Zorgwijzer

Eigen risico zorgverzekering blijft toch gelijk in 2018

Het eigen risico stijgt in 2018 toch niet naar 400 euro, maar blijft net als dit jaar gelijk op 385 euro. Dat meldt informateur Gerrit Zalm namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De Tweede Kamer moet nu een spoedprocedure in gang zetten om dit voor 1 oktober geregeld te krijgen. Het is namelijk bij wet geregeld dat het eigen risico van de zorgverzekering mee stijgt met de zorgkosten.

Het terugdraaien van de verhoging heeft als consequentie dat ziektekostenpremies voor iedereen met 10 euro extra omhoog gaan. Dit komt bovenop de eerder geraamde 72 euro verhoging voor de zorgpremie.

Eigen risico 2012 t/m 2018

Het eigen risico is een drempelbedrag dat je uit eigen portemonnee moet betalen voor zorg en medicijnen. Zodra dit drempelbedrag is bereikt, krijg je overige zorgkosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg die wordt gedekt uit de basisverzekering. Huisartsenzorg, zorg voor kinderen en zaken die worden gedekt door de aanvullende verzekering, zijn uitgesloten van het eigen risico.

Prinsjesdag

Dinsdag werd tijdens Prinsjesdag nog bekend gemaakt dat het eigen risico in 2018 met 15 euro omhoog zou gaan. Nadat deze informatie al eerder was uitgelekt enkele weken geleden.

De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de zorgpremies voor de basisverzekering die zorgverzekeraars uiterlijk 12 november moeten bekendmaken. De kans is daarom groot dat de premie van de zorgverzekering verder stijgt, doordat de stijgende zorgkosten niet verhaald worden via het eigen risico.

Verkiezingsbelofte

Het lijkt dat de politieke partijen toch enigszins hun verkiezingsbelofte willen nakomen door zich er hard voor te maken om het eigen risico niet te laten stijgen. Sommige partijen zijn nog steeds voor een volledige afschaffing van de zogenoemde “boete op ziek zijn”.

Maar volgens de voorstanders van het eigen risico – VVD en D66 – is deze eigen bijdrage voor de zorgverzekering nodig om de zorg betaalbaar te houden.