Eigen risico zorgverzekering blijft komende jaren gelijk

Bart Koenraadt geen reacties

Iedereen met een zorgverzekering heeft de komende jaren te maken met een minimaal eigen risico van 385 euro. Het drempelbedrag dat verzekerden moeten betalen voor zorg uit het basispakket blijft dus niet alleen in 2018 gelijk, maar . Dat blijkt uit afspraken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, meldt RTL Nieuws.

Doordat het eigen risico bevroren blijft, zal de premie ieder jaar verder omhoog moeten om dit te compenseren. In 2016 werd het eigen risico voor het laagst verhoogd, namelijk van 375 euro naar 385 euro. Ook in 201

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen werd er door ChristenUnie en het CDA nog gepleit voor een verlaging van het eigen risico. Maar daar voelen de overige formatiepartijen, VVD en D66 niets voor. Daarom zijn de partijen overeengekomen om het bedrag de komende jaren gelijk te houden.

Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het eigen risico zou stijgen naar 400 euro, maar na veel kritiek van de oppositie, ging dit niet meer door. Wel gaat de premie met ongeveer 80 cent tot 90 cent verder omhoog .

480 euro

Als het eigen risico zou meestijgen met de stijging van de zorgkosten zou deze per 2021 uitkomen op ongeveer 480 euro.

Uit een trendanalyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de gemiddelde zorguitgaven van een Nederlander per 2040 zijn gestegen naar 9.600 euro. Op dit moment is dat ruim 5.000 euro.

Dat de zorgkosten de komende jaren verder gaan stijgen, is al langer bekend. Dit heeft onder meer te maken met vergrijzing en het feit dat er steeds meer nieuwe en innovatieve medicijnen op de markt komen en ook vergoed worden door verzekeraars.

Wanneer betaal je het eigen risico?

Het eigen risico betaal je voor de meeste zorgvormen die via je basisverzekering worden vergoeding. Daarbij kun je denken aan geneesmiddelen, ziekenhuisopnames, behandeling bij een specialist, eerste hulp in een ziekenhuis, fysiotherapie (bij chronische aandoeningen) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Meer over eigen risico

Voor een bezoek of kleine ingreep bij je huisarts betaal je geen eigen risico. Ook voor de zorg die je aanvullende zorgverzekering dekt, is het drempelbedrag niet van toepassing.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.