Eigen risico ‘afgeschaft’ in alternatief regeerakkoord

Als het aan PvdA, GroenLinks en SP ligt, zou het eigen risico van de zorgverzekering zo snel mogelijk worden geschrapt. Om deze maatregel vorm te geven, presenteren de drie linkse oppositiepartijen vandaag, op dinsdag 31 oktober, een alternatief voor het regeerakkoord van Rutte III.

In het ‘schaduwakkoord’ wordt maar liefst 10 miljard euro meer uitgegeven en 10 miljard euro aan extra belastingen opgehaald. Vooral de middeninkomens, bedrijven en multinationals zijn daarvan de dupe.

Bekostiging

Met de afschaffing van het eigen risico is zo’n 3,8 miljard euro gemoeid. Dit kan worden bekostigd door hervorming van de inkomstenbelasting, waarbij er nog maar twee schijven zouden overblijven in plaats van de huidige vier te schrappen. Vooral de midden- en hogere inkomens zouden dan meer belasting moeten betalen.

Uit de plannen van de oppositiepartijen blijkt verder dat de zorgpremie niet zal worden beïnvloed door afschaffing van het eigen risico.

Meer over eigen risico

Eigen risico gelijk

Als het nieuwe, huidige kabinet de komende jaren aan de macht blijft, zal het eigen risico gelijk blijven op 385 euro. Daarover zijn in het huidige regeerakkoord afspraken gemaakt. VVD en D66 zijn van origine voorstander van de huidige hoogte van het eigen risico. CDA en ChristenUnie wilden in hun verkiezingsprogramma het eigen risico juist met zo’n 100 euro verlagen.

Op 1 en 2 november wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het regeerakkoord van Rutte III.

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

2 reacties Eigen risico ‘afgeschaft’ in alternatief regeerakkoord
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Cindy
  Schreef op om 08:59

  De rechtse ballen willen koste wat kost de gemiddelde Nederlander laten betalen voor de kapitalistische criminelen.

  Je reageert op
  Cindy Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Sanne
  Schreef op om 13:31

  De linkse rakkers verzinnen ook altijd wel weer iets nieuws he…

  Je reageert op
  Sanne Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws