“Kabinet wil keuze zorgverzekeringen beperken”

Bart Koenraadt 0 reacties

Er zijn op dit moment teveel basisverzekeringen af te sluiten per zorgverzekeraar. Pas wanneer dit aanbod fors wordt uitgedund kunnen mensen weer een zorgverzekering kiezen die echt bij hen past. Dat vindt het CDA en zij krijgen steun van GroenLinks, PvdA, D66 en de ChristenUnie. Hiermee lijkt het af te stevenen op een Kamermeerderheid.

Dit is een gevolg van een onderzoek waaruit blijkt dat er veel dezelfde zorgverzekeringen zijn met een ander prijskaartje. Voor 2018 kan er gekozen worden uit 62 verschillende basispolissen, die allen vallen onder een van de negen concerns. Onder dit aantal zouden meerdere zogenoemde kloonpolissen zitten, die dus in feite dezelfde basiszorg bieden, maar welke uiteenlopende prijzen hebben.

Eén polis

De ideale situatie zou volgens het CDA zijn dat er per zorgverzekeraar één standaardpolis aangeboden wordt. Iets wat bij de kleinere concerns al grotendeels gebeurd. Bekijk hier een overzicht van de concerns en alle verzekeraars die daar onder vallen.

Echter willen de christendemocraten vooral dat het kabinet zich houdt aan het indammen van de wildgroei van de kloonpolissen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg moet daarom gaan onderzoeken om hoeveel dezelfde zorgpolissen het gaat en daar regelmatig verslag van uitbrengen. Dat vindt Tweede Kamerlid Joba van den Berg.

Ondoorzichtig

De grote zorgverzekeraars, zoals Achmea, VGZ, CZ en Menzis, bieden meerdere polissen aan voor de basisverzekering, die dezelfde zorg vergoeden, maar toch verschillende tarieven hanteren.

Van den Berg vindt dat de onderlinge verschillen ondoorzichtig zijn. Ze stelt ook: “Wie ooit geprobeerd heeft een goedkopere zorgverzekering te vinden, weet dat dit niet eenvoudig is. Het bestuderen van de kleine lettertjes en de onderlinge verschillen is een immens karwei”.

Zorgverzekeringskaart

Ik vermoed dat het Tweede Kamerlid zich zelf nog nooit heeft verdiept in het vinden van een nieuwe zorgverzekering, want tegenwoordig wordt het juist steeds gemakkelijker om je zorgverzekering te vergelijken. Mede door de komst van de Zorgverzekeringskaart die het juist verplicht stelt om de onderlinge verschillen van de basispolissen in kaart te brengen.

Slapers

Dat er toch jaarlijks maar zo weinig Nederlanders overstappen van zorgverzekering – slechts zo’n zes procent – komt vooral omdat de markt veel te maken heeft met slapers. Hiermee doel ik op mensen die al jarenlang oververzekerd zijn en nog nooit hun pakket hebben aangepast. Of de mensen die goed denken te zitten met een collectiviteitskorting van hun werkgever.

Als je vindt dat je teveel zorgpremie moet gaan betalen in 2018 dan kun je de zorgvergelijker eens raadplegen. In enkele minuten is het mogelijk om via een laagdrempelige manier uit te zoeken in hoeverre jij kunt besparen op de zorgkosten. Nog tot en met 31 december is het mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. Maak hier dus zeker gebruik van.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.