Eigen risico zorgverzekering voorlopig niet omlaag

Koen Kuijper 4 reacties

Het eigen risico van 385 euro voor de basisverzekering gaat niet omlaag. Op dinsdag 27 juni stemde de Tweede Kamer tegen een voorstel van de SP om het eigen risico met 100 euro te verlagen. Daarbij werd de eerste verkiezingsbelofte gebroken: CDA en ChristenUnie beloofden in hun verkiezingsprogramma namelijk een verlaging van 100 euro. Deze partijen stemden echter tegen het voorstel, evenals de VVD en D66.

De twee christelijke partijen benadrukken wel dat verlaging van het eigen risico op tafel komt bij de huidige onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Zorgpremie 2018 omhoog

De andere kant van het verhaal is dat de premie van de zorgverzekering volgend jaar weer lijkt te gaan stijgen. Alle zorgverzekeraars hebben de jaarcijfers van 2016 bekendgemaakt en wat blijkt: de vier grootste concerns, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, leden een gezamenlijk verlies van 334 miljoen euro. Ook een andere grote verzekeraar, De Friesland, maakte haar jaarcijfers recentelijk bekend: een verlies van zo’n 54 miljoen euro. Hoe kunnen deze enorme verliezen worden verklaard?Door vooruitgang op medisch gebied (betere medicijnen, nieuwe behandelingen, etc.) worden we steeds ouder en kunnen we steeds meer (zeldzame) ziektes genezen. Echter, de zorgkosten die hieruit voortvloeien en de zorgverzekeraars moeten dekken, nemen daardoor wel fors toe.

Door akkoorden tussen minister Schippers en de ziekenhuizen is de stijging van zorgkosten de afgelopen jaren nog enigszins beperkt gebleven. Toch beginnen de gevolgen voor de burger merkbaar te worden: de premie van de zorgverzekering wordt alsmaar hoger. Iemand moet de rekening immers betalen, want ook de financiële buffers van verzekeraars beginnen zo langzamerhand in te krimpen.

Het is dan ook niet verrassend dat De Friesland en Menzis ook voor 2018 een stijging van de zorgpremie voorspiegelen. De vermogens en financiële reserves van de verzekeraars raken langzaam op en het lijkt erop dat de consument hiervan de dupe wordt.

1,1 miljard

De maatregel om het eigen risico te verlagen zou de staat in eerste instantie al zo’n 1,1 miljard euro kosten. Daar komt bij dat het eigen risico een dempend effect heeft op het gebruik van zorgkosten. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder snel men over het algemeen geneigd is om gebruik te maken van zorg waar het eigen risico van toepassing is. Het wegnemen van deze drempel zal indirect voor een extra kostenplaatje kunnen zorgen, hoewel critici van het eigen risico beweren dat zorgmijding juist leidt tot hogere zorgkosten op de lange termijn.

4 reacties

 • HHennie

  Het zijn allemaal verkiezings stunts die ze beloven komt nooit iets van uit. En dan nog vragen ze zich af hoe dat het komt waarom er geen vertrouwen in deze regering is. Ja hoe zou dat nou komen.

 • JJan Heijnen

  Wij zijn jaarlijks 2×385 € kwijt aan extra bijdrage en dat is niet aftrekbaar We worden dus gestraft omdat we we beide kanker patiënten zijn.

 • DDiny,

  Dat noemen ze christelijk!!! Beloven en vooral niet doen!! Mensen aan hun lot overlaten en zorgen dat ze op latere leefttijd alleen nog op een stoel kunnen zitten en vooral niet al te lang laten leven. Dat is het gedachtegoed van de Christelijke partijen anno 2017. Chapeau!!!!

 • AA Versloot

  Ongekend dit weer in het verkiezings programma zeggen 100 euro naar beneden en als er over gedebatteerd wordt zijn ze het allemaal vergeten.In een woord BEDROG !!!!!
  Hoe kunnen mensen dit volhouden met twee personen kost het 780 euro per jaar
  Het is zo gemakkelijk om over de portemenee te beslissen als de jouwe goed gevuld is.
  Waardeloos schandalig er zijn geen mooie woorden voor.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.