Besparen op eigen risico zorgverzekering

- 3 reacties

Inmiddels is bekend dat zowel de zorgpremie als het eigen risico volgend jaar omhoog gaat. Het verplichte eigen risico ligt in 2018 op 400 euro per verzekerde. Deze verplichte bijdrage voor de zorgverzekering stijgt vanwege de vergrijzing en loonstijgingen binnen de zorgsector, maar ook doordat er steeds meer nieuwe (dure) medicijnen beschikbaar worden gesteld aan de patiënt.

Voor veel Nederlanders komt de stijging van de zorguitgaven hard aan, zeker voor mensen die nu al veel moeite hebben om hun basisverzekering te betalen. Gelukkig kun je zelf wat doen om het gebruik van je eigen risico tot een minimum te beperken en zo dus te besparen op je zorgkosten.

In onderstaand artikel worden 4 tips gegeven om te besparen op het eigen risico van de zorgverzekering:

1. Huisarts

Veel Nederlanders weten niet dat huisartsenzorg niet onder het eigen risico valt. Het is daarom raadzaam om eerst naar de huisarts of (in het weekend) naar een huisartsenpost te gaan.

Er zijn een groot aantal simpele ingrepen die door de huisarts zelf kunnen worden uitgevoerd. Denk aan het verwijderen van een moedervlek, een aambeienbehandeling, hechten van een wond of het plaatsen van een spiraaltje. Als de huisarts je doorverwijst naar een specialist in het ziekenhuis kunnen de kosten oplopen tot wel 500 euro. Ofwel, in één klap het volledige eigen risico.

Huisarts en de zorgverzekering

Het is daarom beter voor je portemonnee om eenvoudige ingrepen te laten doen door een huisarts. Toch kan niet iedereen hiervoor bij zijn huisarts terecht. In dat geval, kun je de huisarts vragen voor een doorverwijzing naar een andere huisarts.

2. Vraag naar de kosten

Word je toch door doorverwezen naar een ziekenhuis? Dan is het slim om te informeren naar de kosten die gelden voor een MRI-scan, Echo of bloedonderzoek. De kosten voor onderzoeken en behandelingen kunnen namelijk per ziekenhuis fors verschillen. In sommige ziekenhuizen wordt je eigen risico misschien maar voor 120 euro belast, terwijl je in een ander ziekenhuis de 300 euro aantikt.

Voor inzage in de tarieven van ziekenhuisbehandelingen kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

3. Voorkeursmedicijnen

Sommige zorgverzekeraars bieden de patiënt/verzekerde de mogelijkheid om medicijnen (op voorschrift) te krijgen zonder daarvoor eigen risico te betalen. Het gaat dan om medicijnen die staan op de zogenaamde lijst met preferente middelen. Het gaat dan vaak om goedkopere geneesmiddelen op herhaalrecept. Voor die medicijnen heeft de verzekeraar speciale afspraken gemaakt met de leverancier.

Er zijn ook verzekeraars die geen eigen risico in rekening brengen als je gaat naar een bepaald ziekenhuis (die de voorkeur heeft van de verzekeraar).

4. Gespreid betalen

Ten slotte is er ook nog de optie om het eigen risico vooraf gespreid te betalen. Je betaalt het eigen risico dan verspreid over een heel jaar in tien gelijke termijnen.

Als aan het einde van het jaar blijkt dat je teveel eigen risico hebt betaald, krijg je het verschil automatisch terug.

3 reacties op: “Besparen op eigen risico zorgverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Als je jaren bij een arts loopt in het ziekenhuis waar minimaal twee maal per jaar gekeken moet worden of de hersentumor niet gegroeid is, wordt het niet getolereerd dat je bij een andere ziekenhuis een mri scan laat maken. Dit willen zij in eigen handen houden! Eigen risico in 10 gelijke maanden betalen gaat juist bij mensen met een lage inkomen niet op, je komt al elke maand geld tekort!de medicatie die goedkoper zou zijn en die op de zogenaamde lijst met preferente middelen staan, heeft vaak een hele andere werking. De apotheker suggereert dat er dezelfde stoffen in zit, maar als je jezelf er goed in verdiept kom je erachter dat dit totaal niet waar is. Dus dat de medicijnen dan minder werken of helemaal niet of dat er bijwerkingen zijn is dan plots niet meer tussen de patiënt z’n oren!! Er wordt zo leuk overal verteld waar wij op kunnen bezuinigen, wij betalen met z’n alle genoeg geld voor de lonen van onze minister!!! Ik denk dat zij maar hun hersenen mogen laten kraken waar zij moeten opletten qua uitgaven!!! Wat al met al, wij zijn alweer zwaar de klos, en vooral de oudere, mensen zonder werk en/of een alleenstaande uitkering ontvangen. Wanneer staat er iemand op en zegt dat de armoe waar vele in leven niet meer kan!!! Voedselbanken in nederland schandalig!!! Je hoort steeds meer mensen roepen ik gooi mijn aanvullende verzekering eraf, wetende dat ze hun vingers branden omdat er dan bijna niets meer gedekt wordt, gewoon omdat ze het niet meer hebben. Nogmaals leuk dat iedereen tips wil geven hoe je kunt bezuinigingen, maar wat men niet wil zien dat de meeste aan de geelhonger zitten!!!

  Patricia -

  Schrijf een reactie op: Patricia

  Het e-mailadres blijft prive.
 • 1. Huisartsenzorg valt niet onder het eigen risico. Dat klinkt heel prettig, maar daar heb je vaak alleen niet zo veel aan! Bij onze huisartsenpraktijk worden geen kleine ingrepen gedaan en ze hebben een contract met het ziekenhuis dus verwijzen je niet door naar een andere huisarts. Veelal ga je er dus weg met een recept voor de apotheek, een bloedonderzoek of een doorverwijzing naar het ziekenhuis. En al die dingen gaan dan weer wel van je eigen risico af!
  3. De apotheken rekenen nog steeds “ adminstratiekosten” als je medicijnen haalt, en geld voor de “uitleg“ (die je vaak helemaal niet krijgt) als je medicatie voor het eerst voorgeschreven is en voor chronische medicatie eens in de 2 jaar. Dat kosten zien we omdat er zoveel protest tegen was wel niet meer als zodanig, maar het zit wel in de prijs inbegrepen. Zo is bv de kostprijs van een bepaald generiek veelgebruikt middel volgens het VGZ in Nederland ongeveer € 0.32 per tablet. Voor een doosje met 20 stuks zou je dan € 6.40 kwijt bent. Gefactureerd wordt tussen de er €18.—tot €22.–. Hetzelfde doosje van hetzelfde merk kost je in bv Spanje in de apotheek voor €3.50.
  4. Het eigen risico gespreid betalen is inderdaad een prettige mogelijkheid omdat het er anders veelal op neerkomt dat je direct in januari het hele bedrag moet ophoesten. Niet omdat je dan zoveel kosten hebt gemaakt maar omdat met name ziekenhuizen de gewoonte hebben om de facturatie van de verrichtingen (b.v. consulten, fotos, bloedonderzoek, ect.) van het voorgaande jaar en soms zelfs nog ouder ineens in het begin van het jaar en bulk te facturen. Want dat is fiscaal voor hun beter!

  P. -

  Schrijf een reactie op: P.

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Voor my is gespreid betalen geen optie want dan heb ik te weinig geld over voor boodschappen en mag ik ook in de rij gaan staan by de voedselbank. En dat is iets wat ik absoluut niet zie zitten. Ik geef geen vakantiegeld uit en betaal het daar dan maar van. Ik blijf jet gewoon zeggen dat ze voor de lage en middeninkomens terug moeten naar het ziekenfonds en voor de hogere inkomens particulier. Het zorgsysteem hier op dit moment klopt voor geen meter. Het hele kabinet zou eens een paar maanden moeten ruilen met mensen die het moeilijk hebben met rondkomen. Zy weten helemaal niet hoe dat is. Nodig tyd dat ze daar eens achter komen ..misschien dat er dan eens een keer iets veranderd in het voordeel van lage en midden inkomens. Mensen die dagelijks zorgen en stress hebben om hoe ze alles moeten betalen en ook nog gezond eten wat al niet gaat…..die worden ziek!! Het word nodig tyd dat er hier echt iets gaat veranderen.!!

  Alicia -

  Schrijf een reactie op: Alicia

  Het e-mailadres blijft prive.