Eigen risico 2018 naar 400 euro

Het verplichte eigen risico van 385 euro gaat in 2018 omhoog naar 400 euro. Dat blijkt uit anonieme bronnen van de partijen die op dit moment onderhandelingen voeren over de kabinetsformatie.

Het eigen risico stijgt omdat de kosten van loonstijgingen in de zorgsector worden doorberekend naar de burgers. In 2017 bleef het eigen risico voor het eerst sinds jaren op hetzelfde niveau.

Ook stijgt de premie van de zorgverzekering volgend jaar met maandelijks 6 euro, ofwel 72 euro.

Eigen risico 2012 t/m 2018

Verkiezingsbelofte

Het is gerust opvallend te noemen dat het eigen risico volgend jaar stijgt. CDA en ChristenUnie, beiden aan de onderhandelingstafel, stelden in hun verkiezingsprogramma nog dat er een verlaging van het eigen risico moest worden doorgevoerd van respectievelijk 100 en 105 euro per verzekerde. Die verkiezingsbelofte wordt dus al weer verbroken. Voor een verlaging van 100 euro is volgens het Centraal Planbureau ook helemaal geen geld beschikbaar. Met de plannen van de twee christelijke partijen zou zo’n 1,1 miljard euro gemoeid zijn.

Afschaffing van het eigen risico, wat sommige partijen in hun verkiezingsprogramma voorstelden, zou zelfs 5 miljard euro kosten.

100 euro hoger in 2021

Ook de komende jaren moet het eigen risico verder stijgen om de toename van zorgkosten in toom te houden. Hoeveel het eigen risico de komende vier jaar precies gaat stijgen, is lastig te voorspellen. Het Centraal Planbureau gaat uit van een stijging van 100 euro in 2021 als het kabinet niets doet.

Het eigen risico zou dat jaar dus uitkomen op 485 euro.

Eigen risico zorgverzekering

Zorgpremie

Uit de conceptstukken voor Prinsjesdag zou verder blijken dat de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro per maand stijgt, ofwel 72 euro op jaarbasis. Deze schatting is echter niet volgens iedereen even accuraat. Zo gaat gezondheidseconoom Wim Groot uit van een veel hogere premietoename (lees: 250 euro per verzekerde).

Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars aan de hand van de rekenpremie de daadwerkelijke basispremie voor hun verzekerden.

Zorgtoeslag 130 euro omhoog

Voor de minima die zorgtoeslag ontvangt, is er nog enigszins goed nieuws. De zorgtoeslag stijgt in ieder geval automatisch met 65 euro vanwege de beoogde premietstijging. Daarbovenop komt nog eens 65 euro als gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van lagere inkomens op peil te houden.

In zijn totaliteit krijgen zij er dus 130 euro per persoon bij in 2018.

Middeninkomens de dupe

Ouderenbond ANBO hekelt de handelswijze die de politieke partijen aan de onderhandelingstafel erop na laten. Er werd door velen in eerste instantie gepleit om het eigen risico te verlagen, maar nu gaat alles weer omhoog. De belangenbehartiger voor senioren noemt de beoogde stijging van het eigen risico en de premie onaanvaardbaar, zeker voor middeninkomens die (net) geen zorgtoeslag ontvangen.

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

31 reacties Eigen risico 2018 naar 400 euro
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Martje
  Schreef op om 07:01

  De Christelijke partijen wisten we toch wel dat die niet Christelijk zijn .
  Ze zijn tegen euthanasie en verheerlijken zich aan mensen die een lijdzame en onbetaalbare weg moeten gaan.
  Daar is geld aan te verdienen, de rijken hebben daar geen last van.
  Nederlanders verhongeren en de buitenlandse vluchtelingen Leven als God in Frankrijk in ons land ten koste van de arme Nederlander.

  Je reageert op
  Martje Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mariet van Geffen
  Schreef op om 18:49

  Mijn man en ik hebben altijd heel hard gewerkt en horen nu misschien onderaan bij de middeninkomens. Wij zijn resp. 76- en 70 jaar en hebben de laatste jaren al veel moeten inleveren. Schandalig wat je ervoor terug krijgt als je jaren lang heel hard hebt gewerkt!

  Ik was eigenlijk op zoek naar de site die mevrouw Gesthuizen op tv noemde. Zij had het over mail die zou worden door gestuurd naar het CDA en de CU. Deze beide partijen waren het erover eens dat de Zorgpremie omlaag zou kunnen. Laten zij het dan waarmaken ook!!

  Je reageert op
  Mariet van Geffen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Martje
   Schreef op om 07:08

   CDA en CU staan voor Christelijk, maar U weet toch wel zo langzamerhand dat het grote leugenaars zijn en ze er alleen maar zitten voor de schijn en om de rijken en hunzelf hun zakken te vullen met meer meeer meeer geld.

   Je reageert op
   Martje Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • gezond verstand
   Schreef op om 20:38

   Lieve Martje, die politici krijgen er geen cent meer of minder om. Jouw opmerking is onjuist en raakt de definitie van laster. Snap je niet dat wanneer het eigen risico niet verhoogd wordt, de belastingen verder verhoogd moeten gaan worden om alle zorguitgaven te kunnen blijven bekostigen? In 2000 lagen de zorguitgaven nog rond 10% van het BNP, tegenwoordig ligt dat voorbij de 20%.

   Je reageert op
   gezond verstand Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem Danhoff
   Schreef op om 02:22

   Het eigen risico hoeft helemaal niet verhoogt te worden. Snap jij dan echt niet dat je dit prima kunt regelen via de belastingen zodat de armen in dit land wat meer ontzien worden? Het is toch een schande dat in een rijk land als Nederland mensen naar een voedselbank moeten of niet meer naar een dokter gaan omdat ze de eigen bijdrage absoluut niet meer kunnen betalen. Dit kan ik inderdaad geen christelijke politiek noemen. We hebben het dan nog niet eens over de mooie beloften in de verkiezingsstrijd.

   Je reageert op
   Willem Danhoff Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Willem Danhoff
   Schreef op om 02:25

   Over gezond verstand gesproken.

   Je reageert op
   Willem Danhoff Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Pim
   Schreef op om 09:38

   Willem, heb jij het stuk over de ophoging van de zorgtoeslag echt volledig gemist?

   Je reageert op
   Pim Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Peter
  Schreef op om 20:39

  Dat alle mensen dit nog nemen. Beloftes doen en weer niet nakomen. De mensen die echt iets mankeert worden dubbel gestraft. De ziekte en of pijn, en de extra betalingen.mensen die gezond zijn kunnen lekker sparen. Zieke mensen moeten juist hun spaargeld aanspreken en of komen in de schulden. Echt schandalig.

  Je reageert op
  Peter Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Angelica
  Schreef op om 11:26

  Stelletje gekken daar in Den Haag

  Je reageert op
  Angelica Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • rosana delhaye
  Schreef op om 10:06

  Het is gewoon weer geld aftroggelen van de middenklassers. Waarom niet met met pharmaceutische bedrijven onderhandelen voor het omlaag brengen van de kosten van medicijnen.

  Je reageert op
  rosana delhaye Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Bilal
  Schreef op om 00:07

  Iedere jaar worden we genaaid. Sorry dat ik het zeg maar we graven onze eigen graf door te stemmen op deze kansloze partijen. Ik ga weigeren te betalen! Als er een opstand is, doe ik mee.

  Je reageert op
  Bilal Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mark
  Schreef op om 23:16

  Staken? Ik doe mee!!!!

  Je reageert op
  Mark Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • M. KOC
  Schreef op om 21:56

  Sorry Maar in Nederland mensen zijn opgevoed als een schaap. Er zijn geen iemand de gaat staken of demonstratie doen tegen regering of werkgevers. Jaren lang vanaf voorscholen kinderen worden zo opgevoed. Niet klagen en doen wat gezegd is.

  Je reageert op
  M. KOC Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • F.b.m. De Graaff
  Schreef op om 18:07

  Als chronisch zieke die zich volledig inzet als vrijwilliger, voel ik me zwaar “gepakt”. SiDns de afschaffing van de WTGC betaal ik netto 1/3 méér. Wat wil het kabinet? Niet meer zelfstandig wonen voor 800 euro per dag?

  Je reageert op
  F.b.m. De Graaff Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • henk
  Schreef op om 16:46

  is het weer zo ver..wordt er ook gevraagd wat ik er van vindt en dat ik dit wel wil betalen ..die takebos schippers denkt alleen maar aan de rijkere..middenboot is de klos..lekker schijtland en zeker verkerde achternaam..gvd..maar gouw verwijdere..

  Je reageert op
  henk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • M van Bommel
  Schreef op om 15:55

  Zojuist een mail van het CZ, 122 euro, eigen risico, voor medicijnen. Chronisch ziek zijn is in ons land een nagel aan je doodskist. In december is mijn eigen risico op en in januari begint de sport opnieuw.

  Je reageert op
  M van Bommel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • jan hulshof
  Schreef op om 14:55

  dus wij moeten de loonsverhoging in de zorg betalen? ik dacht dat het eigen risico kwam door duurdere medicijnen en apparatuur. de maffiaclan van die waardeloze RUTTE hebben ons de keel al helemaal dicht geknepen met al hun bezuinigingen. we moeten met ons allen weigeren te betalen. we zouden eens een x met ons allen in opstand komen tegen deze vreselijke RUTTE KABINETTEN.

  Je reageert op
  jan hulshof Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Sharine Michel Cecilia
  Schreef op om 14:11

  Goede middag. Ik hoop dat de salarissen van iedereen ook stijgt. Nu is het al passen en meten met betalen van de zorgpremie. Waar gaan we naar toe? Ik ben niet chronisch ziek en toch volle bedrag betalen. Dat is niet eerlijk!!

  Je reageert op
  Sharine Michel Cecilia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Anemoon
   Schreef op om 16:07

   Ik heb MS en ben dus chronische ziek en dat vind ik ook niet eerlijk.

   Je reageert op
   Anemoon Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Chris van Heusden
  Schreef op om 14:01

  Ik begrijp het allemaal niet alles in Nederland wordt onbetaalbaar voor de minima ook van Adjudant mogen wij niet zeuren zelf heeft hij overal commentaar op. Ze moeten eens wakker worden in Den Haag dat onze welverdiende inkomen hebben verdiend met werken en het opbouwen van Nederland waar zij de baas in willen spelen kortom het is van de zotte dat men dit laat gebeuren laten ze nou eens de zorg eens doorlichten (of oplichten) doen ze ons ook veel te veel mensen met één patiënt bezig alleen het ambulance vervoer alleen al € 660,00 voor een enkele rit gevraagd of niet gevraagd dit wordt direct doorberekend aan de zorgverzekeringen je kunt beter op eigen vervoer gaan mits mogelijk uiteraard we hebben het nog niet eens over de diverse directies in één ziekenhuis en van alle vrijwilligers waar het ziekenhuis drastisch gebruik van maken om de kosten de drukken zeggen ze maar vermoedelijk om de aandeelhouders tevreden te houden als men goed gaat beschouwen zijn wij als patiënten de aandeelhouders en of de klanten van het betreffende ziekenhuis als wij er niet zouden zijn gaat het ziekenhuis failliet en de aandeelhouders stappen eruit dus wij Nederlanders zouden een ziekenhuis kunnen boycotten of met zijn alle naar één zorgverzekeraar waarbij de andere failliet kunnen gaan maar dan krijg je weer een monopolie positie ook weer niet goed dan kunnen ze vragen wat ze willen. Maar wij als patiënten betalen ook voor de niet verzekerde of voor de asielzoekers in ons land Den Haag zeg wij vangen ze op in Nederland maar ik heb nog niet één bewindsman of vrouw gezien bij zo’n centrum wel krijgen we te horen dat zij overal mee geholpen gaan worden ook geen zorg betalen in sommige gevallen en wij als Nederlanders liggen aan de geel honger en er komen steeds meer voedselbanken bij gaat heel erg goed hoor Den Haag prima geregeld !!!!

  Je reageert op
  Chris van Heusden Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Bart
  Schreef op om 13:56

  Dit kunnen ze de mensen met chronische ziekte niet aandoen. Ik vind dit treurens waardig.

  Je reageert op
  Bart Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Bart
  Schreef op om 13:52

  Dit kunnen ze de mensen met de chronischezie

  Je reageert op
  Bart Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Maria ansems
  Schreef op om 12:54

  Tis tog bij de beesten af oven een poosje leven een groot deel van de nlder op straat omdat ze niets meer kunnen betalen wat is er van NEDERLAND geworden onder RUTTE deze man maakt heel nld kapot schandalig

  Je reageert op
  Maria ansems Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • kolk
  Schreef op om 12:46

  Jullie heb er over dat de loon word verhoogd maar dat geldt niet voor ider een .die eigen risico kan betalen .Dus angst niet naar ziekehuis of arts te gaan .is al wat dan mensen met klein in komen de angst moeten leven op deze manier

  Je reageert op
  kolk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Rob Steenwinkel
  Schreef op om 12:44

  Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen!

  Je reageert op
  Rob Steenwinkel Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • H. van der Veen
  Schreef op om 11:55

  Een weer is de chronische patient de klos. Dat ondanks de beloften van de ChristenUnie en het CDA. Dit zijn dus nu al zeer on geloofwaardige partijen. Beloften breken zijn ze sterk in. Het is een grote schande!!

  Je reageert op
  H. van der Veen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Adjudant
  Schreef op om 10:38

  Gisteren nog 250 euro en nu (maar) €72. En een stijging van €15 voor eigen risico. Prima toch?! Iedereen weer klaar met zeuren….

  Je reageert op
  Adjudant Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • H. van der Veen
   Schreef op om 11:57

   Is dit dom, of is dit nou echt dom!!

   Je reageert op
   H. van der Veen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Maria ansems
   Schreef op om 12:59

   Jij heb zeker geld genoeg dat je zo reageert? waar moeten de oudjes van leven als ze alleen hun aow 1063€ PM hebben moeten die dan maar dood gaan zodat de jongeren en de vluchtelingen en asielzoekers meer plaats hebben lang leven nld

   Je reageert op
   Maria ansems Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Simon de Pauw
   Schreef op om 13:23

   Graag wat meer solidariteit gewenst Adjudant. Voor veel mensen zijn dergelijke bedragen een enorme klap in het gezicht… respectloos

   Je reageert op
   Simon de Pauw Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • p.zeijlemaker
   Schreef op om 02:45

   bedankt p v d a zo laten jullie je sociale gezicht zien. Als jullie straks helemaal weg gevaagd worden is dat eigen schuld dikke bult.

   Je reageert op
   p.zeijlemaker Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws