Definitief: eigen risico 2018 blijft gelijk

Koen Kuijper 1 reactie

Eigen risico definitief 2018De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het gelijk houden van het eigen risico op 385 euro in 2018. Het bevriezen van het eigen risico is een idee van de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Tijdens de stemming in de Tweede Kamer waren bijna alle partijen voor. Alleen DENK stemde tegen. Ook de Eerste Kamer is vlug akkoord gegaan met het voorstel.

Het demissionair kabinet had tijdens Prinsjesdag officieel aangekondigd dat het eigen risico volgend jaar zou stijgen naar 400 euro. Op verzoek van de formerende partijen werd hier echter vanaf gezien. Minister Schippers moet daarom nu met spoed een wetswijziging doorvoeren.

Eigen risico DSW

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2018 bekend heeft gemaakt. Die daalt verrassend met 0,50 euro per maand en komt uit op 107,50 euro.

Het meest opvallende is echter dat DSW een lager eigen risico hanteert dan het wettelijke bedrag van 385 euro. Klanten die in 2018 zijn verzekerd bij DSW betalen maximaal 375 euro. Voorwaarde is wel dat voor deze polissen geldt dat de klant alleen gebruik maakt van een aanbod gecontracteerde zorgaanbieders.Eigenlijk bepaalt de overheid de hoogte van het eigen risico en mogen verzekeraars daar niet van afwijken. Toch zijn er uitzonderingen. Sterker nog, het ministerie van Volksgezondheid schreef begin 2015 dat zorgverzekeringen met een lager verplicht eigen risico wenselijk zouden kunnen zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat dan ook in een reactie weten er vanuit te gaan dat DSW het lagere eigen risico alleen aanbiedt onder deze voorwaarde. Omdat de polisvoorwaarden bij DSW echter nog niet bekend zijn, kan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), toezichthouder op dit gebied, hierop echter nog niet controleren.

Zorgpremie

Het kabinet heeft door het bevriezen van het eigen risico wel een extra verhoging van de zorgpremie voorspeld. Echter hebben de grote zorgverzekeraars al min of meer gezegd dat zij de premie van de zorgverzekering gelijk gaan houden of licht laten stijgen. Zij zijn op dit moment nog druk aan te rekenen en hebben uiterlijk nog tot en met 12 november de tijd om dit zelf bekend te maken.

Vrijwillig verhogen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Volgens een marktanalyse van de NZa heeft ongeveer 12 procent van de Nederlanders een eigen risico van 485 euro of hoger. 8,5 procent heeft zelfs het maximumbedrag: 885 euro.

Voor iedereen die gezond is en verder zelden iets mankeert, kan het aantrekkelijk zij om het eigen risico te verhogen. De verzekerde ontvangt dan een korting op de maandelijkse premie die kan oplopen tot meer dan 20 euro per maand (bij een maximale verhoging). Daar tegenover staat echter wel een hoger risico op hogere zorguitgaven als er wel onverhoopt iets gebeurt, bijvoorbeeld ziek worden of betrokken raken bij een ongeluk.

Eigen risico vrijwillig verhogen

Een verzekeraar kan in het ergste geval zelfs in één keer een rekening sturen van 885 euro. Dat geld moet dan wel als buffer op de rekening staan.

1 reactie

  • Ggeert

    eigenbijdrage en zogpremie fors naar beneden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.