“Collectieve zorgverzekering ongunstig voor verzekerden”

Koen Kuijper geen reacties

Maar liefst twee derde van de Nederlanders heeft een zorgverzekering via de werkgever, sportvereniging, patiëntenclub of gemeente. Deze groep gaat ervan uit dat zij goed en voordelig verzekerd zijn, omdat de verzekering loopt via een ‘vertrouwde’ partij en er een korting wordt geboden. Toch is de collectieve verzekering in veel gevallen helemaal niet gunstig voor een verzekerde.

Zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich al meermaals negatief uitgelaten over de collectieve zorgverzekering. Collectieve verzekeringen zouden volgens de toezichthouder niet bijdragen aan de solidariteit en gelijkheid van het huidige zorgstelsel. Daarnaast zegt de NZa het volgende:

“Verzekerden gaan ervan uit dat ‘hun’ collectiviteit een goed aanbod bedongen heeft bij de verzekeraar en zoeken dan niet verder naar andere zorgverzekeringen.”

Ook een andere toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft eerder dit jaar al aangekaart dat collectieve polissen onvoldoende onderscheidend zijn. Weliswaar bieden zij een klein prijsvoordeel, maar nauwelijks op maat gesneden zorg. Alle mogelijkheden om een collectieve verzekering onderscheidend te maken, worden veelal onbenut gelaten, geeft de toezichthouder aan.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is in 95 procent van de gevallen volledig gelijk aan een individuele verzekering, maar dan met een korting voor mensen die deel uitmaken van een collectief. Hierbij kun je denken aan een werkgever, de lokale sportclub of een stichting die opkomt voor chronisch zieken.

Het feit dat de personen in het collectief bepaalde overeenkomsten hebben, maakt het voor een verzekeraar gemakkelijker en voorspelbaarder – en daarmee goedkoper – om het risico te dragen.

Meer over collectieve zorgverzekeringen

Niet gunstig

Maar waarom is een collectieve zorgverzekering dan niet gunstig? Dat kan een of meerdere oorzaken hebben:

  • Een collectieve verzekering is van zichzelf meestal al relatief prijzig. Een korting lijkt dan aantrekkelijk, maar is in de praktijk lang niet altijd voordelig. Veel individuele zorgverzekeringen zijn zonder korting al een stuk lager geprijsd dan de collectieve polissen.
  • Als je collectief bent verzekerd, heb je enkel de keuze uit één verzekeraar. De kans is daarom (alleen al statistisch gezien) heel groot dat er een van de andere 39 verzekeraars een betere propositie heeft op basis van jouw specifieke eisen.

Ook Roy van Wensen, iniatiefnemer van ZorgWijzer.nl snapt niet waarom mensen die collectief zijn verzekerd niet overstappen of de moeite nemen om te vergelijken. Hij zegt daarover het volgende:

“Miljoenen mensen blijven ieder jaar braaf zitten bij de huidige collectieve zorgverzekering en geloven heilig dat ze goed en voordelig zijn verzekerd. Vrijwel niemand die collectief is verzekerd, neemt de moeite om te kijken of er elders een voordeliger alternatief is, buiten het collectief om. Dat is eeuwig zonde, want honderden euro’s blijven zo onbespaard.”

Oneerlijk

Je kunt je verder afvragen in hoeverre het bestaan van een collectieve zorgverzekering eigenlijk eerlijk is. Mensen die niet passen bij een bepaald collectief, bijvoorbeeld omdat ze geen baan hebben of niet zijn aangesloten bij een vakbond kunnen niet profiteren van de geboden korting. Dit past niet binnen het solidaire Nederlandse zorgstelsel.

Het afschaffen van de collectieve polis zou een eerlijk speelveld creëren waarin alle verzekerden de keuze hebben uit een identiek aanbod zorgverzekeringen. Dit maakt het zorgstelsel ook een stuk transparanter. Bovendien wordt het maken van een vergelijking tussen verzekeraars een stuk gemakkelijker, omdat de premie niet hoger of lager kan uitvallen in verband met een korting via de werkgever of gemeente.

Kritiek

Zelfs vanuit de politiek is er veel kritiek op het huidige systeem van groepsverzekeringen. Voormalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaf vorig jaar zelfs aan te willen stoppen met de praktijk dat verzekeraars identieke polissen aanbieden met een ander strikje. Dit zou de keuze van de verzekerde alleen maar kunnen frustreren, en daarmee de concurrentie van het zorgstelsel belemmeren.

De nieuwe minister van Medische zorg, Bruno Bruins (VVD) laat zich tevens kritisch uit over collectiviteiten:

“Het grote aanbod zorgpolissen komt de duidelijkheid van onze zorgverzekering niet ten goede. Als collectiviteiten daadwerkelijk ingezet worden om voor specifieke groepen mensen specifieke zorgafspraken te maken is dat mooi. Maar collectiviteiten moeten geen goedkoop marketingtrucje zijn.”

In de praktijk blijkt de collectieve verzekering in de meeste gevallen juist wel een goedkope marketingtruc om klanten te binden en te behouden. Miljoenen mensen betalen daardoor ieder jaar onnodig veel premie.

Met overstappen van zorgverzekering naar een andere, individuele zorgverzekering kan er veel geld bespaard worden.

Bron: NRC

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.