Hoeveel korting bij jaarbetaling premie zorgverzekering?

Bart Koenraadt geen reacties

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering is het vaak mogelijk om een andere betaaltermijn aan te geven dan maandelijks. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een jaarbetaling, waarbij er een korting wordt gegeven op de totale zorgpremie. Afhankelijk van de verzekeraar varieert deze korting tussen de 1 en 3 procent voor de basis- én aanvullende verzekering.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de Nederlanders ervoor kiest om de premie aan het begin van het jaar in één keer te voldoen. Echter is de verwachting dat dit aantal verminderd, aangezien de kortingen ook lager zijn voor 2018.

Sinds deze week is het mogelijk om van zorgverzekering over te stappen voor 2018 en is het interessant om hierop te letten.

Waarom per jaar betalen?

Het is ten eerste interessant om de premie per jaar te betalen, omdat de korting die je krijgt van de verzekeraar op de totale premie hoger ligt dan de spaarrente die je anders zou ontvangen van je bank.

Voor mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro (of 50.000 bij fiscale partners) is er nog een belangrijk voordeel voor het in één keer betalen van de premie. Omdat het bedrag van de rekening is afgeschreven hoeft er namelijk minder vermogensbelasting betaald te worden. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 16 euro per jaar voor een doorsnee basisverzekering.

Voorbeeld

Bert en Marleen hebben beiden een zorgverzekering bij Verzekeraar X en betalen maandelijks 260 euro aan premiegelden. Op jaarbasis komt dat neer op 3.120 euro.

Bert en Marleen kijken nog eens kritisch naar de zorguitgaven en ontdekken dat ze bij Verzekeraar X een korting kunnen ontvangen van 3 procent als ze de volledige premie voor een jaar in één keer betalen. Als ze dat doen, besparen ze jaarlijks 0,03 x 3.120 = 93,60 euro.

Kortingsoverzicht 2018

Omdat de spaarrente bij banken steeds lager wordt, neemt het aantal verzekeraars met een jaarkorting ook af, of de korting wordt verminderd.

Zorgverzekeraar Korting in 2018
Anderzorg 2%
Avéro Achmea 3%
Besured Geen
Bewuzt Geen
CZ 2%
CZdirect 2%
De Amersfoortse 1% (was: 2% in 2017)
De Friesland Zorgverzekeraar 2%
Delta Lloyd 2%
Ditzo 1%
DSW 1%
FBTO 2% (was: 3% in 2017)
FNV Menzis 2%
HEMA Geen
Interpolis 2% (was: 3% in 2017)
InTwente 1%
IZZ Zorgverzekeraar Geen
Menzis 2%
National Academic Geen
OHRA Geen
ONVZ 2%
OZF Achmea 2% (was: 3% in 2017)
PMA Zorgverzekering 2%
PNOzorg 2%
Pro Life 3%
Promovendum Geen
Salland Geen
ZorgDirect Geen
Stad Holland 1%
Studenten Goed Verzekerd 3%
UnitedConsumers Geen
UMC Zorgverzekering 1,5%
Univé 1%
VGZ 1%
VvAA 2%
ZEKUR Geen
ZieZo (Zilveren Kruis) 3%
Zilveren Kruis 3%
Zorg en Zekerheid 2%
Zorgverzekeraar UMC Geen

Vergelijken

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl is het mogelijk om een vergelijking te maken op basis van een jaarbetaling. Het (eventuele) kortingsbedrag is dan direct verwerkt in de premie.

Zorgvergelijker: vergelijk met jaarkorting

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.