Collectieve zorgverzekering onvoldoende onderscheidend

Collectieve zorgverzekeringen zijn onvoldoende onderscheidend: ze hebben alleen een klein prijsvoordeel, maar bieden geen op maat gesneden zorg. Dat stellen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de hand van een gezamenlijk onderzoek. Mogelijkheden om collectieve polissen onderscheidend te maken worden door zorgverzekeraars onbenut gelaten.

Twee derde Nederlanders heeft collectieve polis

Ruim twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, patiënten vereniging of sportclub. Het idee van zo’n polis is dat er op maat gesneden (preventieve) zorg kan worden geboden, omdat de groepen die zo’n verzekering afsluiten vergelijkbare gezondheidsrisico’s hebben. Zo hebben diabetespatiënten behoefte aan goede en betaalbare diabeteshulpmiddelen en hebben werknemers met een drukke kantoorbaan waarschijnlijk meer behoefte aan preventieve zorg bij het voorkomen van een burn-out.

Echter, op dit moment is er van dergelijke op maat gesneden zorg bij collectieve zorgverzekeringen nauwelijks sprake, zo blijkt uit het onderzoek. Er wordt in de meeste gevallen alleen een prijsvoordeel geboden ten opzichte van de standaardpremie voor een bepaalde polis.

Niet goedkoper

Daar komt bij dat een collectieve zorgverzekering lang niet altijd goedkoper is dan een individuele ziektekostenverzekering. Sterker nog, een onderzoek van een Nederlandse zorgvergelijker toonde eind vorig jaar nog aan dat de zorgpremie van een collectieve polis gemiddeld 150 euro hoger ligt dan bij een individuele polis. Dit komt omdat vooral de duurdere zorgverzekeringen een collectiviteitskorting krijgen, maar daarmee nog steeds niet goedkoper uitvallen dan de meeste individuele verzekeringen.

Collectieve zorgverzekering

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft in het verleden ook al meermaals geconstateerd dat de collectieve verzekeringen niet bijdragen aan de gelijkheid en solidariteit van het zorgstelsel. Dit komt omdat veel collectieven plus de bijbehorende kortingen niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Verbetering

De NZa raadt verzekeraars verder aan om de dienstverlening ten aanzien van zorgverzekeringen te verbeteren door proactiever te werk te gaan op het gebied van zorgbemiddeling en zorgadvies. Veel verzekerden weten bijvoorbeeld helemaal niet dat dergelijke diensten worden aangeboden.

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

2 reacties Collectieve zorgverzekering onvoldoende onderscheidend
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Youcel
  Schreef op om 14:07

  Als je er nou helemaal niets van snapt, schrijf dan ook niets!

  Je reageert op
  Youcel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Huub
   Schreef op om 11:07

   Als je niets zinnigs kan zeggen, reageer dan ook niet!

   Je reageert op
   Huub Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws