Lagere zorgpremie door all-in tarief huisartsen?

- 0 reacties

Een nieuw ‘all-in tarief’ moet ervoor zorgen dat huisartsen goedkopere en efficiëntere zorg kunnen leveren aan patiënten. 80 huisartsenpraktijken hebben daartoe een afspraak gemaakt met zorgverzekeraar Menzis. Het uiteindelijke doel is een kostenbesparing en daarmee een lagere premie van de zorgverzekering. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Met de nieuwe werkwijze komt een einde aan de gedetailleerde declaraties voor iedere handeling die de huisarts uitvoert, althans bij patiënten die bij Menzis zijn verzekerd. Ook bij andere verzekeraars lopen inmiddels vergelijkbare projecten.

Verplichte declaraties

Huisartsen werken op dit moment nog met aparte, verplichte declaraties, bijvoorbeeld voor een consult van tien minuten, het maken van een hartfilmpje, behandeling van een insectenbeet of het verwijderen van een wrat.

Met het nieuwe systeem krijgt de huisarts een vooraf vastgesteld bedrag voor alle patiënten die voor een behandeling/consult/onderzoek naar de huisarts komen. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om de aandacht te verdelen. De ene patiënt is bijvoorbeeld al geholpen bij een kort consult van een paar minuten, terwijl een andere patiënt langer de aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld met een uitgebreid consult en een kleine ingreep.

Huisarts en de zorgverzekering

Naast een betere aandachtsverdeling, hoeft de huisartsenpraktijk minder administratieve handelingen te verrichten, zoals het gedetailleerd invoeren van de declaraties.

Lagere premie

Met deze persoonlijke, flexibele manier van werken hoeft de huisarts ook minder snel door te verwijzen naar een specialist (en dus duurdere zorg). Bovendien voorkomt het nieuwe systeem prikkels voor de huisarts om zoveel mogelijk handelingen te verrichten in een korte tijd en daarmee zoveel mogelijk te declareren bij de verzekeraar.

De nieuwe manier van werken, moet de kwaliteit en kosten van de zorg ten goede komen. Besparingen die de huisarts maakt, mogen benut worden door de arts zelf, bijvoorbeeld om de eigen praktijk te verbeteren. Uiteindelijk is het doel om de hoogte van de zorgkosten in Nederland omlaag te brengen en daarmee ook de zorgpremie van verzekerden.

Zorgkosten over ruim 20 jaar verdubbeld

De besparingen zijn hard nodig blijkt uit een eerdere analyse van het RIVM. Als we niets doen zullen de gezamenlijke zorguitgaven per 2040 zijn verdubbeld.

Risico’s

Hoogleraar volksgezondheid Guus Schrijvers onderschrijft wel enkele risico’s van het nieuwe systeem. Hoe garandeer je bijvoorbeeld dat artsen even hard blijven werken en nu niet minder gaan doen, omdat ze toch een vast tarief krijgen? Een ander risico is dat huisartsen zieke (en dus dure) patiënten gaan weren, omdat deze veel tijd kosten en te weinig opleveren.

0 reacties op: “Lagere zorgpremie door all-in tarief huisartsen?”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.