijk wil ik wel gedekt zijn tijdens mijn backpack trip voor spoedeisende hulp, etc. Wat is de beste verzekering qua prijs/dekking die ik heb beste kan nemen?

    Alvast bedankt voor jullie hulp!

    AJ

  • MMark

    Beste allemaal,

    Ik ben 2.5 jaar geleden uit Nederland vertrokken om in het buitenland te gaan werken. Momenteel werk en woon ik fulltime in London.

    Ik ga binnenkort mijn baan opzeggen in Londen om voor 6 maanden in midden en zuid Amerika te gaan backpacken.

    Als ik mijn baan in London opzeg verlies ik via mijn werkgever mijn zorgverzekering in London.

    Mijn vraag is nu, ik wil uiteraard god verzekerd zijn tijdens mijn 6 maanden backpacken. Moet ik een zorgvezekering in Nederland weer aflsuiten om verzekert te zijn tijdens mijn reis? Wat kan ik het beste doen?

    Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties!

    Groeten!

    • YYourik

      Mark,

      ik zit in dezelfde situatie en heb Zorgverzekeringslijn hiervoor om advies gevraagd. Zij zeggen dat je geen basisverzekering in Nederland kan afsluiten, omdat je daar niet woont.

      Ze zeggen ook: “Je kunt wel een reisverzekering met dekking tegen ziektekosten of een particuliere verzekering tegen ziektekosten afsluiten. Kijk goed in de voorwaarden wat wel en niet gedekt is. Zo kun je toch gerust op reis.”

      Ik heb zelf oomverzekeringen.nl gevonden, deze zijn gespecialiseerd in het verzekeren van Nederlanders die in het buitenland wonen of reizen. Na het lezen van wat reviews zie ik dat ze goede service leveren en snel uitbetalen na declaratie, maar erg terughoudend zijn als je medische kosten declareert voor een kwaal of ziekte die je al had voordat je deze verzekering afsloot.

      Ik denk dat ik zelf voor deze ga, maar er schijnen er meer te zijn.

      Verder wens ik je een goeie tijd in Zuid-Amerika!

      Groeten,

      Yourik

  • MMarleen

    Erg verhelderend artikel!
    Ik ben inmiddels 14 maanden aan het backpacken en weet dat ik hier nog een 15 maanden aanvast ga plakken. Ik heb dus nu besloten om mijn zorgverzekering in Nederland stop te zetten.
    Nu wil ik qua veiligheid eigenlijk wel een reisverzekering aanhouden, voor het geval dat. Mijn huidige globetrotter verzekering verloopt in oktober 2015, terwijl ik er een nodig heb tot februari 2016. Kan ik na 2 jaar helemaal geen reisverzekering meer afsluiten?

    Groet,
    Marleen

  • AAlex

    Duidelijk verhaal. Toch snap ik mijn zorg/reisverzekering dan niet:

    Binnenkort vertrek ik naar het buitenland voor onbepaalde tijd. Hieronder de info die ik gevonden heb. Het is nogal een oerwoud van regeltjes en tegenstellingen.

    http://www.rijksoverheid.nl/
    U moet zich uitschrijven uit de BRP als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft.
    Deze periode van 8 maanden hoeft niet aaneengesloten te zijn.

    info@dsw.nl
    Op het moment dat u zich laat uitschrijven uit de gemeentelijke
    basisadministratie zijn wij genoodzaakt de verzekering per de
    uitschrijfdatum te beëindigen. Het is dus niet mogelijk om de verzekering
    te behouden. Als u besluit om eerder terug te komen kunt u zich gewoon weer
    bij ons aanmelden. Er zijn geen bijzondere regels voor het afsluiten van de
    aanvullende top verzekering.

    http://www.dsw.nl/
    De lange reisduur maakt de Lang-op-reisverzekering een uitzonderlijke verzekering. U kunt deze namelijk afsluiten voor een maximale reisduur van maar liefst 2 jaar (720 dagen).

    POLISVOORWAARDEN (europeesche):
    (pagina 5)
    1 WIE ZIJN ER VERZEKERD?
    1.1 Verzekerd zijn alle in Nederland wonende personen die op
    het polisblad staan als verzekerden. U woont in Nederland
    als u met een woonadres staat ingeschreven in een
    gemeentelijke basisadministratie.

    (pagina 16)
    Geen Nederlandse zorgverzekering
    3.4 Wij vergoeden geen kosten als blijkt dat u of een
    medeverzekerde tijdens de reis niet verzekerd bent/is voor
    ziektekosten bij een Nederlandse ziektekostenverzekeraar.

    DUS!?! Wettelijk ben ik mij verplicht uit te schrijven uit het BRP
    Hierdoor wordt mijn zorgverzekering beëindigd
    Maar voor de lang-op-reisverzekering moet ik ingeschreven zijn en een zorgverzekering hebben.

    Raar of niet!

    Wie heeft er tips voor een goede lang-op-reisverzekering waarbij medische kosten volledig gedekt worden zonder dat je ingeschreven bent en een basiszorgverzekering hebt?

    • JJennifer

      Een internationale verzekering afsluiten zoals bijvoorbeeld OOM verzekeringen of ‘Special ISIS’ verzekering.

  • FFam. Lintenbrink

    Op dit moment zitten mijn vrouw en onze tweede zoons (22 en 24 jaar) bij mij in de IZA-ziektekosenverzekering.
    Per december van dit jaar gaat de oudste zoon een jaar naar Australië en moet hij bij uit de verzekering.

    Onze vraag is nu welke verzekering (o.a. tegen ziektekosten) hij voor dat jaar buitenland het beste kan afsluiten.
    Wij hoorden iets over de ziekenfonds wereldkaart waarmee je in Australië kunt overstappen op Medicare.

    Gaarne uw reactie

    • KKoen

      Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt buitenlandverzekeringen/reisverzekeringen. Doe een goede vergelijking. Kijk ook eens naar de EHIC kaart. Nederland heeft namelijk op basis van deze kaart een verdrag op het gebied van medische zorg met Australië.

  • Rreiziger

    Ik ben al op reis sinds de basisverzekering in is gegaan. En heb nooit een basisverzekering gehad. Nu heb ik in afgelopen jaren toch af en toe in Nederland gewerkt zonder basis verzekerd te zijn. Nooit problemen mee gehad. Nu ga ik echter weer voor een 5 maanden in Nederland werken en wil mij basis verzekeren. Nu zou ik graag willen weten hoe zorgverzekeraars hierop gaan reageren en of dit kan of moet ik dan premie voor het hele jaar betalen. (april-september) Na deze 5 maanden vertrek ik weer naar het buitenland en zal ik weer een wereldverzekering afsluiten. Zijn er eventueel speciale verzekeraars die mij als Nederlander (niet ingeschreven) met tijdelijke baan in Nederland verzekeren (en ook dat de verzekering geldig is natuurlijk ).

    Hoop graag op een goede reactie, want tot nu toe kan niemand antwoord op mijn vraag geven…

    Alvast bedankt…

  • YYvette Bosch

    Super helder en duidelijk artikel, ideaal voor onze reizigers die voor vrijwilligerswerk/backpacken en/of au pair naar het buitenland gaan. We zullen ook zeker doorlinken.

    Yvette Bosch/Activity International (www.activityinternational.nl)

  • HHarrie

    ik zou met jouw zorgverzekeraar in gesprek gaan en aangeven dat je in het buitenland werkzaam bent. Je kunt ook contact opnemen met de svb (svb.nl) en daar om opheldering vragen omtrent jouw verzekeringsstatus. Leg wel alle feiten op tafel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.