Eigen risico zorgverzekering blijft toch gelijk in 2018

Bart Koenraadt 7 reacties

Het eigen risico stijgt in 2018 toch niet naar 400 euro, maar blijft net als dit jaar gelijk op 385 euro. Dat meldt informateur Gerrit Zalm namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De Tweede Kamer moet nu een spoedprocedure in gang zetten om dit voor 1 oktober geregeld te krijgen. Het is namelijk bij wet geregeld dat het eigen risico van de zorgverzekering mee stijgt met de zorgkosten.

Het terugdraaien van de verhoging heeft als consequentie dat ziektekostenpremies voor iedereen met 10 euro extra omhoog gaan. Dit komt bovenop de eerder geraamde 72 euro verhoging voor de zorgpremie.

Eigen risico 2012 t/m 2018

Het eigen risico is een drempelbedrag dat je uit eigen portemonnee moet betalen voor zorg en medicijnen. Zodra dit drempelbedrag is bereikt, krijg je overige zorgkosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg die wordt gedekt uit de basisverzekering. Huisartsenzorg, zorg voor kinderen en zaken die worden gedekt door de aanvullende verzekering, zijn uitgesloten van het eigen risico.

Prinsjesdag

Dinsdag werd tijdens Prinsjesdag nog bekend gemaakt dat het eigen risico in 2018 met 15 euro omhoog zou gaan. Nadat deze informatie al eerder was uitgelekt enkele weken geleden.

De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de zorgpremies voor de basisverzekering die zorgverzekeraars uiterlijk 12 november moeten bekendmaken. De kans is daarom groot dat de premie van de zorgverzekering verder stijgt, doordat de stijgende zorgkosten niet verhaald worden via het eigen risico.

Verkiezingsbelofte

Het lijkt dat de politieke partijen toch enigszins hun verkiezingsbelofte willen nakomen door zich er hard voor te maken om het eigen risico niet te laten stijgen. Sommige partijen zijn nog steeds voor een volledige afschaffing van de zogenoemde “boete op ziek zijn”.

Maar volgens de voorstanders van het eigen risico – VVD en D66 – is deze eigen bijdrage voor de zorgverzekering nodig om de zorg betaalbaar te houden.

7 reacties

 • DD. Eichperger

  Eigen risico niet naar € 400, maar zorgpremie wel met €9 omhoog? Dan spekken we de verz.mij’en met nog eens € 30-€60 miljoen als bonus.
  Hoe? Reken maar mee ga uit van 6 miljoen verzekerden. Als max 1/3 de grens van € 385 overschrijdt, betaald deze groep € 15 meer. Dat is dus € 5 per verzekerde. In het nieuwe voorstel betaald elke verzekerde € 9 meer aan zorgpremie. De verz.mij “verdient” zo dus € 4 meer per verzekerde op basis van het nieuwe voorstel. 4×6 mln = € 24 miljoen extra. Echter zal in werkelijkheid het aantal verzekerden meer dan 6miljoen zijn en benaderd minder dat 33% van alle verzekerden de eigen risico grens van €385/€400 per jaar.
  Is de politiek nu echt zo dom of dient men andere belangen dan die van haar kiezers

 • GGerarda

  Ik vind dat de partijen die het eigen risico willen afschaffen er echt flink hard voor moeten gaan vechten dat dat ook gebeurd. Want kom op nou zeg. In wat voor land leven wij hier als je de zieke mensen hier onder ons een boete oplegt middels een eigen risico van 385 euro. Ik vind dat echt een boete en kan het niet anders zien. Niemand kiest er voor om ziek te zijn. Dat overkomt je gewoon. Dit moet echt stoppen. Als je (chronisch) ziek bent is al erg genoeg. Waarom die mensen dan ook nog een dikke boete van 385 op de nek drukken. Zitten ze echt niet op te wachten hoor. Op deze manier word er met verschillende maten gemeten. Dit kan en mag echt niet. Jij hoeft niks te betalen want jij bent niet ziek.. Maar jij krijgt de hoofdprijs a 385 euro want jij bent het wel. Ik heb er geen woorden voor hoe erg ik dit systeem vind en ik hoop dat het de partijen lukt om daar gauw een dikke streep doorheen te halen. Dit kan echt niet en moet zsm gestopt worden.

 • IIna

  Het eigen risico is helemaal niet nodig om de zorg betaalbaar te houden! Wat een flauwekul. Het is enkel en alleen bedoeld om je tegen te houden als je zorg nodig hebt. Heel veel mensen onder ons kunnen dat niet betalen. Wat leven we hier tegenwoordig nog mee met de medemens. Niet dus! En dan E Schippers nog met haar opmerkingen over dat zy het eigen risico weer zou laten stygen. Wat een onbegrip van haar zeg bah. Het is al lang onbetaalbaar voor velen en dan nog omhoog willen gooien. Het ligt er zo wel dik boven op dat we ons scheel mogen betalen aan die dikke premies zorg en dat nog verplicht ook. Maar geen gebruik kunnen/mogen maken van de zorg omdat je het geld voor eigen risico niet hebt. In wat voor een land leven wy hier tegenwoordig! Het is een schande!

 • AAlicia

  Nou zeg…goed geregeld. Blyft 385 maar gooien gewoon nog weer 10 euro bovenop de nog te horen premiestyging. Wat schiet je daar nou mee op. Het eigen risico moet gewoon helemaal weg…zonder dat ze dat ook nog eens by de premie opgooien. Het CU en het CDA zouden de premie met 100 euro omlaag gooien. Laten ze daar eerst maar eens mee beginnen. De mensen hebben op die partyen gestemd om oa die zorg goedkoper te krygen. En terecht dat die kosten fors naar beneden moeten. Het is een hele grote kostenpost aan het worden zo. Mensen kunnen dat echt niet opbrengen. Het is nu tyd om de verkiezingsbelofte na te komen. Naar beneden die kostenpost!!! Belofte maakt schuld.

  • EEd van der Pluijm

   Zo zie je maar weer hoe makkelijk die partijen in verkiezingstijd mooie beloftes doen en die vervolgens gewoon niet nakomen. Het maandelijks bedrag voor de zorgverzekering is een fikse aanslag op het budget. We moesten zo nodig marktwerking in de zorg, want dat zou de prijzen drukken. Het tegendeel blijkt waar te zijn: het is nog nooit zo duur geweest. Vergeet daarbij niet dat veel burgers naast het eigen risico ook nog een eigen bijdrage moeten doen voor behandelingen en/of medicijnen. Leve de “vrije markt”!
   Oh ja, probeer maar eens een aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar als je reeds gezondheidsproblemen hebt. Vergeet het maar, dat lukt dus niet.

 • TTruus

  Misschien is het ook wel raadzaam om die duizenden mensen die nooit hun zorgpremie betalen, ook niet meer alle zorg gratis te geven. Scheelt ook weer veel geld, en hoeft de premie voor degene die wel iedere maand netjes betalen, steeds weer omhoog

 • AAdjudant

  Kijk eens, dat valt nog eens mee!

  Mensen die nog steeds niet tevreden zijn, coming in 3,2,1…..

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.