DSW verrast: zorgpremie en eigen risico omlaag in 2018

- 7 reacties

Premie 2018 DSWBij zorgverzekeraar DSW gaat de premie in 2018 verrassend genoeg omlaag met 6 euro, wat neerkomt op 0,50 euro per maand. Een verzekerde met alleen een basisverzekering gaat 107,50 euro per maand betalen. Dat bedrag geldt zowel voor collectief als individueel klanten.

Daarnaast verlaagt DSW het eigen risico met een symbolische 10 euro naar 375 euro.

DSW is wederom de eerste verzekeraar die de zorgpremie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt een week na Prinsjesdag. Met de lichte premiedaling is direct de toon gezet voor de overige verzekeraars.

Lager dan verwacht

Dat DSW de premie verlaagt, is tegen alle verwachtingen in. Het kabinet raamde tijdens Prinsjesdag de nominale premie nog op 72 euro meer dan in 2017. Daarbovenop komt zelfs nog eens zo’n 80 eurocent vanwege het gelijk houden van het eigen risico op 385 euro.

Kortom, zowel de politiek en deskundigen hadden juist verwacht dat de premie volgend jaar fors omhoog zou gaan. Maar DSW bewijst een tegendeel en zet hopelijk een trend neer voor de grote verzekeraars als Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

Hieronder een ontwikkeling van de premie bij DSW in de afgelopen jaren: 

Maandpremie DSW

Premie DSW 2018

Zoals te zien is in de bovenstaande staafdiagram steeg de premie vorig jaar nog fors met 9,25 euro per verzekerde per maand.

Daarbij moet wel gezegd worden dat DSW vorig jaar de premie verhoogde met bijna 10 euro per maand. Waarmee zij de verzekeraar waren met de hoogste stijging. Het kan zijn dat zij voor 2018 weer wat marktaandeel terug willen winnen met dit charmeoffensief.

Leidraad

De premie bij DSW geldt vaak als leidraad voor de premie bij de overige ziektekostenverzekeraars. Zij zullen in de maanden oktober en november volgen met hun premies voor 2018. Uiterlijk 12 november dienen alle premies bekend te zijn. Het is dan tevens mogelijk om een overstap te maken van zorgverzekering. Dit kan tot en met 31 december middernacht.

Oorzaak premiedaling

Volgens Chris Oomen – directeur van DSW – is de nominale premie in de Miljoenennota veel te hoog geraamd en laten actuele kostenberekeningen juist zien dat de kosten de afgelopen tijd aan het dalen zijn. Lonen in de zorg zijn minder hard gestegen dan verwacht en er zouden ook financiële meevallers zijn in de kostprijzen van medicijnen.

Volgens DSW is de Miljoenennota voor 2018 gebaseerd op te hoog ingeschatte zorgkosten in 2017. Hetzelfde geldt voor de zorgkosten in 2018. Op basis van indicaties verwacht DSW dat de landelijke kosten in 2017 zo’n 60 miljoen lager zijn en in 2018 zelfs 800 miljoen euro lager zijn dan de voorspellingen van het ministerie.

Inzet financiële reserves

DSW gaf eerder aan slechts beperkt financiële reserves in kas te hebben om de premie te drukken. En dat de premie daarom met zo’n 30 euro per verzekerde zou stijgen. Hier blijkt dus niets van te kloppen.

Er wordt in 2018 door DSW 36 euro per verzekerde aan reserves ingezet. Dat is 58 euro minder dan vorig jaar en maar liefst 109 euro minder dan in 2016.

Eigen risico

Naast een lagere premie voor de zorgverzekering haalt DSW ook 10 euro van het eigen risico af. Dat is volgens Oomen een signaal naar de politiek om aan te geven dat het huidige eigen risico onacceptabel en onfatsoenlijk is. ”Het is een bedreiging van de solidariteit tussen chronisch zieke en gezonde mensen”, stelt Oomen. Eigenlijk is de hoogte van het eigen risico wettelijk vastgelegd, maar in bepaalde situaties mag een verzekeraar hier iets van afwijken.

Het eigen risico van 375 euro bij DSW geldt alleen onder voorwaarde dat verzekerden gebruik maken van een aanbod gecontracteerde zorgaanbieders. Kies je als verzekerde klant toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan geldt het wettelijke eigen risico van 385 euro.

In politiek Den Haag wordt vandaag, op 26 september, gestemd over de het plan om het eigen risico in 2018 te bevriezen op 385 euro.

Zorgverzekering DSW

DSW biedt één type basisverzekering aan, een combinatiepolis waarbij vrije keuze uit ziekenhuizen geldt.

DSW

Daarnaast kan men bij de Schiedamse verzekeraar kiezen uit een aantal aanvullende verzekeringen. Wat die volgend jaar gaan doen qua premiestelling, is nog niet bekend.

InTwente

Ook bij het label InTwente van DSW stijgen de premies op dezelfde wijze als bij DSW.

Korting

Verzekerden die hun eigen risico vrijwillig verhogen bij DSW tot 875 euro krijgen een korting op de maandelijkse premie. Hoe hoog die korting is, is nog niet bekend.

Het verhogen van het eigen risico is niet zonder risico, omdat de kans bestaat op hogere zorgkosten.

7 reacties op: “DSW verrast: zorgpremie en eigen risico omlaag in 2018”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Goed iets hopelijk worden we niet verrast.met iets anders want met dit kabinet weet je maar nooit

  H v kruchten -

  Schrijf een reactie op: H v kruchten

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Wat ik de laaste jaren zie in de zorg dat er alleen maar wordt gesproken over de kosten.
  Je hebt altijd een lasten(kosten) baten(winst) verhouding. Als de lasten hoger zijn dan de baten dan is er iets goed mis, want dan is er een tekort. De baten in de zorg zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen en hebben er voor gezorgd dat er enorme buffers zijn.
  Deze buffers zijn bovenmatig dus een deel kan terugvloeien naar de verzekerden.
  Hier hoor je niemand over en deze bovematgheid gaat voor een groot deel naar de salarissen in de top en dat is niet de bedoeling van de zorg.

  Kees -

  Schrijf een reactie op: Kees

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Mee eens

   Hj v kruchten -

   Schrijf een reactie op: Hj v kruchten

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik had begrepen dat de hoogte van het eigen risico wettelijk vastgelegd was. Nu lees ik dat in bepaalde situaties een verzekeraar hiervan mag afwijken. Graag krijg ik meer toelichting op dit punt.

  Bart -

  Schrijf een reactie op: Bart

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Vergeet even niet voor het gemak dat DSW vorig jaar de premie een TIENTJE omhoog heeft gegooid. Daar hoor je nu niemand meer over. Teveel klantjes verloren vorig jaar DSW???

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
 • geld dit ook voor cz verzekering

  jgj kool -

  Schrijf een reactie op: jgj kool

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Nee, de zorgpremie van CZ voor 2018 is nog niet bekend.

   Koen -

   Schrijf een reactie op: Koen

   Het e-mailadres blijft prive.