Kiezers willen zorgverzekering geregeld door overheid

- Reacties 0

Het zorgverzekeringsstelsel zou weer in handen moeten komen van de overheid. Dat vindt althans de meerderheid (lees: 57 procent) in een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Trouw.

11 jaar geleden is het ziekenfonds afgeschaft en vervangen door het huidige stelsel, waarbij zorgverzekeraars veel te zeggen hebben.

Zorgverzekeringswet

In 2006 is namelijk de Zorgverzekeringswet (Zvw) opgericht. Deze wet vervangt de oude ziekenfondswet waarin er onderscheid werd gemaakt tussen ziekenfondsen en particuliere verzekeringsmaatschappijen. In de Zvw is er meer ruimte voor marktwerking en krijgen consumenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer ruimte om zelf keuzes te maken.

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

LEES OOK
Wat is de Zorgverzekeringswet (Zvw)?

In 2006 is de Zorgverzekeringswet (Zvw) in het leven geroepen. Deze wet wordt uitgevoerd door zorgverzekeraars en stimuleert de marktwerking in de zorg.

Eigen risico

Met de aanstaande verkiezingen is zorg bij veel politieke partijen een belangrijk punt. Veel partijen zijn er dan ook voor om het eigen risico van de zorgverzekering af te schaffen. Op dit moment ligt de hoogte ervan nog op 385 euro. Weinig partijen hebben als standpunt om het huidige zorgstelsel te willen veranderen.

Opvallend is echter uit het onderzoek van Trouw dat slechts een derde het eigen risico wil verbannen wanneer dat betekent dat de zorgpremie stijgt. Maar een ruime meerderheid van het huidige stelsel af wil. Het lijkt er dus op dat de politieke partijen niet goed luisteren naar wat de kiezers echt veranderd willen zien.

De standpunten van de partijen met betrekking tot de zorg staan in het verkiezingsprogramma en zijn via onderstaand artikel overzichtelijk terug te lezen.

LEES OOK
Standpunten politieke partijen over zorgverzekering

De zorg is nu al een belangrijk verkiezingsthema, maar wat zijn de standpunten van de verschillende partijen eigenlijk?

Nationaal  Zorgfonds

De SP is wel voor een complete schoonmaak van het huidige stelsel en is initiatiefnemer van het zogenoemde Nationaal Zorgfonds. De partij wil de marktwerking van de zorgverzekeraars en het eigen risico afschaffen en pleit voor een onafhankelijk zorgfonds gestuurd door de overheid.

Sinds de bekendmaking van dit plan zijn er veel voorstanders ontstaan. De SP heeft inmiddels bijval gekregen van de Partij voor de Dieren en 50Plus.

Echter zijn er ook veel tegenstandarts van het Nationaal Zorgfonds. Zo zorgt de marktwerking in de zorg juist voor lagere tarieven en zou het fonds juist meer kosten dan het huidige stelsel. Veel reacties zijn te lezen in onderstaand artikel.

LEES OOK
'Kosten Nationaal Zorgfonds: 4.000 euro per huishouden'

De invoering van het Nationaal Zorgfonds van de SP zou per huishouden zo'n 4.000 euro kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van de VVD-kiezers het ‘linkse idee’ voor een Nationaal Zorgfonds steunen. Zelfs 59 procent van de CDA-stemmers is ervoor dat de overheid de zorgverzekering zelf gaat regelen. Dat is opvallend, aangezien die partij mede verantwoordelijk is voor het huidige stelsel.

De kroon wordt gespannen door PVV-aanhangers. Maar liefst 75 procent van hen ziet liever dat de overheid met een eigen zorgfonds komt.

Solidariteit

Met de solidariteit tussen de verschillende generaties zit het nog wel goed in Nederland. De meeste respondenten vinden het namelijk geen goed idee om ouderen naar draagkracht te laten meebetalen aan hun eigen zorgkosten.

0 reacties op Kiezers willen zorgverzekering geregeld door overheid

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Andre schreef op

  "Goed plan dan komt er meer premie bij de zorgverzekeraar en kan deze uiteindelijk omlaag, de zorgtoeslag is ook bedoeld…"

  Lees meer
 • Marianne schreef op

  "Per wanneer gaat dit in dan?"

  Lees meer
 • Sieneke schreef op

  "Ik vraag me af hoe je specifiek de zorgtoeslag voor je zorgpremie gebruikt. Bij ons is het simpelweg alles wat…"

  Lees meer
 • Bram schreef op

  "Zo kan je met onenigheid met de verhuurder de huur niet meer zelfstandig opschorten..."

  Lees meer