Keuze uit 38 zorgverzekeraars: wie hoort bij wie?

- 1 reacties

De premies voor 2018 zijn allemaal bekend en Nederland wordt de komende 6 weken weer overspoeld met reclames en uitingen van nieuwe zorgverzekeringen. Zij willen allemaal jou graag als nieuwe klant verwelkomen. Er kan voor komend jaar gekozen worden uit 38 verschillende zorgverzekeraars (ook wel zorglabels genoemd), die onder een van de 10 concerns vallen.

Het grootste deel van de verzekerden – zo’n 89 procent – is verzekerd bij één van de vier grootste concerns: Achmea, VGZ, CZ of Menzis.

Hoewel de meeste zorglabels een groter concern als risicodrager hebben, opereren de meeste zorglabels wel zelfstandig. Dat houdt in dat ze een eigen website, verzekeringsaanbod, administratiesysteem en klantenservice hebben. Qua bedrijfsvoering heeft de grotere verzekeraar echter vaak de touwtjes in handen.

Wie hoort bij wie?

Hieronder staat een overzicht van de zorgverzekeraars en onderliggende labels in Nederland, evenals een overzicht van de marktaandelen per verzekeraar.

Basispolissen

Naast de ruime keuze uit verschillende verzekeraars heeft men ook nog eens de keuze uit verschillende basisverzekeringen. Vooral de grotere verzekeraars bieden ten minste 2 verschillende basispolissen aan.

Welke zorgpolissen zijn er?

Uit gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er in 2018 totaal zo’n 55 verschillende basisverzekeringen op de markt zijn. Daarvan is het merendeel een naturapolis. Overigens moet wel worden gezegd dat het aantal basispolissen de laatste jaren afneemt. Zo waren er in 2016 nog 61 basisverzekering af te sluiten en in 2015 zelfs 71.

Minder zorglabels

In 2018 zijn twee verzekeraars gestopt met het aanbieden van zorgverzekeringen. Het gaat om het label Kiemer en Ik!. Beiden hadden Achmea als risicodrager voor de zorg.

VGZ schrapt de basisverzekering ‘Goede Keuze’ uit haar aanbod.

In 2019 stop het zorgcollectief van FNV/Menzis.

IptiQ

Voor het eerst sinds 10 jaar komt er een nieuw zorgverzekeringsconcern op de markt: IptiQ. Deze verzekeraar, die onder de hoede is van een Zwitsers moederbedrijf, neemt de zorglabels van Promovendum, National Academic en Besured over van VGZ.

Al dit jaar kan de consument een overstap maken naar één van deze labels waarbij de nieuwe verzekering ingaat op 1 januari 2018. IptiQ wil gaan zorgen voor meer concurrentie op de zorgmarkt en ‘het gesloten bolwerk’ van de gevestigde orde doorbreken. Dat zal mogelijk dit jaar nog lastig worden, aangezien de premies van de labels van IptiQ meer dan de concurrentie is gestegen voor 2018.

Alle premies 2018: de wijzigingen

Zorgeloos

Zorgeloos Care, het initiatief van Jos Blok van Buurtzorg, gaat definitief niet van start als verzekeraar in 2018. Het plan om een menselijke, eenvoudigere en goedkopere zorgverzekering te starten, is financieel niet haalbaar.

Het bedrijf gaat daarom voorlopig als coöperatie verder in 2018, maar zal zich wel blijven inzetten om leden van de coöperatie te ondersteunen.

1 reacties op: “Keuze uit 38 zorgverzekeraars: wie hoort bij wie?”

  • Ik ben heel erg blij met jullie site en vooral ook met bovenstaand overzicht. Komt deze er ook voor 2019?

    Sanne -

    Schrijf een reactie op: Sanne

    Het e-mailadres blijft prive.
  • Schrijf een reactie

    Het e-mailadres blijft prive.