Is een internet zorgverzekering in 2018 voordeliger?

- 0 reacties

Een ontwikkeling die de laatste jaren de moeite is om te volgen is de internet zorgverzekering. Dit type polis is goedkoper dan de meeste reguliere verzekeringen, maar vraagt ook enige vorm van zelfredzaamheid.

Zoals de naam al aangeeft, doe je bij een internetverzekering bijna alles online. Denk bijvoorbeeld aan het inzien van je zorgverbruik, indienen van declaraties via een applicatie en het bestellen van medicijnen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor de oudere generatie. Enkele veel gekozen internet verzekeraars zijn Anderzorg, CZdirect, Ditzo, ZEKUR en ZieZo van Zilveren Kruis.

In hoeverre verschilt een online zorgpolis zich van een ‘normale zorgverzekering’ in 2018?

Zorgremie

Bij een internet zorgverzekering ligt de premie doorgaans lager dan bij een reguliere verzekering. Het verschil voor een basisverzekering kan in 2018 oplopen tot zo’n 15 euro per maand. Dat heeft grotendeels te maken met de lagere administratiekosten voor de verzekeraar, omdat er niets (of vrijwel niets) per post hoeft te worden verstuurd. Vrijwel alle correspondentie verloopt via de mail of via de beveiligde omgeving op de website van de verzekeraar.

Bovendien kan de verzekerde via het internet alles over zijn/haar zorgverzekering inzien en nalezen. De klantenservice hoeft daarom gemiddeld minder vragen te beantwoorden, wat resulteert in lagere kosten.

Zo zijn bijvoorbeeld de vijf goedkoopste zorgverzekeringen in 2018 allen online polissen.

Zorgzaken regelen

Bij een internetpolis regel je al je zorgzaken online. Denk aan:

  • Inzien van je zorgverbruik en declaratieoverzicht
  • Stand van het eigen risico
  • Inzien van je polis en voorwaarden

Ook wijzigingen rondom je verzekering geef je online door via de beveiligde web omgeving van de verzekeraar of via een applicatie op de telefoon.

Ten slotte is het bij een aantal verzekeraars mogelijk (en soms verplicht) om medicijnen op herhaalrecept en hulpmiddelen online te bestellen. Als dit voor jou een probleem is, kan het handig zijn om de polisvoorwaarden te raadplegen, alvorens je een verzekering afsluit.

Keuzevrijheid zorgverleners

Qua keuzevrijheid uit ziekenhuizen en zorgverleners kan een internetverzekering dezelfde voorwaarden hanteren als bij een reguliere polis. Er zijn dus ook internetverzekeraars die vrije zorgkeuze aanbieden.

Welke zorgpolissen zijn er?

Toch zijn er soms ook beperkingen bij een internetverzekering als het gaat om contractering van zorgaanbieders. Enkele internetverzekeraars verplichten je bijvoorbeeld om hulpmiddelen via een online leverancier te bestellen. Het is daarom altijd raadzaam om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Tegenwoordig zijn verzekeraars verplicht om een zorgverzekeringskaart aan te bieden. Hierin staat precies waar je recht op hebt.

0 reacties op: “Is een internet zorgverzekering in 2018 voordeliger?”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.