Besparen op je zorgverzekering 2018: hoe doe je dat?

Bart Koenraadt 0 reacties

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen is al een poosje geopend. Tot en met 31 december kunnen alle Nederlanders een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2018, waarbij de oude polis automatisch wordt opgezegd door de nieuwe verzekeringsmaatschappij.

Maar hoe zorg je ervoor dat je volgend jaar bespaart op je zorgverzekering? ZorgWijzer.nl neemt de belangrijkste aandachtspunten met je door.

Basispolis

De eerste stap is om te kijken naar je basisverzekering. De Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben pasgeleden aangegeven dat er op deze verplichte zorgverzekering tot wel 100 euro per jaar te besparen is. Dit komt onder meer omdat veel basisverzekeringen op elkaar lijken qua voorwaarden, maar qua premie aanzienlijk verschillen.

De toezichthouders roepen consumenten dan ook op om kritisch te kijken naar de eigen polis en, waar mogelijk, te wisselen van zorgverzekeraar.

Interessant feitje:

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bedraagt 380 euro in 2018 (!).

Eigen risico

Als je het meest wilt besparen op je zorgverzekering kun je het eigen risico verhogen met maximaal 500 euro. Afhankelijk van de verzekeraar ontvang je dan een korting die kan oplopen tot wel 300 euro per jaar.

Verhogen eigen risico: slim of niet?

Houdt er rekening mee dat deze ‘truc’ niet voor iedereen is weggelegd. Mensen die veel zorg afnemen, veel medicijnen gebruiken of chronisch ziek zijn, doen er meestal verstandig aan het eigen risico vast te zetten op de verplichte 385 euro. Ook als je niet in één keer een bedrag van 885 euro kunt ophoesten, kun je je afvragen of het slim is om je eigen risico te verhogen.

Wist je dat?

Je voor veel zorgvormen helemaal geen eigen risico betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, kraamzorg en zorg die wordt gedekt door je aanvullende- of tandartsverzekering.

Aanvullende verzekering

Er zijn drie verschillende manieren waarop je kunt besparen op je aanvullende zorgverzekering:

  1. Overstappen naar een gelijkwaardig aanvullend pakket tegen een lagere premie
  2. De aanvullende verzekering opzeggen en wisselen naar een goedkopere basispolis
  3. De dekking van je pakket verlagen in ruil voor minder premie

Welke optie voor jou interessant is, hangt natuurlijk af van je zorgbehoefte voor het komende jaar.

Mogelijk ben je onnodig uitgebreid verzekerd. Hier is bijvoorbeeld sprake van als je maar één van of twee keer per jaar naar de tandarts gaat en verder geen grote gebitsproblemen hebt, maar wel een dure tandartspolis hebt afgesloten. In de praktijk blijkt dat het dan goedkoper is om je juist niet te verzekeren en de tandartskosten uit eigen zak te betalen.

Hoogleraar gezondheidseconomie, Wim Groot, geeft aan dat een aanvullende- en tandartsverzekering voor de meeste mensen eigenlijk weggegooid geld is, omdat ze er in de praktijk te weinig gebruik van maken. Met andere woorden, de premie die men als verzekerde op jaarbasis betaalt, weegt niet op tegen de vergoeding die de zorgverzekeraar uitkeert.

Daarnaast zijn aanvullende verzekeringen soms lastig te vergelijken, omdat er vaak veel beperkende voorwaarden gelden waardoor je alsnog moet bijbetalen of niet direct recht hebt op de volledige dekking uit het pakket. Ga daarom goed voor jezelf na of deze wel echt meerwaarde biedt en neem de kleine lettertjes goed door.

Kies slim:

Neem in 2018 alleen een aanvullende verzekering als de vergoeding waar je daadwerkelijk gebruik van gaat maken, opweegt tegen de premie die je per jaar voor het aanvullende pakket betaalt.

Zorgkeuze en type polis

Alle zorgverzekeraars moeten zich houden aan de regels en bepalingen in de Zorgverzekeringswet. Hierin staat bijvoorbeeld ook dat verzekerden recht hebben op de dekkingen uit het basispakket. De verplichte basisverzekering moet dan ook alle verstrekkingen uit het basispakket vergoeden.

Toch is niet iedere basisverzekering hetzelfde. Er kan veel verschil zitten in de voorwaarden rondom keuze uit zorgaanbieders. In potentie kun je het meeste besparen door over te stappen naar een basisverzekering met veel beperkende voorwaarden en beperkte zorgkeuze. Dit noemt men ook wel een budgetpolis. Ook zijn naturaverzekeringen doorgaans goedkoper dan restitutiepolissen.

Het afsluiten van zo’n beperkte polis heeft als consequentie dat je mogelijk niet in ieder ziekenhuis de behandeling volledig vergoed krijgt. Je moet dan goed de voorwaarden en website van de verzekeraar doornemen om uit te zoeken met welke ziekhuizen en zorgverleners de zorgverzekeraar op basis van je polis een contract heeft gesloten. In deze ziekenhuizen krijg je voor planbare zorgvormen, zoals een knie- of staaroperatie wel de rekening vergoed.

Let op: 

Voordat je een zorgverzekering afsluit kan het lonen om de zorgverzekeringskaart door te nemen. Iedere verzekeraar moet deze op de website plaatsen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je voor spoedeisende zorg in ieder ziekenhuis terecht kunt.

Collectief

Tot slot valt er voor mensen met een collectieve zorgverzekering vaak veel te besparen. Zij zijn vaak al geruime tijd verzekerd via de werkgever, vakbond, sportvereniging of via de gemeente.

Op het eerste gezicht lijkt een collectieve verzekering dan ook erg interessant: je krijgt een korting op de standaardpremie en het wordt allemaal geregeld in samenwerking met de werkgever of de gemeente. “Dan zal het wel goed en voordelig zijn”, denken veel mensen.

De praktijk ligt anders, want de korting die wordt geboden via de werkgever geldt voor een opzich zelf al vrij dure basisverzekering. Bovendien ben je bij een collectieve zorgpolis aangewezen op één enkele verzekeraar waar je werkgever toevallig een samenwerking mee heeft. Maar deze verzekeraar biedt mogelijk helemaal niet de meest voordelige premie in jouw situatie. De kans is daarom groot dat je bij één van de ruim 35 andere verzekeraars een voordeligere polis kunt vinden tegen een lagere premie.

Onthoud dit: 

Een individuele zorgpolis, los van de werkgever, is dikwijls goedkoper. Hier kom je zelf snel achter na het doen van een vergelijking voor 2018.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.