Bevriezen eigen risico kost 39 miljoen extra

Koen Kuijper 4 reacties

Doordat het eigen risico in 2018 niet wordt verhoogd, maar gelijk blijft op 385 euro, zullen verzekerden 39 miljoen euro aan extra zorgkosten maken. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Door de extra zorguitgaven en het gemis aan inkomsten bij verzekeraars zorgt dit voor een extra kostenpost van in totaal 140 miljoen euro.

Minister Schippers is een uitgesproken voorstander van het eigen risico. Volgens haar is het een middel dat bijdraagt aan de betaalbaarheid van de zorg.

Voorstel

Op verzoek van de formerende partijen gaat minister Schippers ervoor zorgen dat het eigen risico volgend jaar niet stijgt. Daarvoor is een wetswijziging nodig.

Zelf voelt ze weinig voor de maatregel: ze wijst erop dat de zorgkosten weer dreigen uit de hand te lopen als het eigen risico wordt bevroren. Iets waar de minister zich de afgelopen jaren juist sterk voor heeft ingespannen.

Zorgmijding

Veel andere partijen in de Tweede Kamer vinden het geen probleem als meer mensen gebruikmaken van de zorg en daarbij hogere zorgkosten maken.

Zij stellen dat het verhogen van het eigen risico zorgmijding in de hand werkt, omdat de drempel naar vergoeding van zorg alleen maar groter wordt. Sommige mensen zoeken daarom bewust geen hulp van een arts, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben. Met als gevolg dat de klachten naar verloop van tijd erger worden en de uiteindelijke zorgkosten veel hoger uitvallen, omdat er te laat is ingegrepen.

Corinne Ellemeet van GroenLinks stelt dat één op de vijf mensen de doktersrekening niet kan betalen. ‘Zorg is geen luxeproduct, iedereen heeft recht op betaalbare zorg’.

4 reacties

 • JJet

  Ik dacht dat we in een EU land zitten
  maar nee hoor niks gelijk
  alles voor de rest O.A Grieken en de goudzoekers en de rest van de opvreters

 • LLenie

  Premie kost in belgie €79,- p.p.per jaar je krijgt €50,- p. p. Terug van je werkgever eigen risico hebben de Belgen niet de medicijnen zijn daar wel duur maar word in Nederland gekocht ik koop mijn medicijnen in het buitenland is vele malen goedkoper premie moet omlaag en eigen risico moet worden opgeheven.

 • BBart

  Waarom bij onze zuiderburen zo goedkoop en hier zo duur ambulance 50 euro betaald

 • GG

  Het eigen risico moet gewoon opgeheven worden. Het is van de zotte dat door zo een hoog geldbedrag de mensen de zorg moeten myden. Ik heb ook zelf de zorg gemeden omdat ik ook het geld voor eigen risico niet had en geen 38.50 extra per maand kan missen om het op afbetaling te doen. Ik had dus een hele dikke knobbel in mijn borst. Het is gelukkig goed gegaan allemaal op de mammapoli. Het was een enorme cyste! Mijn eigen risico heb ik van mijn vakantiegeld moeten betalen. Ik vind dat het eigen risico echt afgeschaft moet worden. Ik vind het een zeer kwalijke zaak dat men een boete opgelegd krygt als je ziek bent. Alleen een zorgpremie per maand…dus gezamelijk betalen….doen we nu ook al want sommige behandelingen zitten al in de basisverzekering. Het moet stoppen met het verschillende maten meten. Het eigen risico moet gewoon geschrapt. Je kunt mensen op deze manier echt niet belemmeren om zorg te krygen zoals met dit systeem wel gebeurt. Ik vind het echt een schande. Nu heb ik dan deze keer mazzel gehad dat ik een hele grote cyste had en dat ik gelukkig mijn vakantiegeld nog niet had uitgegeven anders had ik dit niet kunnen betalen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.