Eigen risico 2018 naar 400 euro

- 31 reacties

Het verplichte eigen risico van 385 euro gaat in 2018 omhoog naar 400 euro. Dat blijkt uit anonieme bronnen van de partijen die op dit moment onderhandelingen voeren over de kabinetsformatie.

Het eigen risico stijgt omdat de kosten van loonstijgingen in de zorgsector worden doorberekend naar de burgers. In 2017 bleef het eigen risico voor het eerst sinds jaren op hetzelfde niveau.

Ook stijgt de premie van de zorgverzekering volgend jaar met maandelijks 6 euro, ofwel 72 euro.

Eigen risico 2012 t/m 2018

Verkiezingsbelofte

Het is gerust opvallend te noemen dat het eigen risico volgend jaar stijgt. CDA en ChristenUnie, beiden aan de onderhandelingstafel, stelden in hun verkiezingsprogramma nog dat er een verlaging van het eigen risico moest worden doorgevoerd van respectievelijk 100 en 105 euro per verzekerde. Die verkiezingsbelofte wordt dus al weer verbroken. Voor een verlaging van 100 euro is volgens het Centraal Planbureau ook helemaal geen geld beschikbaar. Met de plannen van de twee christelijke partijen zou zo’n 1,1 miljard euro gemoeid zijn.

Afschaffing van het eigen risico, wat sommige partijen in hun verkiezingsprogramma voorstelden, zou zelfs 5 miljard euro kosten.

100 euro hoger in 2021

Ook de komende jaren moet het eigen risico verder stijgen om de toename van zorgkosten in toom te houden. Hoeveel het eigen risico de komende vier jaar precies gaat stijgen, is lastig te voorspellen. Het Centraal Planbureau gaat uit van een stijging van 100 euro in 2021 als het kabinet niets doet.

Het eigen risico zou dat jaar dus uitkomen op 485 euro.

Eigen risico

Zorgpremie

Uit de conceptstukken voor Prinsjesdag zou verder blijken dat de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro per maand stijgt, ofwel 72 euro op jaarbasis. Deze schatting is echter niet volgens iedereen even accuraat. Zo gaat gezondheidseconoom Wim Groot uit van een veel hogere premietoename (lees: 250 euro per verzekerde).

Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars aan de hand van de rekenpremie de daadwerkelijke basispremie voor hun verzekerden.

Zorgtoeslag 130 euro omhoog

Voor de minima die zorgtoeslag ontvangt, is er nog enigszins goed nieuws. De zorgtoeslag stijgt in ieder geval automatisch met 65 euro vanwege de beoogde premietstijging. Daarbovenop komt nog eens 65 euro als gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van lagere inkomens op peil te houden.

In zijn totaliteit krijgen zij er dus 130 euro per persoon bij in 2018.

Middeninkomens de dupe

Ouderenbond ANBO hekelt de handelswijze die de politieke partijen aan de onderhandelingstafel erop na laten. Er werd door velen in eerste instantie gepleit om het eigen risico te verlagen, maar nu gaat alles weer omhoog. De belangenbehartiger voor senioren noemt de beoogde stijging van het eigen risico en de premie onaanvaardbaar, zeker voor middeninkomens die (net) geen zorgtoeslag ontvangen.

31 reacties op: “Eigen risico 2018 naar 400 euro”

 • De Christelijke partijen wisten we toch wel dat die niet Christelijk zijn .
  Ze zijn tegen euthanasie en verheerlijken zich aan mensen die een lijdzame en onbetaalbare weg moeten gaan.
  Daar is geld aan te verdienen, de rijken hebben daar geen last van.
  Nederlanders verhongeren en de buitenlandse vluchtelingen Leven als God in Frankrijk in ons land ten koste van de arme Nederlander.

  Martje -

  Schrijf een reactie op: Martje

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Mijn man en ik hebben altijd heel hard gewerkt en horen nu misschien onderaan bij de middeninkomens. Wij zijn resp. 76- en 70 jaar en hebben de laatste jaren al veel moeten inleveren. Schandalig wat je ervoor terug krijgt als je jaren lang heel hard hebt gewerkt!

  Ik was eigenlijk op zoek naar de site die mevrouw Gesthuizen op tv noemde. Zij had het over mail die zou worden door gestuurd naar het CDA en de CU. Deze beide partijen waren het erover eens dat de Zorgpremie omlaag zou kunnen. Laten zij het dan waarmaken ook!!

  Mariet van Geffen -

  Schrijf een reactie op: Mariet van Geffen

  Het e-mailadres blijft prive.
  • CDA en CU staan voor Christelijk, maar U weet toch wel zo langzamerhand dat het grote leugenaars zijn en ze er alleen maar zitten voor de schijn en om de rijken en hunzelf hun zakken te vullen met meer meeer meeer geld.

   Martje -

   Schrijf een reactie op: Martje

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Lieve Martje, die politici krijgen er geen cent meer of minder om. Jouw opmerking is onjuist en raakt de definitie van laster. Snap je niet dat wanneer het eigen risico niet verhoogd wordt, de belastingen verder verhoogd moeten gaan worden om alle zorguitgaven te kunnen blijven bekostigen? In 2000 lagen de zorguitgaven nog rond 10% van het BNP, tegenwoordig ligt dat voorbij de 20%.

   gezond verstand -

   Schrijf een reactie op: gezond verstand

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Het eigen risico hoeft helemaal niet verhoogt te worden. Snap jij dan echt niet dat je dit prima kunt regelen via de belastingen zodat de armen in dit land wat meer ontzien worden? Het is toch een schande dat in een rijk land als Nederland mensen naar een voedselbank moeten of niet meer naar een dokter gaan omdat ze de eigen bijdrage absoluut niet meer kunnen betalen. Dit kan ik inderdaad geen christelijke politiek noemen. We hebben het dan nog niet eens over de mooie beloften in de verkiezingsstrijd.

   Willem Danhoff -

   Schrijf een reactie op: Willem Danhoff

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Over gezond verstand gesproken.

   Willem Danhoff -

   Schrijf een reactie op: Willem Danhoff

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Willem, heb jij het stuk over de ophoging van de zorgtoeslag echt volledig gemist?

   Pim -

   Schrijf een reactie op: Pim

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Dat alle mensen dit nog nemen. Beloftes doen en weer niet nakomen. De mensen die echt iets mankeert worden dubbel gestraft. De ziekte en of pijn, en de extra betalingen.mensen die gezond zijn kunnen lekker sparen. Zieke mensen moeten juist hun spaargeld aanspreken en of komen in de schulden. Echt schandalig.

  Peter -

  Schrijf een reactie op: Peter

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Stelletje gekken daar in Den Haag

  Angelica -

  Schrijf een reactie op: Angelica

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Het is gewoon weer geld aftroggelen van de middenklassers. Waarom niet met met pharmaceutische bedrijven onderhandelen voor het omlaag brengen van de kosten van medicijnen.

  rosana delhaye -

  Schrijf een reactie op: rosana delhaye

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Iedere jaar worden we genaaid. Sorry dat ik het zeg maar we graven onze eigen graf door te stemmen op deze kansloze partijen. Ik ga weigeren te betalen! Als er een opstand is, doe ik mee.

  Bilal -

  Schrijf een reactie op: Bilal

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Staken? Ik doe mee!!!!

  Mark -

  Schrijf een reactie op: Mark

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Sorry Maar in Nederland mensen zijn opgevoed als een schaap. Er zijn geen iemand de gaat staken of demonstratie doen tegen regering of werkgevers. Jaren lang vanaf voorscholen kinderen worden zo opgevoed. Niet klagen en doen wat gezegd is.

  M. KOC -

  Schrijf een reactie op: M. KOC

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Als chronisch zieke die zich volledig inzet als vrijwilliger, voel ik me zwaar “gepakt”. SiDns de afschaffing van de WTGC betaal ik netto 1/3 méér. Wat wil het kabinet? Niet meer zelfstandig wonen voor 800 euro per dag?

  F.b.m. De Graaff -

  Schrijf een reactie op: F.b.m. De Graaff

  Het e-mailadres blijft prive.
 • is het weer zo ver..wordt er ook gevraagd wat ik er van vindt en dat ik dit wel wil betalen ..die takebos schippers denkt alleen maar aan de rijkere..middenboot is de klos..lekker schijtland en zeker verkerde achternaam..gvd..maar gouw verwijdere..

  henk -

  Schrijf een reactie op: henk

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Zojuist een mail van het CZ, 122 euro, eigen risico, voor medicijnen. Chronisch ziek zijn is in ons land een nagel aan je doodskist. In december is mijn eigen risico op en in januari begint de sport opnieuw.

  M van Bommel -

  Schrijf een reactie op: M van Bommel

  Het e-mailadres blijft prive.
 • dus wij moeten de loonsverhoging in de zorg betalen? ik dacht dat het eigen risico kwam door duurdere medicijnen en apparatuur. de maffiaclan van die waardeloze RUTTE hebben ons de keel al helemaal dicht geknepen met al hun bezuinigingen. we moeten met ons allen weigeren te betalen. we zouden eens een x met ons allen in opstand komen tegen deze vreselijke RUTTE KABINETTEN.

  jan hulshof -

  Schrijf een reactie op: jan hulshof

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Goede middag. Ik hoop dat de salarissen van iedereen ook stijgt. Nu is het al passen en meten met betalen van de zorgpremie. Waar gaan we naar toe? Ik ben niet chronisch ziek en toch volle bedrag betalen. Dat is niet eerlijk!!

  Sharine Michel Cecilia -

  Schrijf een reactie op: Sharine Michel Cecilia

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Ik heb MS en ben dus chronische ziek en dat vind ik ook niet eerlijk.

   Anemoon -

   Schrijf een reactie op: Anemoon

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik begrijp het allemaal niet alles in Nederland wordt onbetaalbaar voor de minima ook van Adjudant mogen wij niet zeuren zelf heeft hij overal commentaar op. Ze moeten eens wakker worden in Den Haag dat onze welverdiende inkomen hebben verdiend met werken en het opbouwen van Nederland waar zij de baas in willen spelen kortom het is van de zotte dat men dit laat gebeuren laten ze nou eens de zorg eens doorlichten (of oplichten) doen ze ons ook veel te veel mensen met één patiënt bezig alleen het ambulance vervoer alleen al € 660,00 voor een enkele rit gevraagd of niet gevraagd dit wordt direct doorberekend aan de zorgverzekeringen je kunt beter op eigen vervoer gaan mits mogelijk uiteraard we hebben het nog niet eens over de diverse directies in één ziekenhuis en van alle vrijwilligers waar het ziekenhuis drastisch gebruik van maken om de kosten de drukken zeggen ze maar vermoedelijk om de aandeelhouders tevreden te houden als men goed gaat beschouwen zijn wij als patiënten de aandeelhouders en of de klanten van het betreffende ziekenhuis als wij er niet zouden zijn gaat het ziekenhuis failliet en de aandeelhouders stappen eruit dus wij Nederlanders zouden een ziekenhuis kunnen boycotten of met zijn alle naar één zorgverzekeraar waarbij de andere failliet kunnen gaan maar dan krijg je weer een monopolie positie ook weer niet goed dan kunnen ze vragen wat ze willen. Maar wij als patiënten betalen ook voor de niet verzekerde of voor de asielzoekers in ons land Den Haag zeg wij vangen ze op in Nederland maar ik heb nog niet één bewindsman of vrouw gezien bij zo’n centrum wel krijgen we te horen dat zij overal mee geholpen gaan worden ook geen zorg betalen in sommige gevallen en wij als Nederlanders liggen aan de geel honger en er komen steeds meer voedselbanken bij gaat heel erg goed hoor Den Haag prima geregeld !!!!

  Chris van Heusden -

  Schrijf een reactie op: Chris van Heusden

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Dit kunnen ze de mensen met chronische ziekte niet aandoen. Ik vind dit treurens waardig.

  Bart -

  Schrijf een reactie op: Bart

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Dit kunnen ze de mensen met de chronischezie

  Bart -

  Schrijf een reactie op: Bart

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Tis tog bij de beesten af oven een poosje leven een groot deel van de nlder op straat omdat ze niets meer kunnen betalen wat is er van NEDERLAND geworden onder RUTTE deze man maakt heel nld kapot schandalig

  Maria ansems -

  Schrijf een reactie op: Maria ansems

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Jullie heb er over dat de loon word verhoogd maar dat geldt niet voor ider een .die eigen risico kan betalen .Dus angst niet naar ziekehuis of arts te gaan .is al wat dan mensen met klein in komen de angst moeten leven op deze manier

  kolk -

  Schrijf een reactie op: kolk

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen!

  Rob Steenwinkel -

  Schrijf een reactie op: Rob Steenwinkel

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Een weer is de chronische patient de klos. Dat ondanks de beloften van de ChristenUnie en het CDA. Dit zijn dus nu al zeer on geloofwaardige partijen. Beloften breken zijn ze sterk in. Het is een grote schande!!

  H. van der Veen -

  Schrijf een reactie op: H. van der Veen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Gisteren nog 250 euro en nu (maar) €72. En een stijging van €15 voor eigen risico. Prima toch?! Iedereen weer klaar met zeuren….

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Is dit dom, of is dit nou echt dom!!

   H. van der Veen -

   Schrijf een reactie op: H. van der Veen

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Jij heb zeker geld genoeg dat je zo reageert? waar moeten de oudjes van leven als ze alleen hun aow 1063€ PM hebben moeten die dan maar dood gaan zodat de jongeren en de vluchtelingen en asielzoekers meer plaats hebben lang leven nld

   Maria ansems -

   Schrijf een reactie op: Maria ansems

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Graag wat meer solidariteit gewenst Adjudant. Voor veel mensen zijn dergelijke bedragen een enorme klap in het gezicht… respectloos

   Simon de Pauw -

   Schrijf een reactie op: Simon de Pauw

   Het e-mailadres blijft prive.
  • bedankt p v d a zo laten jullie je sociale gezicht zien. Als jullie straks helemaal weg gevaagd worden is dat eigen schuld dikke bult.

   p.zeijlemaker -

   Schrijf een reactie op: p.zeijlemaker

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.