Lage inkomens betalen minder voor zorgverzekering na ziekenfonds

- Reacties 1

Lage inkomens zijn er sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel iets op vooruit gegaan. De zorgkosten is bij deze groep en zelfs bij chronisch zieken lager dan ten tijde van het ziekenfonds in 2005. Ondanks dat de premie van de zorgverzekering enorm is opgelopen de afgelopen jaren, wordt een groot deel gecompenseerd door de zorgtoeslag.

De modale inkomens daarentegen betalen meer met het huidige stelsel. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), meldt AD.nl woensdag.

Alleenstaande

De zorgkosten voor een alleenstaande was vorig jaar gemiddeld 446 euro. Net voor de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel was dat nog 544 euro op jaarbasis. Chronisch zieken – die jaarlijks het volledige eigen risico uitgeven (in 2017 385 euro) – zijn er de afgelopen jaren enkele tientallen euro’s op vooruit gegaan.

Modale inkomens zijn wel kind van de rekening en betalen meer dan toen het ziekenfonds nog actief was. Maar lagere inkomens hebben de afgelopen jaren gemiddeld gezien minder zorgkosten.

Opvallend

Deze conclusie is opvallend, omdat enkele politieke partijen zoals de SP en 50Plus tijdens hun verkiezingsprogramma pretenderen dat mensen met een kleine portemonnee lijden onder het eigen risico en de gestegen zorgpremie. De VVD spreekt juist van een succes, wanneer het gaat over het indammen van de zorgkosten onder het liberale bewind (marktwerking in de zorg).

LEES OOK
10 jaar marktwerking in de zorg: vloek of zegen?

Tien jaar geleden werd de marktwerking in de zorg geïntroduceerd. Maar wat zijn we er mee opgeschoten?

Standpunten

Iedere politieke partij heeft – met het oog op de verkiezingen van 15 maart – hun standpunten uitgesproken over het huidige zorgstelsel en eigen risico.

De SP is zelfs voor een complete omzetting van het stelsel naar een zogenoemd Nationaal Zorgfonds. Dit is een door de overheid geregelde zorgverzekeraar, die alle andere verzekeraars overbodig maakt. De zorg wordt ingekocht voor dezelfde prijs voor iedereen, waarbij de marktwerking zou verdwijnen.

LEES OOK
Standpunten politiek: landelijk zorgfonds en afschaffen eigen risico

Wat vinden de grootste politieke partijen van een landelijk zorgfonds en van het eigen risico?

Eigen risico

Het eigen risico is in 2013 fors gestegen van 220 naar 350 euro. Toen zijn Nederlanders met een minimaal inkomen financieel goed geholpen door de overheid, middels zo’n 1000 euro aan zorgtoeslag. Echter loopt de zorgtoeslag snel terug als het inkomen iets hoger is. In dat geval is een heel ander kostenplaatje van toepassing.

Eigen risico

1 reacties op Lage inkomens betalen minder voor zorgverzekering na ziekenfonds

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

 • W.Wijders

  Het is absoluut niet waar
  Dit is puur flauwekul want ik als gepensioneerde
  betaal meer dan iemand die werkt.

  Je reageert op W.Wijders

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • A.M.M. Mulder schreef op

  "Zoals onderstaand gelezen wordt bliedondezoek niet vergoed door Menzis. En als je het eigen risicobedrag al verbruikt…"

  Lees meer
 • taam meessen-caelen schreef op

  "mijn man heeft een open hart operatie gehad moeten wij die zelf betalen zijn eigen risicowas op"

  Lees meer
 • henk schreef op

  "leuk had mijn mening geven en is verwijderd..fijne mensen..gvd"

  Lees meer
 • Bart schreef op

  "Miranda van hierboven wil misschien emigreren, dus dan is het wel handig."

  Lees meer