‘Half miljoen Nederlanders kiezen na kerst nieuwe zorgverzekering’

Koen Kuijper geen reacties

Een half miljoen Nederlanders stappen de komende dagen – tussen kerst en oud en nieuw – over naar een nieuwe zorgverzekering. Dat is ongeveer de helft van alle overstappers op jaarbasis. Dat blijkt uit een voorspelling van ZorgWijzer.nl aan de hand van overstapgegevens.

“De meeste mensen wachten tot de laatste dagen van het jaar met het kiezen van een nieuwe verzekeringspolis. De meeste verzekerden vinden eind december wel een gaatje in de agenda om de huidige verzekering even onder de loep te nemen.”, verklaart Bart Koenraadt van ZorgWijzer.nl.

Jaarlijks wisselen gemiddeld 1 tot 1,2 miljoen verzekerden in de maanden november en december van zorgverzekeraar. 31 december is de uiterste datum voor het maken van de overstap voor 2018. De huidige (oude) verzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Slapers

Toch zijn er in Nederland nog altijd een grote groep slapers, ofwel mensen die nog nooit zijn overgestapt van zorgverzekering. Dit geldt voor ongeveer twee derde van alle verzekerden.

Hoe komt dat?

Een groot deel van de Nederlanders is collectief verzekerd via de werkgever bij één van de grote verzekeraars. Deze groep is in de veronderstelling dat zij voordelig zijn verzekerd, omdat zij een collectiviteitskorting krijgen op de basisverzekering en aanvullende verzekering. En omdat alles via de werkgever loopt (en soms wordt betaald), is de verzekering ogenschijnlijk aantrekkelijk.

Toch is de realiteit heel anders. Ondanks de collectiviteitskortingen die worden geboden, blijkt in de praktijk dat individuele zorgpolissen vaak een stuk voordeliger uitpakken. Na een vergelijking op het internet blijken collectief verzekerden al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar te besparen. Ook de Autoriteit Consument & Mark (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geven aan dat er voor volgend jaar flink kan worden bespaard op de basisverzekering.

Aanvullende verzekering

Vooral op de aanvullende verzekering is veel te kiezen en te besparen. Zo’n 30 procent van de mensen die dit jaar geen aanvullende polis heeft, gaat er voor 2018 wél een afsluiten. Dat stelt een vergelijkingssite.

Uit statistieken van ZorgWijzer.nl blijkt dat aanvullende verzekeringen met dekking voor tandartskosten het meest populair zijn. Daarna volgen verzekeringen met dekking voor:

  • Fysiotherapie
  • Spoedeisende zorg in het buitenland
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Brillen en lenzen

Maak nu zelf een berekening via de zorgvergelijker. Je hebt nog enkele dagen om over te stappen van zorgverzekering.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Steeds bewuster

Een trend van de laatste jaren is dat veel mensen steeds bewuster kiezen voor een bepaalde aanvullende vergoeding. Zeker als men dekkingen voor de fysiotherapie of de tandarts onbenut laat, kiezen veel verzekerden ervoor om deze aanvullende pakketten te laten vallen en alleen een basisverzekering af te sluiten. Met andere woorden, mensen kijken veel nauwlettender naar de vergoeding die ze krijgen (en gebruiken) en de premie die ze hiervoor betalen.

In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat een aanvullende polis met dekking voor brillen en lenzen enkel interessant is als er ook nog gebruik wordt gemaakt van de overige vergoedingen in het pakket.

Zorgverzekering kiezen: tot 31 december

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.