Bespaar nog dit jaar op eigen risico zorgverzekering

- 1 reacties

Is je eigen risico voor dit jaar al volledig verbruikt? Dan kun je overwegen om nog voor het begin van het nieuwe kalenderjaar een behandeling in te plannen of je medicijnen op herhaalrecept te bestellen.

Door niet te wachten tot volgend jaar zorg je ervoor dat je eigen risico voor 2018 niet of zo min mogelijk wordt aangesproken. Dit kan je zo tientallen tot honderden euro’s besparen.

Stappenplan besparen

Volg het onderstaande stappenplan om nog dit jaar te besparen op je eigen risico:

 1. Controleer hoeveel eigen risico je dit jaar al hebt betaald. Dit kun je doen door in te loggen in de app of online-omgeving van je verzekeraar. Of je neemt even contact op met de klantenservice. Houdt er rekening mee dat het soms enkele maanden kan duren voordat je een rekening krijgt van het eigen risico. Ga dus zeker na hoeveel zorgkosten je al hebt gemaakt in het afgelopen jaar, ook al zijn deze betalingen nog niet zichtbaar in de online omgeving van je verzekeraar.
 2. Ga na of je de komende periode een behandeling moet ondergaan of bepaalde medicijnen nodig hebt. Mogelijk moeten je verstandskiezen binnenkort nog getrokken worden bij de kaakchirurg of wellicht heb je nieuwe medicatie nodig op herhaalrecept.
 3. Check of de zorg/medicijnen die je binnenkort nodig hebt, wordt gedekt door je basisverzekering. Zo ja, dan is het eigen risico meestal van toepassing.
 4. Controleer ook of er een eigen bijdrage van toepassing is. Is dat het geval? Dan betaal je alsnog een deel van de rekening zelf.
 5. Door de behandeling nog dit jaar te laten plaatsvinden of de medicijnen te bestellen, worden de kosten direct door de verzekeraar vergoed en hoef je geen eigen risico te betalen.

Voorbeeld

Ronald heeft begin 2017 een motorongeluk gehad waarbij hij zijn sleutelbeen brak en met de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Zijn eigen risico van 385 euro is daarom al volledig opgegaan.

In verband met een pinda-allergie heeft Ronald altijd een speciale EpiPen met adrenaline bij de hand. De pen kost zo’n 95 euro en moet ieder jaar vervangen worden. Hoewel zijn pen in februari 2017 is vervangen, doet Ronald er slim aan om nog voor het einde van dit kalenderjaar een nieuwe EpiPen aan te vragen op herhaalrecept bij de apotheek. Omdat zijn eigen risico al op is, vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van de adrenalinepen namelijk volledig. Dat scheelt Ronald toch weer 95 euro.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een wettelijk verplicht drempelbedrag dat je betaalt aan je verzekeraar voor zorgkosten die vallen onder de dekking van de basisverzekering.

Meer over eigen risico

Zodra het eigen risico voor een bepaald kalenderjaar is betaald, worden de resterende zorgkosten die je in dat jaar maakt, vergoedt door de verzekeraar. Je kunt het eigen risico niet verlagen, maar verhogen is wel mogelijk. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico ontvang je een korting op je maandelijkse premie.

1 reacties op: “Bespaar nog dit jaar op eigen risico zorgverzekering”

 • Handig, zo had ik t nog niet bekeken. Bedankt Koen!

  L.S. -

  Schrijf een reactie op: L.S.

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.