Beugel verzekeren in 2018? Hier moet je op letten

Koen Kuijper 2 reacties

Ongeveer 4 op de 10 kinderen heeft ooit een beugel nodig. De kosten hiervoor kunnen sterk verschillen afhankelijk van de stand van het gebit en het type beugel dat benodigd is. Sommigen zijn al klaar met 1.000 euro aan kosten, terwijl bij een ander de kosten kunnen oplopen tot 3.000 euro of meer.

Voor orthodontie geldt normaliter geen dekking vanuit de verplichte basisverzekering. Dit betekent dat je als verzekerde voor een keuze komt te staan: zelf betalen of aanvullend verzekeren.

Waar let je op bij het afsluiten van een zorgverzekering met dekking voor orthodontie?

Aanvullend of tand

Een dekking voor orthodontie voor jongeren of volwassenen kan vallen onder een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering. Het is raadzaam om hier rekening mee te houden, zeker als er nog andere zorgbehoeften zijn.

Verder wordt er voor de verzekering onderscheid gemaakt voor verschillende leeftijdscategorieën:

Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat zij zijn ‘meeverzekerd’ via één van de ouders. De vergoeding voor een beugel geschied dan ook via de aanvullende polis van de ouder. De premie voor deze aanvullende- en tandartspakketten variëren van ongeveer 15 tot 60 euro per maand.

Voor volwassen ligt de gemiddelde vergoeding voor orthodontie overigens beduidend lager dan bij de jongere leeftijdscategorieën.

Voor orthodontie hoeft overigens geen eigen risico te worden betaald, tenzij de kosten door de basisverzekering worden gedekt.

Medische selectie

Zeker voor uitgebreide tandartsverzekeringen en enkele aanvullende verzekeringen kan er een medische acceptatieprocedure vereist zijn, voordat je bent verzekerd. Bij zo’n procedure zal de verzekeraar vragen stellen over de status van het gebit. Ook wordt er vaak gevraagd of er al een afspraak is ingepland met de orthodontist.

Verzekeraars met medische selectie

Aan de hand van het antwoord op deze vragen kan de verzekeringsmaatschappij besluiten om iemand wel of juist niet te accepteren voor de aanvullende polis.

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl staat per verzekeraar getoond of er sprake is van een directe acceptatie of niet.

Wachttijd

In plaats van een medische selectie zijn er ook verzekeraars die er voor kiezen om de verzekerde een jaar te laten wachten voordat er gebruik kan worden gemaakt van een bepaalde vergoeding. Gedurende deze ‘wachttijd’ wordt er al wel premie betaald en kan er gebruik worden gemaakt van de dekkingen in de polis, behalve die voor orthodontie.

Tips tot slot

Bij het vergelijken hou je tot slot rekening met het volgende:

 • De maximale vergoeding die (per jaar, per 2 jaar, per 3 jaar of eenmalig) wordt uitgekeerd
 • Het vergoedingspercentage
 • Beperkende voorwaarden in de polis
 • Of premie die wordt betaald uiteindelijk opweegt tegen het totaal aan vergoedingen

2 reacties

 • CChatouani

  Goedemiddag,

  Mijn zoon heeft echt dracola tanden die steken uit naar buiten deze moeten naar binnen geduwd worden.alleen we zijn niet aanvullend verzekerd voor en beugel.hij heeft ook last van met eten
  Hij is ook daar door onverstaanbaar.
  Ik hoop dat hier en oplossing voor is.

  Groet,
  Chatouani

 • RRichard

  Het word echt allemaal steeds duurder. Ik kan het in elk geval niet meer betalen voor mijn kinderen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.