Zorgwijzer

Je kind verzekeren voor zorgkosten: hoe werkt dat?

Voor kinderen onder de 18 jaar is een zorgverzekering ook verplicht, ook al betalen zij nog geen premie. Dat geldt dus ook voor baby’s. Binnen vier maanden na de geboorte is het daarom noodzakelijk om het kind mee te verzekeren op de polis van de vader of de moeder. Doe je dit niet of niet op tijd? Dan betaal je de gemaakte zorgkosten als ouder zelf. En dat kan oplopen.

Gelukkig is het eenvoudig om dit te regelen: vaak is één telefoontje genoeg.

Kind meeverzekeren

Het is raadzaam om het kind te verzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide zorgpolis. Het kind is namelijk gratis meeverzekerd, maar kan wel gebruikmaken van dezelfde vergoedingen als de vader of moeder.

Als ouders een verschillende verzekeraar hebben, hoef je dus alleen één verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen en het kind bij te schrijven op de polis.

Hoe doe je dat?

Stel dat het kind is verzekerd op de polis van de moeder, dan is het mogelijk om dit tussentijds aan te passen, bijvoorbeeld als de polis van de vader tijdelijk een betere dekking biedt. Neem hiervoor contact op met de betreffende verzekeraar.

Basisverzekering kinderen tot 18 jaar

Voor kinderen gelden er overigens andere regels voor de basisverzekering dan bij volwassenen. Het is goed om hier rekening mee te houden:

Je kunt je kind tot zijn/haar 18e verjaardag dus gratis meeverzekeren op de polis van de vader of moeder. Zodra het kind 18 wordt, kan hij/zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Er dient vanaf dat moment ook premie en eigen risico te worden betaald.

Meer over zorgverzekering voor 18-jarige