Basispakket zorgverzekering uitgebreid in 2018

Het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2018 uitgebreid. Artrosepatiënten kunnen vanaf volgend jaar de eerste twaalf behandelingen van oefentherapie declareren uit de basisverzekering, zonder daarvoor dus een eigen bijdrage te betalen.

Ook oncologiepatiënten die behandeld worden met immuuntherapie krijgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor ziekenvervoer. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tweede Kamer

Dit voorstel wordt in juni besproken in de Tweede Kamer. In het jaarlijkse pakketbesluit – waar de wijzigingen instaan per 1 januari van het nieuwe jaar – verdwijnen voor de rest geen behandelingen.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening en 1 op de 13 Nederlanders lijdt hieraan. Sterker nog, van alle artrosepatiënten voelt bijna 85 procent vaak of zelfs dagelijks pijn. Zo blijkt uit een recent onderzoek van het Reumafonds in samenwerking met Erasmus MC.

In veel gevallen helpen medicatie niet voldoende bij pijnbestrijding. Vanaf 2018 kunnen patiënten dus aanspraak maken op 12 ‘gratis’ behandelingen voor oefentherapie vanuit de basiszorgverzekering.

Premie 2018

Of de uitbreiding van het basispakket invloed heeft op de zorgpremie in 2018, is op dit moment nog niet bekend. Wel hebben zorgverzekeraars al aangegeven door hun reserves heen te zitten. Tevens heeft het VWS al begroot dat de zorgkosten volgend jaar weer fors gaan stijgen.

Dit alles zou kunnen wijzen op een verhoging van de basispremie volgend jaar.

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

1 reacties Basispakket zorgverzekering uitgebreid in 2018
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Michiel de Vos
  Schreef op om 20:26

  Las ik laatst nu iets over een vergoeding voor Lifestylecoaching in het basispakket 2018?
  Om wat voor Lifestylecoaching zou het dan gaan, bij welke beroepsvereniging moeten deze coachen dan aangesloten zijn?
  Alvast bedankt voor je reactie

  Je reageert op
  Michiel de Vos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws